Reklama

Reklama

25 let neviny

(festivalový název)
  • Polsko 25 lat niewinności (více)
Trailer
Polsko, 2020, 112 min

Režie:

Jan Holoubek

Scénář:

Andrzej Gołda

Hrají:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

octopuska 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi nej film za poslední dobu od našich černoprdelnických sousedů ze severu, co jsem viděla. A to točí kurva dobrý filmy. Rozsekalo mě to na hadry a poslední půlhodinu nešly krokodýlí slzy zastavit. Tomek je tak trochu, jako náš Otík Rákosník. Takovej hodnej prosťáček, který je ideální typ na nespravedlivé odsouzení, protože se neumí pořádně bránit. Piotr ho zahrál geniálně. Takhle zmanipulovat vyšetřování a odsoudit nevinného jen, aby byly velké prémie a pochvala, to chce extra velký koule, to se musí nechat. Z těch úřednickejch, státních zmrdů, kteří mají v rukou rozhodovaní o vinně a nevinně a kasírojou těžký love, jen vezmete za kliku od kanclu, mně bylo na zvracení. Zajímalo by mě kolik nevinných bylo a je neprávem odsouzených, to musí být síla. Navíc za znásilnění a zabití nezletilé, to je kriminál, jako peklo na zemi, protože na tomto zločinu si mukli, extrémně pochutnají a odsouzeného si vychutnají, až do konce. Dlouhověkost nelze očekávat. Tomek si prošel očistcem, aby se díky jednomu opravdovému a šlechetnému policajtovi nakonec po dlouhých letech zachránil. Ale naprosto zlomený a poznamenaný hrůzami vězení. Scéna, kdy se vrátí domů a u jídla se ptá, jestli si smí vzít kolu, to jsem byla fakt hotová. Peníze nemůžou tuto křivdu a utrpení ani zdaleka vyvážit. Tohle je skvost a jeden z nejsilnějších filmů z vězeňského prostředí a ještě podle skutečnosti. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Polaci uz me nekolikrat přesvědčili, ze umi (Wolyň, Furioza atd.) a nase kinematografie se u nich muze pouze smutne koukat z nizsich pater kumštu. Silny film, skvěle zahraný. Vyhnulo se to patosu znamemu z USA tvorby. Ona ta Evropa ma tu kameru jinak a hlavne ty emoce. Ty z vas vytahne i bez pudru a prikraslovani. Lidi tam jsou prirozeni. Zadna modelingova agentura a ono to pak pusobi jinak. Je to silny zazitek a neskutecna nespraveslnost. Sila, co ten clovek musel prozit. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Bez velkých gest, heroizování, přehánění a dalších nadbytečných ale často používaných berliček , háčků a dalších filmových kudrlinek podaná   a zejména lidsky opravdová výpověď o  člověku, který přežil peklo.   Srovnání s Présumé coupable je zcela na místě, byť tam je systémové zmrdství křižováno mnohem detailněji. Síla obžaloby onoho systému zajišťujícího oddělení zrna od plev v rámci lidské společnosti však ani v jednom z těchto snímků nijak neztrácí na působnosti a pocit, že musíte někomu rozbít hubu, se spolehlivě dostaví u obou.  18 let života ve vězení se stigmatem pederasta asi opravdu nelze vyčíslit penězi, ale vcelku by mě zajímalo, zda byli ti, kteří v době odsouzení Tomasze Komendy představovali slepou spravedlnost, postaveni před soud. A to od vyšetřujících policistů přes prokurátora i Komendova obhájce až k soudcům všech instancí. Nějak jsem se o pokračování téhle kauzy nikde nic moc, kromě vyplaceného odškodného nedočetl.  A teď tu o trestu smrti... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Už delší dobu jsem neviděl pořádné vězeňské drama a díky příteli gogovi76, který mne na film upozornil jsem měl nyní tu možnost. Vězeňské filmy mne baví. Už jsem to psal dříve. Je to asi tím těsným prostorem, kde se střetávají různí lidé povětšinou různého myšlení a různých úrovní chápání společenských norem. Zde je drsné to, že je to příběh podle skutečnosti. Když někdo zabije dítě a jde do vezení, většinou s mírnějším trestem než by si společnost přála (a tím je většinou trest hrdelní), už jsem mnohokráte zslechl o tom jak někdo řekl... S vrahy dětí se tam vězni rychle vypořádají. A skutečně čas od času se pak člověk dozví, že se dotyčný oběsil, nebo narazil nešťastně hlavou na roh poličky při uklouznutí... Zkrátka postihla ho velmi nešťastná událost a smrt si způsobil vždycky sám. Problémem pak asi je, když policie nespravedlivě obviní vás a vy se s rozsudkem  s verdiktem vraha dítěte ocitnete za mřížemi, kde panuje tento nepsaný zákon... Dotyčný chudák si asi musel prožít neskutečné peklo a ani to explicitní násilí co jsme ve filmu viděli asi neukázalo vše co zažil. Žádná měna světa, žádná cifra nemůže následně zaplatit 20 let v takovém pekle. Z hlediska filmařiny nemám co vytknout. Hlavně výkon hlavního hrdiny byl bezchybný. Jenže... Těchto filmů tu už bylo moře. Justiční omyly chtěné i nechtěné se bohužel stále dějí a tak se mění jen jména vězňů, věznic, názvy států... Čas od času to někdo natočí... Je tu i stále stejná otázka - doznat co jsem nespáchal a dostat mírnější trest? Nebo trvat na své nevinně a vyžrat si to do posledního dne? A přežiji to pak vůbec ? Dávám tedy za 4 párky upečené proudem z elektrické zásuvky. * * * * ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Nečekal bych Shawshank a možná je to tak dobře. Dočkali jsme se nějakého dalšího polského zázraku, který dokonce v českých vodách nečekaně rezonuje v tabulce. A to ani nevyšel v kině. Film je natočený ve vší výsosti ve zcela skvělém stylu, ale asi bych to nebral jako klasický filmový i scénářový zážitek. Především v tom, že se ve filmu v polovině odnikud objeví deus ex machina detektiv, který to chce prostě vyřešit a nikdo moc neřeší kde a jak se vzal. To samé občas drhne v tom, že tři roky ve filmu projedou během dvou vteřin a režie moc ani nedává možnost z toho nějak čerpat. A nebo to vzít trochu hladce. Ale to je občas ten úděl. I tak jsem rád, že lidský a reálný  příběh se dostal i k nám. S tím, že Slováci a Poláci se stále drží toho, že se nebojí nahlédnout do reálných a sociálních témat poslední doby nebo národní doby obecně. Hlavně, že u nás běží další romantická hahamedie. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Při oficiální premiéře filmu 10. září 2020 ve Varšavě Tomasz Komenda prozradil, že jeho partnerka je těhotná a požádal ji o ruku před shromážděnými hosty a novináři. Anna Walter návrh přijala. (Rollo_Tomasi)
  • Komenda sa nádeje na prepustenie podľa svojich slov vzdal po desiatich rokoch a prestal aj veriť v Boha, ktorého márne žiadal o pomoc. Spomínal, že až keď sa začal modliť k pápežovi, bol nakoniec oslobodený, a tak sa bol pápežovi Františkovi vo Vatikáne po prepustení v roku 2018 osobne poďakovať. (siloalampa)
  • Tomasz Komenda (Piotr Trojan) dostal odškodnění v přepočtu 74,6 milionů korun. Jde o největší takové odškodnění, jaké kdy bylo v Polsku přiznáno. (Punisher)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama