Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zemičku kdesi pod horami ovládají vysoce postavení zločinci, lidé propojení s politikou, mafií, ale i s policií, soudy a velkými kšefty. Závislá teenagerka zmizí z resocializačního centra, nikomu ale nechybí. O nuceném sexu a drogách chce vypovídat na policii, ale pošlou ji pryč. Vyhledá novináře, který se pustí do rozplétání neuvěřitelné chobotnice zločinu, mafie, vydírání. Nadějný politik se stane předsedou a ovládne celou zemi, protože kdo má moc, má pod palcem i policii i státní obchody. Z malého veksláka se stává velký vyděrač, který s lidmi zachází jako s šachovými figurkami. Jenže může pravda přežít mezi lidmi, kterým jde o prachy a moc? Nebo se Bůh peněz neštítí ani vraždit? (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer

Recenze (370)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo. Současných slovenských filmů se ke mně dostane naprosté minimum (řekl bych, že se jich ročně asi ani moc netočí), ale když už se poštěstí na nějaký narazit, tak jsem snad pokaždé byl nadšený (z posledních let se mi vybavují třeba filmy Špína nebo Kandidát, které mi i přijdou podobného ražení jako Sviňa). Jozef Vajda v hlavní roli je absolutně bezchybný a bavil mě i zbytek herců (za zmínku stojí např. hodně atraktivní Gabriela Marcinková). Naprosto chápu, že 2 roky po Kuciakově smrti přišli Slováci s filmem, který toto téma zpracovává - ten krátký časový odstup je za mě v pohodě, spíš si jenom říkám, jestli ten film bude za něco stát třeba i za 20 let, až si to už nebude nikdo pamatovat... Každopádně celkem mě překvapuje ta silná kritika od Slováků, kterou zde vidím v mnoha komentářích; možná jenom neznám tak dobře ten kontext, ale osobně mi na tom filmu asi nic zásadního nevadí a sednul mi. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ohánění se skutečnými událostmi na mne nefunguje, pokud je film po všech stránkách špatný. Všechny postavy jsou plakátově černobílé, děj je natolik zhuštěný, až jsem si občas nebyl jistý, zda nekoukám na nějakou sestříhanou verzi (ostatně i nahoře v záhlaví to vypadá, že něco o pět minut delšího existuje), vizuálně ani herecky tu není nic podnětného. Takže pro mne jen aktuální politická rychlokvaška (30%). ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Chtělo to dostatečně intenzivní politickou flustraci a společenský šok, ale dočkali jsme se. Slovensko začalo oprašovat pozapomenutou tradici czechsploitation. Z této kategorie zde najdeme téměř vše - netrpělivost a znechucení tvůrců nad aktuálními poměry, naprosté odlidštění záporných postav, lidi jako karikatury, kvótu na kozy splněnou po dvaceti minutách a zbrklost v důsledku potřeby poslat film do kin ještě dříve než vychladlo Kuciakovo tělo. Tahle pohotovost koneckonců není u Slováků zas tak neobvyklá, když si vzpomeneme třeba na (ha? kdo?) Děvínský masaker. Nejvíce pak film trpí na hereckých výkonech, u kterých ve stínu ještě čerstvých událostí mají tvůrci zřejmý strach, aby nevykreslili záporáky jako nedostatečné zmrdy či kladné postavy jako nedostatečně sympatické mučedníky. Jakkoli třeba scéna, kdy si to spolu rozdávají hnusnej tlustej mafoš a arogantní zkorumpovaná ředitelka děcáku slash kuplířka a vzdychají si u toho "Ave ty.", "Ave já." (asi slovenská mafiánská variace na strašlivé české "dobře ty" a "dobře já") připomene zlaté časy nonsensového lesbického sexu zlých sester v Renčově debutu. Nicméně Vajda si toho svýho half Depardieu, half Pesci mob bosse dává dost parádně a docela mě mrzí, že jeho Wágnera asi nepůjde přetáhnout do nějakýho čistě žánrovýho krimi spin-offu, kde by mu to náramně slušelo. Ten by pak mohla točit zase Solčanská, která už svým předchozím filmem dokázala, že umí pracovat s rozpočtovými limity, umí zdůraznit určité production values a dobře napodobovat styl západních kriminálek, díky čemuž nedělá vůbec problém se na její filmy dívat, ale zároveň tak stojí jako bariéra mezi tím úplným explotačním odpoutáním a díky ní to není totálně hysterická zhovadilost. Což je škoda. