Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravná koprodukční pohádka Naďi Jurkemikové a v režii Kristíny Herczegové nás zavede do krásné přírody na Slovensku a na Moravě, kde žijí prazvláštní lesní bytosti. Vládcové jedné lesní říše, královna Nabbiel a král Archivald se rozhodnou darovat svým věrným služebníkům, čarodějnici Sebele a čaroději Bendegůzovi čarovný kamínek, který dokáže spravedlivě splnit všechna přání. Sebela a Bendegůz se hned nemůžou rozhodnout, jakým způsobem kámen použijí. Zatímco Sebela má lidi ráda a ráda jim pomáhá, Bendegůz považuje lidi za sobecké a snaží se je zlomyslně pokoušet. Uzavřou spolu sázku. Pokud kamínek lidé použijí častěji k nesobeckým účelům, vyhraje Sebela. Pokud však ne, vyhraje Bendegůz. V té chvíli přijíždí na panské sídlo v malebné přírodě rozmařilý hejsek, mladý hrabě Henrich, v doprovodu své sestry Julie a komorníka Vendelína. Henrich se rozhodne získat peníze na svůj rozmařilý život nerozvážnou těžbou dřeva z lesa a lovem lesní zvěře, což by vlastně znamenalo likvidaci lesa i zvěře. Do cesty se mu postaví nejen obyvatelé lesa, ale i vesničané, vedení mlynářem Matoušem a Henrichovou sestrou Julií. Co se stane s čarovným kamínkem? Komu pomůže? Kdo vyhraje sázku? Bendegůz nebo Sebela? Dokáží lidé a lesní bytosti zachránit svůj čarovný svět plný lásky, dobra a porozumění? Jsou lidé ještě někdy ochotní myslet víc na jiné, než sami na sebe? V hlavních rolích sympatických lesních čarodějů se můžeme těšit na skvělou dvojici Zuzanu Bydžovskou a Adyho Hajdu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (193)

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Pohádka měla dobrý potenciál, který byl nakonec ztracen v nevyřčených gestech a odfláknutém scénáři. Nebylo zde jasné proč byl les důležitý. Nakonec se vesničané zachovali jako všichni aktivisté... hodně štěkali, ale stejně utekli. Přesně tady se ztratilo to podvědomé poselství, proč nekácet (deštné pra)lesy. Mocní vládci lesa mohou na dřevorubce poštvat jen včely a vlky? Zase nevyřčeno proč. Po vizuální stránce skoro není co vytknout, jen bych si přála vidět více českých herců. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Táhlo se to jako nastavovaná kaše a nastavovaná byla evidentně i ta výprava. Zatímco lesní říše působila hodně dobře, pak asi došly peníze nebo co. Nebo jak si vysvětlit ty protestující davy čítající asi 10 lidí a krále, který dojede procházkou na koni v doprovodu jednoho sluhy? Zápletka celkem OK , ale tak na 40iminutovou pohádku, na celovečerní pohádku nebylo o čem za co hrát. ()

Reklama

janesX 

všechny recenze uživatele

Má to pekné, až veselé farby, je to najfarebnejšia rozprávka za posledné roky, no aj tak to nemá tú správnu atmosféru. Namiesto rozprávkových postáv a bytostí väčšinou vidím stále len perfektne "vyčistených" hercov vo fungeľ novučičkých kostýmoch. Predpokladám, že herci si to svoje odohrali vždy hneď na prvý šup a režisér kývol rukou, že to bude oukej (alebo žeby tu možno chýbala autorita režiséra?). Škoda, lebo niečo je naopak zahrané dobre a k tomu tie hravé triky a animácie sú tiež celkom vydarené. Až to dokopy pôsobí trochu rozporuplne. Rozporuplne na mňa pôsobila aj hudba - niekedy sa objavil celkom pekný melodický (ale aj tak často nedozretý) motív, vzápätí na to (a žiaľ oveľa častejšie) som počul tú najgýčovejšiu melódiu, akoby prebratú zo slovenského Paneláku. Tak neviem. Je tu niečo zfušované? Alebo žeby to celé malo aj tak byť "len" pre deti? Ak by to malo byť "aj tak len" pre deti, potom by ma ozaj niečo zaujímalo: Pozrie si to malý divák do konca, alebo to vypne pätnásť minút pred koncom, tak ako ja? ()

