Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladičká Anka odjíždí ze Slovenska pracovat jako služka do panského domu v Praze. Toto třpytivé velkoměsto rakousko-uherské monarchie v sobě skrývá nadpozemský život, který ale Anka nikdy neokusí. Místo toho ji čeká služba v domě vysoce postaveného státního úředníka a jeho rodiny. Atraktivní barevné salóny ostře kontrastují se špeluňkami, ve kterých den za dnem přežívá neviditelný personál. Anka sleduje vznešený svět, ve kterém je jejím úkolem prát špinavé prádlo a vynášet ranní moč. Ale ani na druhé straně žebříčku není svět růžový. Jeho hlavní představitelku Resi, dceru pána domu, s Ankou spojuje jen společný rok narození. Resi sotva přestala být dítětem a už se ocitá v kolotoči společenských norem. Dohodnutá svatba s „dobrou partií” měla být vysvobozením ze zlaté klece, ale realita manželského soužití není taková, jak si ji Resi představovala. Anka a Resi, dvě stejně staré dívky z opačných pólů společnosti v sobě najdou spřízněné duše. Stanou se nejlepšími kamarádkami, milenkami a jsou si vzájemně jediným světlým bodem v přísně vytyčených hranicích společensky akceptovatelných norem v období 1. světové války a skomírající rakousko-uherské monarchie. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Lesbo smutno dráma, ach jaj či len jediná slzička vyšla! Fajn kostýmy a akože dobová atmosféra, ale najviac trefný je názov. Slúžka. Presne tak. V rámci filmu ich je niekoľko, vlastne celá halda. Lasicová, čo ťaží len z mena, sa potrebuje uplatniť, tak čo napíše? Niečo o LGBT, lebo to je trendy a in. Takže áno, slúžka. Slúžka systému. Solčanská ako réžia, to obsadíš hneď, veď tá je slúžkou systému už od začiatku kariéry. Inak by vlastne ani žiadna kariéra nebola. No a tie "herečky". Prepánajána, má ta Kerekes vôbec súdnosť? To jej vôbec nevadí, že v každom filme je len za handru, za slúžku akéhokoľvek scenára, v rámci ktoré sa musí vyzliekať, ukazovať kozy, nechať sa po nich chmatať, nechať sa furt iným chlapom jebať? Tomu ona hovorí herecký výkon? Nikdy žiadny neukázala. Podobne je to aj s inými slúžkami a tá hlavná dostala svoju rolu len pre atribúty už spomenuté: budeš sa lesbiť, ukážeš všetko? Tak šup ťa do hlavnej roly, nech máš na splátku hypotéky. Takže áno, Slúžka je trefný názov. Len mal byť v pluráli. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvý film Mariany Čengel Solčanskej, ktorý pôsobí ako kino film, neobsahuje trápne scény a preklenul sa cez priemer. Z hľadiska európskej kinematografie samozrejme nejde o žiaden zázrak, ale v rámci slovenskej o malý zázrak ide. Hlavné ženské postavy hrajú málo opozerané herečky, postavy nie sú rozdelené typologicky na dobré a zlé, ale sú to proste ľudia a Anna vám napríklad vôbec nemusí byť sympatická a napriek tomu sa vám môže Slúžka ako celok páčiť. Je chvályhodné, že Solčanská po toľkých pokusoch dozrela. Lepšie trochu neskôr, než nikdy. ()

Reklama

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

V podstate nemám čo vytknúť! Konečne poriadny moderný slovenský historický film, poctivo, otvorene, odvážne a so zameraním na detail zobrazujúci dejiny každodennosti a realitu našej mnohonárodnostnej minulosti. ___ Vidím početné výhrady vzniklé ahistorickým vnímaním historickej látky. Celkom príznačne pre dnešok však nie sú zamerané proti multi-kulti kozmopolitnej spoločnosti, ale proti údajnému pretláčaniu LGBT ideológie. Nuž, podľa mňa sú skorej komentátori na to vysadení, keď si nevšimli, že film obsahuje celý rad rozličných podôb sexuálnych vzťahov a ich proporcionalita je vyvážená. Homosexuálne vzťahy existovali aj v minulosti, chvíľami rovnako rozšírené ako dnes a žiadni transvestiti tam nepobehujú... A že tam nie sú žiadne pozitívne mužské postavy.. - no ale ani tie ženské predsa nie sú žiadne ideály! Sú to proste ľudia, obyčajní a veľmi reálni. Áno, okrem toho, že je to silný historický film, je to aj silne ženský film, ale čo sa čudovať, keď ho stvorili ženy... A aj keď to bude kdejakým skrytým patriarchalistom vadiť, tak toto pohlavie má leví podiel na tom, že v posledných dvoch rokoch naša kinematografia dosiahla istej profesionálnej a umeleckej hranice, za ktorú sa už netreba hanbiť. Aj hlavná ženská herecká päťka je brilantná, takúto odvahu a presvedčivosť v našej kinematografií rozhodne nevídať! ___ SLÚŽKA navyše okrem zaujímavého zážitku, doslova osobného prežitku minulosti, spláca dlh tým našim predkom, pre ktorých bola práve taká existencia, akú film zobrazuje, náplňou väčšiny života... ()