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Sorry bratia Slováci tohle se vám moc nepovedlo. Film smrděl účelovostí na sto honů, ale i tak jsem mu dal šanci. První půlhodinu jsem byl příjemně překvapen, ale s nástupem Mirka Dušína novináře to jde celý do kopru a je to čím dál tím víc předvídatelný. Chválím režisérku aspoň za jasně a konzistentně podaný příběh narozdíl od Únosu, kde jsem se trochu ztrácel, ale to co nám tenhle film chce říct je čitelné až příliš. Konec pobaví nejvíc. Prej tohle se ještě dneska děje ve střední Evropě? Ano děje vy naivky a nejenom ve střední Evropě, dobré ráno. Jenom CIA nechala po celém světě zlikvidovat stovky možná i tisíce lidí, kteří se jí nehodili do krámu. Kuciak nechtěl stříbro, tak dostal olovo, takhle už to prostě chodí a ptám se : Co s tím uděláte?! Třeba mi napište, že jsem cynickej parchant. Já pravidla týhle společnosti nevymyslel. Já se v ní snažím jenom přežít. Navíc mi vadí takhle jednostranný pohled na věc. Já netvrdím, že to takhle nemuselo bejt, ale to nemůže nikdo s určitostí tvrdit. A že by to celý nařídil sám premiér? Tak to už je fakt dost přehnaný a kdyby jo, tak by to nikdy neprovedli takhle zfušovaně, ale najali by si skutečný profíky ze zahraničí, kteří by hned po provedení popravy zmizeli beze stopy v cizí zemi. Pokud to proběhlo opravdu tak jak je tu prezentováno, tak mi nikdo nenamluví, že zadavatelé a zprostředkovatelé toho všeho by byli tak naivní blázni, aby věřili, že v dnešní době jim něco takovýho může projít. To bych spíš věřil tomu, že to bylo celé zosnováno k položení předchozí vlády, což se nakonec i povedlo a kdo ví možná se za pár let dozvíme pravdu. Takto byli zatčeni domnělí viníci a budou exemplárně potrestáni. Aspoň před veřejností, ale já si o tom stejně myslím svoje. Novinář dostal to o co si celej film říkal a byl mi celkem ukradenej. Jeho holky mi bylo líto. Ta se k tomu připletla jako slepej k houslím, ale holt byla na nevhodném místě v nevhodnou dobu a když se kácí les lítají třísky, takže tak. Nepochybuji, že sluníčkáři a kávarna kteří si tuhle frašku objednali z ní budou nadšeni, ale ten kdo umí aspoň občas používat zdravej rozum by se měl minimálně zarazit. Každopádně gratulace na Slovensko. Odstavili jste vládu která stabilizovala zemi, zavedla Euro a dovedla vás do Eu, aby na její místo nastoupil vocas kterej se hned na úvod proslavil tím, že v době korona krize uzavřel a zastavil celou zemi. Teď machruje, jak Slovensko zkrotilo koronu, ale už úzkostlivě zamlčuje ten fakt, že lidi se stali vězni ve své vlastní zemi a div, že je nehlídá armáda. Takže tohle je ta svoboda za kterou se tu v roce 1989 cinkalo klíči?! Z toho se mi chce zvracet. Podobnost čistě náhodná. Hmm, tak určitě... Komu to chcete nakecat?25% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak tímhle u mě Slováci zabodovali. Snímek mě chytil hned od začátku a nepustil až dokonce. V tomhle případě je mi i celkem jedno do jaké míry je film inspirovaný skutečnými událostmi nebo co z toho jsou jen domněnky, spekulace či úplná fikce. Hlavně že se u filmu člověk nenudí. Kromě obsazení Andreje Remeníka do role novináře, který se mi tam vůbec nehodil vyšlo i herecký obsazení. Mezi všemi určitě kraloval Jozef Vajda. Přeci jenom bych filmu vytknul jednu podstatnou věc. A v tomhle případě si dovolím použít část komentáře uživatele Enšpígl s kterým plně souhlasím " Občas mi ten film přišel příliš "zrychlený" a v mnohém nedovyprávěný ". I tak je Sviňa nečekaným překvapením. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Vytvoriť titulnú skladbu k filmu oslovili tiež Katarínu Koščovú. Tvorcovia nakoniec vybrali skladbu od skupiny Hrdza. (giaruj)
  • Film Sviňa, ktorý opisuje prepojenia zločincov a mafiánov na slovenských politikov si za 3 týždne v slovenských kinách pozrelo rekordných 315 320 divákov. [Zdroj: dobrenoviny.sk] (cappolo)
  • Titulnú pieseň k filmu naspievala skupina Hrdza, ktorej repertoár tvoria najmä ľudové piesne v modernom šate. Titulnou piesňou sa stala "Slovensko moje, otčina moja", ktorej najznámejšiu úpravu poznáme od skladateľa a kňaza Jozefa Strečanského, ktorého prenasledovali v období komunizmu. (giaruj)

Reklama

Reklama