Reklama

Reklama

Válečná zóna

  • Velká Británie The War Zone

Obsahy(1)

Patnáctiletý Tom (Freddie Cunliffe) se nedávno se svými rodiči a o tři roky starší sestrou Jessie (Lara Belmont) odstěhoval z Londýna do Devonu. Otec (Ray Winstone) si zkouší najít nové zaměstnání a matka (Tilda Swinton) je v pozdním stádiu těhotenství. Na cestě do porodnice ztrácí otec kontrolu nad automobilem, který havaruje a převrátí se; až na malé oděrky z této nehody naštěstí vyjdou všichni nezraněni a nový člen rodiny spatří světlo světa právě na místě nehody. Jednoho večera se Tom na cestě z nákupu náhodou stane svědkem podivného chování otce k Jessie. Když se jí však na to Tom ptá, ona všechna obvinění vehementně odmítá...

Režijní debut Tima Rotha. Podle románu Alexandera Stuarta. Film byl oceněn mnoha cenami - mezi jinými Evropskou filmovou cenou za nejlepší film v roce 1999. (Pohrobek)

(více)

Recenze (41)

majo25 

všechny recenze uživatele

Rodinná dráma na typicky britský spôsob. Už úvodná scéna, keď sa auto s roditeľkou i celou rodinou pri nehode prevráti na strechu, napovie, že tvorcovia filmu sa s divákom maznať nebudú a ponúknu relatívne surový pohľad na obyčajnú britskú rodinku s neobyčajnými vzťahmi. Rodičovský incest a keby sestra (šeredná Lara Belmont s nešeredným telíčkom) veľmi chcela, nechýbal by ani ten súrodenecký. Oceňujem kvalitné herecké výkony na čele s večným záporákom Winstonom či poetickú ostrovnú hudbu. Výprava ani tempo síce nie sú silnou stránkou filmu, tou je hlavne silná téma. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Kontroverzní prvotina a zároveň i (zatím) poslední film herce Tima Rotha. ~ Naturalistické drama, jež nepojednává o válečných událostech (jak by se podle názvu mohlo zdát), nýbrž o /spoiler/ incestu a zneužívání malého dítěte psychopatickým otcem rodiny. Pojednává o válce v rodině, v duších členů rodiny, o válce se společenskými konvencemi. Syrovost a vulgárnost snímku koresponduje s drsnou přírodou, nevlídným deštivým počasím i ostrými ostrovními útesy. ~ Snad poprvé se nemůžu rozhodnout, jaké dát hodnocení. Umělecké kvality snímek zcela určitě má, ale jeho sílu snižuje občasná nevěrohodná překombinovanost (za účelem prvoplánového šoku a tlaku na city) > některé motivy jsou dle mého názoru zbytečné (úvodní bouračka, synův intimní moment s jakousi ženou v Londýně…). The War Zone útočí poměrně vyděračsky na divákovy nejnižší pudy, ale díky již zmíněné kvalitě scénáře se nakonec asi skutečně jedná o kousek hodný pozornosti. Maximálně však jednou! ~ PS Mohli bychom vést debaty, zda se jedná o otevřený konec (ne moc pravděpodobná možnost, že syn půjde ve šlépějích otce) či nikoliv… ()

Reklama

sepp 

všechny recenze uživatele

Jiz dlouho na me zadny film TAK nezapusobil. Tim Roth je nejen vynikajici herec, ale i vytecny reziser. Typicky anglickym zusobem se mu podarilo natocit velmi citlivy snimek o jednom z nejvetsich zverstev, ktereho se muze clovek dopustit. Ani jeden z hercu neprehrava a pritom vsichni podavaji verohodne a pusobive vykony. Jen malokdy si vypestujete takovy odpor a i nenavist vuci jednomu a pocitovat sympatie a soucit s druhymi. Technickemu zpracovani se take neda nic vytknout, Roth ma cit pro stylizovane obrazy a hlavne pro pomalou, nenaislnou, ale o to vic pusobivou gradaci deje a par zabery ci dialogy dokaze vytvorit atmosferu, kdy budete netrpelive cekat na dalsi vety a zaroven si prat, aby tento film byl uz u konce. Je to totiz smutny film, neobycejne smutny... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Rotha jako herce mám hodně rád, ale ta režie mu nejde. Povedl se casting. Všichni zahráli výborně včetně toho uhrovatého kluka a potěší i minirole mladého Colina Farella. Ale k čemu to všechno je, když scénář je odfláklý až běda a psychologie postav natolik všudypřítomná a hluboká, až to leze na nervy. Notabene v té relativně krátké stopáži je tolik hluchcých míst a zbytečných scén proložených plkáním o ničem. Za herce 30% a je dobře Rothe, že se držíš toho, co umíš. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Síla, neskutečná síla, která zabrnká na ty nejskrytější struny i toho nejotrlejšího diváka - a že to říkám zrovna já, také něco znamená. Válečné pole v pravém slova smyslu - ne válka armád, nýbrž válka v rodině, válka ve svědomí, válka otce proti životu jeho dcery. Incest jako ten nejstrašlivější skutek ve své zdrcující nemilosrdné síle. Čin, který nelze odpustit. Čin, který nelze odčinit. Čin, s nímž se nelze vyrovnat. Situace, z které není cesty, není návratu. Sympatie jsem si však nevytvořil k žádné straně. Toto není film o obětech a vinících, toto je krutá freska vytesaná do nejbolavějších možných míst. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama