Reklama

Reklama

Změna stavu

Trailer

Obsahy(1)

Vědec Eddie Jessup (William Hurt) věří, že změněné stavy vědomí jsou stejně skutečné jako každodenní realita. Za využití smyslové deprivace, a pak přidání silných halucinogenních drog tyto stavy sám na sobě zkoumá. Šílenství se zdá být ve srovnání s jeho temnými zážitky procházkou růžovou zahradou. Vedle držitele Oscara, Williama Hurta, v roli Jessupa (jeho filmový debut) silnou hereckou sestavu filmu doplňují Blair Brown, Bob Balaban a Charles Haid. Režisér Ken Russel se nechal při natáčení snímku inspirovat románem Paddyho Chayefskyho. Ve filmu nás mistrovsky provází Eddieho magickou, avšak děsivou cestou, kterou skvěle dotváří bravurní vizuální zpracování. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení byl tenhle film, protože se vůbec nedalo poznat o co vlastně půjde a hlavní náplň se sama měnila dál v průběhu filmu, takže se nedalo předvídat vůbec nic v tomhletom psychedelickém scifi hororu :). První halucinace v podivné nádrži budí zdání něčeho úplně jiného než co přijde pak a to co přijde úplně nakonec je zase jak z nějaké jiné planety. Je to dost jako taková hororová vesmírná odysea s velkou spoustou halucinačních obrazů s všemožnými barvičkami a efekty a tak a hlavně s velmi bizarně se vyvíjejícím dějem a závěrečným rozuzlením, které je docela nečekaně husté :). Chvílemi je to i docela strašidelné a ujeté ale hlavně je tu charismatický William Hurt ve své první pořádné roli a taky jsou tu fakt dobré masky a vizuální efekty, které jsou pěkně bizarní ale přitom nevypadají nějak hloupě gumově :). Moc mě nenapadá co k tomuhle filmu ještě víc dodávat, protože je lepší nevědět nic o ději, jinak by z toho člověk tolik neměl, akorát teda že si asi člověk může všimnout, že se při klipu Take on me od A-Ha asi inspirovali i tímhle filmem :). ()

topi 

všechny recenze uživatele

První půle je strašně ukecaná, kdy dialogy proudí závratnou rychlostí a chvíli trvá, než se v tom člověk zorientuje a musí pečlivě sledovat titulky, aby se neztratil v změti odborného a vědeckého názvosloví. Jak se na scéně zjeví opičák, žánr se překlene do hutnější a napínavější části a vše vrcholí sugestivním koncem, který bohužel přebije totálně zbytečný romantický závěr. Jaká škoda, symbolika možného konce ve spojitosti s Eddieho halucinogenními výjevy v indiánské jeskyni, byla úžasně provedená. Ve výsledku je to v HD kvalitě vizuálně pěkná podívaná, s neklidně burácejícím soundtrackem, který si občas pouštím jen jako audio. ()

Reklama

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Snad u žádného jiného filmu se mi nestalo, že bych si (po místy zajímavém, místy hloupém a celkově spíše průměrném předešlém ději) řekla "k posrání skvostný konec, nemám slov, asi mi vypadnou oči z důlků a mozek vyteče ušima", načež film běží dál a já si rvu vlasy, jak to mohli tvůrci po takovémhle skoku okamžitě tak strašně zazdít. Sice se jim po pár minutách povedlo napravit si aspoň částečně reputaci (tak trochu.. HODNĚ "jiná" romantika), leč i tak jsem stále přesvědčená, že tahle podivně originální sci-fi halucinace měla skončit tím jediným možným, správným, neskutečně silným vrcholem (každý, kdo tu scénu uvidí, okamžitě pozná, že je to ONO). ()

tron 

všechny recenze uživatele

Chvíľu som si myslel, že snaha Kena Russella ukázať brundleovskú premenu ambiciózneho vedca psychicky, nie fyzicky, je zaujímavejšia a ambicióznejšia ako to, čo stvoril Cronenberg v Muche, ale nakoniec som pochopil, že Ken sa v chaotickej spleti myšlienok, filozofie a (pseudo?)intelektuálskych rečí utopil. Napriek tomu Zmene stavu nemožno uprieť atmosféru, silný výkon Williama Hurta a Blair Brownovú. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Pokud to má být symbolické vyjádření situace se kterou se museli vyrovnávat vědci na začátku 60tých let-zkoumající na sobě nezměrnou sílu psychedelik a jejich schopnost otevírat brány poznání..tak je to vcelku povedené dílko=70%...................Pokud to ale mám chápat doslovně-tak jak nám to Russell předhazuje-pak je to jen průměrná skoroscifihorrorová podívaná těžící z atraktivního psychotématu=50% ()

Galerie (83)

Zajímavosti (13)

  • Inspirováno životem Johna Lillyho. Doktor John C. Lilly (narozen 1916) je kalifornský neurofyziolog, neuroanatom, biofyzik, počítačový teoretik, psycholog. Mimo to je odborníkem na delfíny, pionýrem mimodruhové komunikace, vynálezcem floatační vany, psychedelickým experimentátorem a ostříleným dobrodruhem vědomí. Je autorem deseti knih, stovek vědeckých článků. Stal se dokonce předlohou pro hlavní postavy dvou hollywoodských filmů Altered States (1980) a The Day of the Dolphin (1973). Své neuvěřitelné poutě vnitřním prostorem zdokumentoval v populárních knihách „The Center of the Cyclone“, „The Scientist“ a „Programming and metaprogramming the Human Biocomputer“. (vitenkviten)
  • Ken Russell v rozhovorech tvrdil, že byl až 27. volba na post režiséra. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama