Reklama

Reklama

25 let neviny

(festivalový název)
  • Polsko 25 lat niewinności (více)
Trailer
Polsko, 2020, 112 min

Režie:

Jan Holoubek

Scénář:

Andrzej Gołda

Hrají:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

UhLee 

všechny recenze uživatele

(9,5/10). Druhá zkušenost s polskou kinematografií a opět se jedná o naprostý klenot. 25 let neviny je srdceryvným příběhem, který psal sám život. To je na tom to nejvíc děsivé a toto zjištění útočí přímo na srdce diváka. Brutalita celého filmu ještě umocňuje celkový zážitek z tohoto silného dramatu. Herecké výkony jsou na velmi vysoké úrovni. Mimika Tomka Komendy je všeříkající a v divákovi se odehrává plejáda emocí. Odehrává se v něm boj se zlostí, protože spravedlnost je slepá a bezmoc vyčíslitelná. Prožívá také lidský soucit a v konečné důsledku také úlevu, když se případ začne ubírat tím správným směrem. Zážitek to byl velice intenzivní a za poslední dobu asi nejlepší drama, které jsem měl možnost vidět. Budu ve velkém vyhlížet další polské projekty, protože mi naši sousedé ukázali, že opravdu umí. Řemeslo je tady cítit v každé minutě ať po stránce hudební, anebo kamerové. Detektivní vyšetřování je navíc natolik poutavé, že divák nemá šanci ani na chvíli vydechnout a jenom hltá jednu scénu za druhou. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Opět další film poukazující na chybu v celém systému přes policii až po soudy, jenže narozdíl od jiných filmů je 25 Let Nevinnosti až krajně naturalistický, sakra nepříjemný a s možná nejvíc uvěřitelnými výkony všech dob. Zajímavý a atmosfericky dusný případ, u kterého se budou slabší povahy chytat za hlavu, je natočen s citem a grácií, doplněn o přesvědčivé výkony a realistické zobrazení skutečností a výsledek nemohl dopadnout jinak než výborně. Na plnou palbu mi něco trochu chybělo, ale tohle radím neodkládat a jít do toho. Polsko ukazuje, že jejich tvorba ja narozdíl od americké daleko víc přesvědčivější a přibližující se skutečnosti a pocity, které dokáže vyvolat, jsou nepopsatelné. ()

Reklama

borec999 

všechny recenze uživatele

Príbeh je to bez debaty smutný a poľutovaniahodný. Poliaci znova vytiahli ťažkú tému a znova ukázali, že takéto filmy im idú. Nepopieram kvality filmu, ani to že niektoré scény vo väznici boli veľmi nepríjemné. No vyššie ako na 3* ísť nemôžem z 2 dôvodov- prvým bola príliš veľká predvídateľnosť deja a tým druhým, že filmov na podobnú tému som už pár videl a mal som pri sledovaní pocit že všetko z toho čo tu bolo som už videl niekde inde. Vo výsledku je to dráma s pár nepeknými momentami, ktorá si neberie servítku pred ústa a ukazuje, že aj v dnešnej dobe si môžete odsedieť 25 rokov v base za nič. Ale určite ma nezasiahla ani nerozložila takým spôsobom aby som si ju výraznejšie zapamätal. Vzhľadom na 89%, ktoré film drží v čase môjho komentáru, "len" nadpriemer a 60% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Včera jsem v komentáři........ pardon, v recenzi chválil polské tvůrce za to, jak zvládají gangsterský žánr, a hned dneska jsem se podíval na další důkaz. Pravda, gangsteři tentokrát kopali za stát, to ale nic nezměnilo na faktu, že z toho byl další výživný zážitek, ze kterého se sice jednomu lehce zvedá kufr, ale zároveň to byla velká lahůdka:-) Vřele doporučuji, tento film se fakt povedl. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

V ROCE 2019 PODAL TOMASZ KOMENDA ŽALOBU NA POLSKÝ STÁT, ZA 18 LET NEODŮVODNĚNÉHO VĚZNĚNÍ…“ ///   … no a tak Tomek vypráví o místě, kde i krysa a šváb měli větší práva než on. Drsný vyprávění, tak jak to Poláci umí. Pak je tu „chrabrý“ vyšetřovatel a příběh se mění v detektivku. Ten film je otřesnej tím, že ten příběh psal sám život. Navíc je přesvědčivě odvyprávěnej, takže na konci nechyběj emoce.   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečných událostí. 2.) Já jsem nevinej!.  /// Thx za titule „bounas“.       /// PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  *** ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Tomasz Komenda (Piotr Trojan) dostal odškodnění v přepočtu 74,6 milionů korun. Jde o největší takové odškodnění, jaké kdy bylo v Polsku přiznáno. (Punisher)
  • V skutočnosti sa Komenda pokúsil vo väzení o samovraždu až 3 krát. (siloalampa)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama