Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vize světa po atomové katastrofě se záměrně vzdává jakýchkoliv atraktivních prvků a důsledně se soustřeďuje na jediné: jak člověk v takových podmínkách (zde skupina žen, putující zničenou krajinou) klesá na úroveň zvířete, jak v něm začínají převládat zvířecí pudy a instinkty, jak se vytrácejí regulující funkce svědomí jako projevu lidství... Scénář k filmu napsal Pavel Juráček, který se v 60. letech přičinil (jako scenárista a režisér, ale i ve vedení jedné z barrandovských tvůrčích skupin) o vysoký umělecký a ideový kredit české kinematografie, ale později, v období tzv. normalizace, nesměl natáčet ani publikovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (134)

Haluzz 

všechny recenze uživatele

Post-feministické nukleární drama placené z peněz armádního filmu. Skrze osm mladých a Staré putujeme zdevastovanou krajinou, ale namísto efektních triků vnímáme rozpad pomocí kamerových nájezdů, podprahového vnímání a nepřeklenutelnou propastí mezi starým světem, snažícím si uchovat zbytky morálky a důstojnosti a novým řádem nikoho. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

V tom správném rozpoložení, taková SF depka, že vám bude připadati Alien 3, jako rozjuchná poudačka báby futéř. Syrový snímek, který zná u nás (natožpak ve světě) takové množství lidí, že se sám někdy divím, že jsem ho před lety sehnal. Nevhodné pro všechny, kdo si stále naivně myslí,že to s lidstvem/lidmi dopadne nějak extra zvláště dobře. Zde sice není přesně řečeno, co se stalo, ale je velmi pravděpodobné, že jde o svět po atomové katastrofě. P.Juráček byl prostě génius.viz jeho další věci. Vysoce naturalistické (i na naše poměry) dílko s použitím prakticky nulových spešl efektů. Za to s max.účinkem. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nejdřív sem padesát minut čekal na to, než se stane něco zajímavého a to jen proto, abych zjistil, že se i poté nic zajímavého nestane. A nejhorší jsou na tom všem ty neskutečně (ale neskutečně) tupé a příšerné dialogy, které pronáší abnormálně protivné a neumětelské herečky při dokonale tupých scénách. Možná se najde jedna, nebo dvě pozitivní věci, ale to fakt nestačí, výsledek působí trošku jako kdyby do post apokaliptického světa někdo vypustil husičky z mexických telenovel a navrch jim vymyl z mozku poslední zbytky normálního uvažování. PS: naprosto zbytečné vraždění zvířat ve filmu je naprosto zbytečné, nechutné a dementní, snad jediný film, u kterého je obhajitelné jeho šoupnutí do trezoru i z mého pohledu ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tak tohle nerozdejchám. A je to škoda, myšlenka a vynikající Ondrej Jariabek stojí za to. Ovšem zbaštit Schmidtovi partu brigádnic na chmelu, kterým někdo na poslední chvíli namluvil, že budou v apokalyptické době zachraňovat svět, a úplně náhodou je vyšoupl přímo z kostymérny, perfektně umyté a namalované, aby si hrály na Amazonky a vraždily psy, se fakt nedá. Putování roštím kdesi za Barrandovem coby postjaderným světem, to je k smíchu. Realizace nevyšla. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je fajn občas vidieť, že aj v našej kinematografii sa nájdu diela, ktoré sa jej vehementne vymykajú. Je škoda, že v tak nízkorozpočtovom háve a podľa tak jednoduchého scenára. Film zrejme reaguje na studenú vojnu a jej možné následky, aby sa potom primárne zaoberal otázkou našej obnaženej zvieracej prirodzenosti. Film pre všetky feministky a súčasné maneaterky, ktoré si myslia, že sa bez mužov nezaobídu. Takže Koniec je neplánovane nadčasový. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (11)

  • Točilo se v zaniklé obci Doupov a Hadcové stepi u Mohelné, ve vojenském prostoru. (M.B)
  • Olga Scheinpflugová, která dabuje stařenu, byla rozčilená, že její jméno nebude uvedené v titulkách. (BoredSeal)
  • Ministerstvu národní obrany se nelíbilo, že by jaderný konflikt - který jediný mohl katastrofu způsobit - neměl vítěze z tábora socialismu, takže film putoval do trezoru. (hippyman)

Reklama

Reklama