Tereza_T 

všechny recenze uživatele

Autentické okénko do života panstva a služebnictva za dob císaře pána. Kdyby šlo o němý film, jen o záběry pro zachycení atmosféry jiné doby, byla by to tutovka. I přes to, že se děj odehrává více méně jen v domě a před domem mě vizuál hodně bavil. Krásné zdobené pokoje vs. šedé chodby služebnictva, přepychový jídelní stůl plný mimochodem neuvěřitelně vypadajícího jídla vs. služebnictvo sotva stíhající dát si dvě lžíce bramboračky jen tak za pochodu v temné kuchyni, o které ani paní domu neví, že jí mají, zdobené ložnice pánů vs. temné špeluňky služek, a to vše v jednom pražském domě. Kamera toho ukázala tolik, že mi prostě, jakkoliv divně to zní, stačila k předání celé pointy filmu a dialogy mi nedaly skoro nic navíc. Asi to přisuzuju ne tak zajímavému a předvídatelnému příběhu. Vztah k postavám jsem si během sledování nevytvořila a bylo na nich jen maličko zajímavého. Služky sloužily všem, dcery matkám a matky mužům, hierarchie je jasná... nakonec byli všichni jen loutky hrající podle různých scénářů. Myslím, že bezduchost postav nebyla záměrem, a proto mi to tak nesedlo. Jako sonda historického období se zaměřením na ženy a jejich těžkosti napříč společenským spektrem je to paráda. Jako romantické drama, co ti má pohnout emocema už moc ne. Co musím vypíchnout je Dana Droppová, která se mi na plátně moc líbila. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nečekaně příjemné překvapení v nabídce Netflixu, které mě nadchlo jak zobrazením některých aspektů, které dobové filmy obvykle přehlížejí (defekace a vynášení nočníku, menstruační krev, široce rozšířený c. k. multilingvismus, atd.), tak hereckým obsazením a povedeným soundtrackem. Navzdory tomu, že to má skoro 2 hodiny, mě to dějově strašně bavilo, a byl jsem překvapený, jakým směrem se to postupně vydalo (o zápletce jsem předem nic nevěděl, což je můj preferovaný přístup k většině filmů) - začíná to jako Anna Proletářka, ale brzy se to přehoupne do jiné roviny, která například může vzdáleně připomenout Deník komorné, a celé to ústí v překvapivý závěr, který mě zarazil informací, že titulní postava měla skutečný předobraz, což opět snímku jen dodává na zajímavosti. Místy slabší dialogy (např. o politice mezi mužskými postavami) sice asi nezapřou, že knižní předloha Lasicové pravděpodobně nebude žádné veledílo (alespoň soudě dle kritických čtenářských ohlasů, co jsem tak letmo koukal), ale stejně si nevybavuji, kdy mě nějaký domácí film tak moc bavil tím, jak z ohraných kulis dokázal vytvořit něco, co působí tak svěžím a invenčním dojmem. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (19)

  • Zuzana Mauréry o filme: „Film sa mi veľmi páčil, hlavne z obrazového hľadiska. Je to pekný film. Podľa mňa všetci dobre hráme, všetci sme veľmi dobre vybratí. Jednotlivé emócie muža v rodine, ženy v rodine, dcéry v rodine, slúžok, ktoré sú tiež niekoho dcéry, ich vnútorný život bol pekne vyobrazený. Bolo to také, ako to žijeme aj my, film ukázal, že sú rodové hranice, čo treba splniť, ako sa to patrí, a tragédie plynúce zo zošnurovanej doby.“ (Arsenal83)
  • Film vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy Hany Lasicové z roku 2013. (ČSFD)
  • Počas nakrúcania museli tvorcovia okrem protiepidemických opatrení dodržiavať aj pravidlá stanovené štátnym zámkom Slatiňany. Kastelán sa vyjadril, že niekedy mal srdce na pokraji zlyhania, napríklad keď sa hercovi Lukášovi Pelčovi (záhradník Štefan) podarilo rozbiť okno z roku 1865, ktoré prežilo dve svetové vojny. (krasomama)

Související novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno