Reklama

Reklama

Traja chrobáci

(TV film)
  • USA Three Bugs (festivalový název)
Komedie / Rodinný
Československo, 1976, 49 (31) min

Obsahy(1)

Josef Dvořák, Bolek PolívkaOta Jirák v půvabné klauniádě o třech nezbedných broučcích... Nápad a jádro libreta vzniklo v roce 1975 v Dánsku, kde autoři pracovali jako námezdní mimové v kodaňském pouličním divadle. Po návratu do ponuré a otrávené Prahy se věci ujal režisér Janík Roháč, jediná optimistická a zábavná bytost v tehdejší Československé televizi. Postavil lajnu Polívka–Jirák–Dvořák, která se zmocnila této mimické grotesky s nadšením. Společným úsilím vznikl pořad, který rok po svém vzniku dostal cenu na televizním festivalu pořadů pro mládež Prix de Jeunesse v Mnichově. Tento vznik se neobešel bez problémů. Nebyly kupodivu politické, ale ryze umělecké. Boj se strhl kolem dekorací. Známý a dodnes milovaný brněnský výtvarník navrhoval dekorace malované, Roháč chtěl gigantické doslovné zvětšeniny. Výtvarnou verzi označil za „bábkové divadlo“, což byl z jeho úst ortel smrti. Dnes, kdy klíčovaní trpaslíci brázdí světové obrazovky v libovolně zvětšených prostorách a kradmo se dotýkají iluzivních předmětů, Bolek, Ota a Pepa se dřeli s opravdovým čtyřmetrovým teploměrem, pětimetrovou zápalkou a dva metry vysokým hrnkem na čaj. Boj se zdivočelou kukačkou, vyrážející ze své garáže v hodinách byl opravdový a Otův pobyt ve chladnoucím čaji v hostivařských ateliérech byl zdraví opravdu nebezpečný. Spor o dekorace měl tragikomickou dohru – rozzuřený výtvarník dal Roháče k soudu za plýtvání veřejnými prostředky. Pořad byl završením zlaté éry pofialkovské groteskní pantomimy a na dlouhou dobu jediným povyražením svého druhu. Jeho reprízy jsou přijímány s potěšením a obdivem a autoři by byli samozřejmě polichoceni, kdyby se Traja chrobáci stali naším vlastním Mrazíkem pro další a další generace českých a samozřejmě slovenských televizních diváků. (Česká televize)

(více)

Recenze (84)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad, krásně udělaná zábava pro dětského diváka. Tady jde vidět, že i bez montrózních efektů, 3D provedení, nákladné výpravy se dá vytvořit báječné dílko. Ovšem chápu, že diváci mladších ročníků odkojení a zhýčkaní výše zmíněným si k této povedené taškařici místo ve svém srdci nenajdou ... Všimla jsem si, že Pepa Dvořák má jako tykadla dvě štětky na vymývání sklenic ;-)) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak na túto haluzinu by som takmer zabudol. Takže som rád, že mi to stv-éčka pripomenula. Veľmi pekná groteska, kupodivu zo slovenskej produkcie, no zahrať ju museli českí herci. A k dokonalosti chýbalo len málo. Času bolo akurát, mohlo sa tam však vystriedať viacero situácií. Taká jednohubka ku raňajkám. 75%. ()

Reklama

TomX2 

všechny recenze uživatele

Nápadité a originálne, dobre zahrané a skvelo prevedené. Dobrá je tu mimo iné aj architektúra a stavba, či práca s mimikou. Akurát niektoré momenty mi prišli viac trápne než vtipné a nevidel som v tom nič hlbšie než príjemnú rozprávku na pobavenie. Je to milé a fajn, avšak nič geniálne a obdivuhodné. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* pantomimická klasika, která je jen o tři roky mladší než já, takže jsem ji v dětství parkrát viděl, takže citový vztah mám k ní vysoký. Navíc vůbec nezklamala, když jsem si ji před časem zopakoval. Výborné trio herců Vám zajistí příjemnou zábavu, které 5 hvědiček patří právem a schválně si ji pusťte s Vašimi caparty třeba odtud. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Keď som bol malý, pri prvom pozretí som bol užasnutý, ako dokázali takto zmenšiť ľudí. Pri druhom zase, ako takto dokázali zväčšiť veci, ani to predsa nie je možné. Dnes vidím množstvo skvelých nápadov a výborné prevedenie týchto nápadov do filmu. Išlo to aj bez animácie a bez počítačov a deti sa bavili. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Známy brnenský výtvarník navrhoval dekorácie maľované, ale režisér Ján Roháč chcel gigantické doslovné zväčšeniny. Výtvarnú verziu označil za "bábkové divadlo", čo bol z jeho úst ortieľ smrti. Spor o dekorácie mal tragikomickú dohru - rozzúrený výtvarník dal Roháča k súdu za plytvanie verejnými prostriedkami. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (Raccoon.city)
  • Nápad a jadro libreta vzniklo v roku 1975 v Dánsku, kde autori pracovali ako námezdní mímovia v kodaňskom pouličnom divadle. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (Raccoon.city)
  • Bolek Polívka, Josef Dvořák a Ota Jirák sa dreli s naozajstným štvormetrovým teplomerom, päťmetrovou zápalkou a dva metre vysokým hrnčekom na čaj. Boj s kukučkou bol naozajstný a Otov pobyt v chladnúcom čaji v hostivarských ateliéroch bol zdraviu nebezpečný. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama