Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Deset krásných let se mladá Mija (An Seo Hyun)  starala v srdci jihokorejských hor o svou obří zvířecí společnici Okju. Vše se ale změnilo ve chvíli, kdy se Okji zmocnila nadnárodní společnost Mirando Corporation, která ji přemístila do New Yorku. Bezcitná ředitelka společnosti Lucy Mirando (Tilda Swinton) má se zvířetem své vlastní plány a Mija se musí vydat na dlouhou a náročnou záchrannou misi, aby mohla svou milou Okju dovést zpět domů. Na cestě se ale setkává s dalšími lidmi, kteří mají o osudu zvířete své vlastní představy. (Kiisaki)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (147)

P1tr 

všechny recenze uživatele

Okja, aneb když je film stejně podivný, jako jeho název. Samotný nápad a vizuální zpracování jsou na špici, ovšem se zbytkem snímku je to již složitější. Příběh dokáže být nádherný a dojemný, občas i vtipný, bohužel ale tyto pózy střídá s nepříliš úspěšným pokusem o napětí a hlavně obsahuje neúměrnou spoustu divných a příliš šílených scén, které působí jako z jiného filmu a celek výrazně shazují. Tato tónová nevyrovnanost je matoucí a ačkoliv u některých filmů může působit jako osvěžení, zde je to naopak velmi rušivé a pouze se tím potvrzuje tvůrčí zmatenost a nerozhodnost v pojetí zvoleného děje, který není rozvíjen dostatečně zajímavě a tak film zůstal daleko za naplněním svého potenciálu. S hodnocením ale přesto níže jít nemohu, neboť když už zrovna film funguje, je radost na něj pohledět. Jen škoda, že takový nebyl častěji. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ak máte radi zvieratá, nevadí, že sú naklonované alebo geneticky modifikované. Jednoduchá a úprimná láska týchto tvorov sa totiž na nič nehrá a dáva najavo hneď pocítiť ako sa zviera cíti. V protiklade stojí bezcitná zabijácka mašinéria slúžiaca zlatému prasaťu, ku ktorému vzhliada drvivá väčšina nielen vládcov sveta, ale žiaľ aj populácie. No a potom sú tu jednoduchí ľudkovia, ktorí nehľadia na špinavočisté (to je jedno) hry mocných podnikateľov a startuperov a žijú si svoj život v súlade s plynutím ročných období. Jedno či žijú na vidieku, alebo uprostred megapolisu. Narušiť výnosný biznis zabíjania tvorov v mene nakrŕmenia zväčšujúcej sa masy ľudí narušujú radikálne spolky, často na hrane alebo za hranou zákona a vo vedomom rozpore s oficiálnym právnym poriadkom. Pretože zákony sú často napísané v mene a na požiadavku ničomných GMO korporácií. A tak sa stáva, že právo písané je v rozpore s právom prirodzeným. Prirodzeným právom na život. Kohokoľvek. Vzdávam hold dojemnému spracovaniu týchto tém, prostredníctvom príbehu prostej lásky kórejského dievčatka - siroty - k mamutiemu prasaťu Okja. A súhlasím s užívateľom whackom - vidieť film áčkovej kategórie, ktorý by takmer bez výhradne schvaľoval a podporoval činnosť radikálnych organizácií akými je Animal Liberation Front je vskutku vec nevídaná. Ale chvályhodná. Len tak ďalej! ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála smysluplných vegeagitek.. Film netlačí na pilu, pracuje s nadhledem, analogií a stylizací. Neútočí na diváka syrovostí brutální reality. Spíše se snaží vykreslit přátelský vztah dívky a prasete a dále s divákem pracovat na základě tohoto pouta. Joon-ho Bong se navíc ukazuje jako mistr mixování neslučitelného, protože natočit koreisko-americký film který balancuje na hraně komedie a dramatu a doprovod tvoří balkánská dechovka.. to už chce hodně citu aby to dohromady fungovalo.. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděla tak hezký a pravdu odhalující film. Líbí se mi, že se režiséři nebáli a natočili všechny ty děsy, co se dějí zvířatům, která jsou už od narození odsouzena k pokusům a později pak zabití kvůli masu. A i přesto, že tento snímek je tak trochu na bázi 'fantazie' (protože taková přerostlá 'prasátka' asi jen tak někde nepotkáme), tak zde bylo velice hezky znázorněno, co se se zvířaty pro blahobyt lidí vlastně děje. Přátelství Miji a Okji je uplně to samé jako přátelství člověka a psa, nebo člověka a kočky. Je mi jasné, že zde spousta lidí nepochopí pointu filmu a budou na něj i na ochránce zvířat a vegany útočit, ale snad se tu najdou i někteří, kteří nechají tento film, aby jim otevřel oči (jako například film 'Pozemšťané', moc se ta pointa neliší). Jednotka ALF (Animal Liberation Front) byla ve filmu prezentována trefně a bez žádného tlačení na pilu. Jde čistě a jasně o lidi se zlatým srdcem, kteří jsou pro záchranu zvířat schopni riskovat i svůj vlasní život a tudíž není potřeba něco někde zveličovat. Nemůžu si tento film vynachválit. Dokonce i obsazení mi přišlo velice příjemné. Pokud milujete zvřata a jste vegani, tento film je pro vás jako stvořený. Pro mě je teď rozhodně jeden z nejoblíbenějších. Ke konci jsem bulela jak želva. "I want to buy Okja, alive." ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Okja je v prvom rade príbeh o sile priateľstva medzi dievčaťom a geneticky upraveným prasaťom. Navyše v sebe nesie jasné posolstvo, ktoré nám danú problematiku ukazuje len z pohľadu ochrancov zvierat. Ak teda milujete mäso, tak občas nebudete moc chápať, prečo sa v danú chvíľu správajú postavy tak a tak. Ako v snímke správne zaznie, všetko je to len biznis. Vzťah dievčaťa k zvieraťu je tiež vykreslený veľmi pekne a emocionálne. Je to veľmi dobrý spôsob, ako poukázať na šialenosť priemyslu živočíšnej výroby, konkrétne na príklade veľkochove prasiat. Vystupuje tam síce druh, ktorý sa podobá skôr na hrocha ako na prasa, ale po celý čas sa hovorí o „geneticky modifikovaných prasatách“, čiže ok, žiadna fikcia. Je to veľmi milá snímka. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (7)

  • Ide o prvý film od Netflixu premietaný na festivale v Cannes. Tam sa stretol s technickými problémami, pre ktoré musel byť na 15 minút prerušený, po skončení si ale vyslúžil 4 minútový standing ovation. Okja má byť následne k dispozícii iba na serveri Netflix. (misterz)
  • A.L.F je skutočná organizácia, ktorá zachraňuje zvieratá z bitúnkov a klietok a taktiež narušuje ekonomiku veľkých firiem tohto odvetvia. (Astonko)

Reklama

Reklama