Sabrewulf odpad!

všechny recenze uživatele

Co to je za posranou módu, strkat poslední dobou do pohádek kladné postavy svázané s roubíkem v hubě? Duch nad zlato, Kouzelník Žito, Princezna a písař, Princezna a půl království a teď tohle? To má být pohádkově poetické? Ale od začátku. Vizuál vypadal pěkně, krásná příroda, vykradený Hobitín taky vypadal hezky, oživlý strom dokonce úchvatně. A... to je dámy a pánové všechno. Jak už tu bylo několikrát zmíněno - lesní bytosti tu byly úplně zbytečně, jen na oko, stejně jako němá dívka (proč je němá?) stejně jako čarovný kamínek, o kterém by to mělo být, ale nebylo. Dabing příšerný, obzvlášť ten přiteplený dospělý hlas za toho skřítka. Co však tuhle blbinu posílá do odpadu, je to, že z jednoho blba (slovy JEDNOHO), co chce vykácet les, jsou posraní všichni vesničané a ze kterým nezmůžou nic ani lesní vládcové, ti velcí lesní vládcové, kteří umí ÚPLNÉ HOVNO! Žádný respekt, žádná kouzla, jen naprosté nuly, které jsou tam jen proto, aby tam byly. Hlavní hrdina posránek se nechá svázat, chtějí ho oběsit na stromě - oh jak pohádkově poetické - a zatímco Petr Máchal vymlátil půlku regimentu, tak tenhle pičusek jen čumí a ani ten hadr neumí z huby vyplivnout. Hlavní záporák neuteče z lesa pobodaný včelami, ani zastrašený nějakými bytostmi, ani hnaný vesničany s vidlemi, ani mu hlavní hrdina nenabančí. Celé to, dámy a pánové, vyřeší až fotřík, co přijede na úkor bonznutí, dokonce i toho posránka musí rozvázat ženská. To co je za zkurveninu? Co si z toho mají děcka odnést? Když jediný nadřazený člověk dupne, že mají všichni držet hubu a krok? Žádný trest? Nic? Prázdno jak v makovicích těch dvou slepic, co to celé sesmolily? Hnus! ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Nejhorší pohádka letošních Vánoc. Přišlo mi to strašně umělé, bez nápadu, bez vtipu, žádné napětí, žádné překvapení, prostě nic. Jen krásná příroda, kterou navíc já nemusím, jsem mořská, ale to je jen moje věc. Obraz a zvuk jsem vnímala nechutně odděleně, takže asi mizerný dabing to bude a ty závěrečné titulky... Omlouvám se tvůrcům, ale hodit bílé titulky na pozadí lesů a hor je drobet disgrafické a nešetrné k někomu, kdo nemá zrak jako rys. Já zatím mám, ale i tak to nebylo moc příjemné počtení. Si ráda přečtu titulky, čtu titulky a tento počin mi přišel poněkud nešťastný. Jako celá pohádka. Ale hlemýžď se mi moc líbil. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Rožnově pod Radhoštěm, Kvačianské dolině a v lesích v okolí Lubochně. (Duoscop)
  • Ve scéně, kde komorník Vendelín (Jakub Rybárik) popisuje stromy v lese latinskými názvy, jmenuje je v pořadí: Pinus sylvestris (borovice lesní), Picea abies (smrk ztepilý) a Taxus bacata (tis červený). Stále však ukazuje na smrky, které v onom lese tvoří monokulturu. O několik scén později při kácení smrku opět jmenuje Pinus sylvestris. (Thanoris)

Reklama

Reklama