Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vize světa po atomové katastrofě se záměrně vzdává jakýchkoliv atraktivních prvků a důsledně se soustřeďuje na jediné: jak člověk v takových podmínkách (zde skupina žen, putující zničenou krajinou) klesá na úroveň zvířete, jak v něm začínají převládat zvířecí pudy a instinkty, jak se vytrácejí regulující funkce svědomí jako projevu lidství... Scénář k filmu napsal Pavel Juráček, který se v 60. letech přičinil (jako scenárista a režisér, ale i ve vedení jedné z barrandovských tvůrčích skupin) o vysoký umělecký a ideový kredit české kinematografie, ale později, v období tzv. normalizace, nesměl natáčet ani publikovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (134)

bobstock 

všechny recenze uživatele

Apokalyptická vize zřejmě vycházející z atomového strašení mezi USA a CCCP jistě ležela v žaludcích tehdejších soudruhů. Putování osamocené skupiny žen a dívek skrze přírodu působí i z natočených exteriérů velmi klaustrofobicky bez života, bez cíle a záměru. Nikdo neví, co je dál a jaký to má smysl. Mimochodem jestli jsem to spočítal zhruba časově správně, tak se film odehrává v 90.letech alternativní minulosti. 60% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tento film bych nejspíš označil jako zvláštní. Abych řekl pravdu, ty čtyři kousky jsem snímku udělil spíš za pocit, který ve mně zanechal, než za přesvědčivé kostýmy a prostředí. Když to vezmu kolem a kolem, z toho, co jsem viděl mi bylo jasné, že se pracovalo s velmi omezeným rozpočtem, apokalypsu tak reprezentovalo jen několik zchátralých budov a absence mužů, zato tažení žen krajinou mi evokovalo záporáky z levnější verze Mad Maxe 2. Silná a syrová záležitost. ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Na české poměry netradiční, nápaditý a svým způsobem originální snímek. Je to jeden z mála působivých filmů, které stačí vidět jen jednou, ale v paměti vám uvíznou navždy. Depresivní atmosféra, odvážná myšlenka a zdařilé zpracování. Krutá představa světa po zničující válce, kdy zvířecí pudová brutalita vítězí nad civilizačním nánosem lidskosti a co je zvláště děsivé, že v tomto případě jsou aktérkami ženy. Tak to tady asi vypadalo ve středověku, než se primitivní svět začal kultivovat a kdo ví, jak to bude vypadat v budoucnosti, když dnešní lidé jsou schopni podříznout rukojmí, či odpálit letadlo a ještě se tím pochlubit. ()

Fryštok 

všechny recenze uživatele

Koncentrovaná bezvýraznost. Montáž scén, které jdou odnikud do nikam bez jediné výraznější známky reálné tvůrčí či jakkoliv umělecké invence spolu s nezajímavými postavami tvoří prázdný a velmi zapomenutelný film. I filmy, ve kterých se skoro nic neděje mohou být značně umělecky hodnotné (např. Turínský kůň), ale zde žádnou takovou hodnotu nevidím. ______ Film svým námětem i scénářem připomíná úroveň slohových prací průměrných žáků základní školy. Od plnohodnotného filmu bych přeci jen čekal něco víc. Alespoň to trvalo jen 77 minut. _________ Na téma postapokalyptického přežívání žen a jednoho muže je ve všech ohledech mnohem ucelenější a propracovanější novější snímek The Survivalist. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlel co k tomuto filmu napsat. K filmu, který mne zasáhl svojí syrovostí, podanou formou, která nenechá člověka pochybovat o možném scénáři, kdyby se svět do této situace skutečně dostal. Veškeré potřeby lidstva se totiž skutečně dají vtěsnat do jediné věty - " přežije jen ten nejsilnější ". Na svou dobu mimořádný film s drsným, ale pravdivým koncem. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (11)

  • Zárodek látky filmu leží v povídce, kterou Pavel Juráček napsal už v roce 1958 za studií na FAMU; scénář byl hotov v roce 1965, v témže roce vyšla i povídka v Mladém světě č. 38. (hippyman)
  • Záběr, kdy zastřelí krávu, byl natočen 2x. Obě krávy byly poté štábem snězeny. (kevinh)

Reklama

Reklama