Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Max Cady opouští vězení, kam byl před čtrnácti lety odsouzen za znásilnění. Je odhodlán pomstít se svému tehdejšímu obhájci Samu Bowdenovi, který ve snaze potrestat zločin, zatajil soudu důležitý důkaz svědčící v Maxův prospěch. Jeho plán je nelítostný a promyšlený. Nejprve Samovi, jeho ženě Leigh a patnáctileté dceři Danielle znepříjemní návštěvu kina, potom za ně zaplatí v cukrárně a teprve na druhý den Sama osloví a připomene mu minulost. S každým dalším Maxovým objevením atmosféra nejistoty stále více přerůstá v napětí a strach. Sam sice nechá Maxe zatknout, protože jim otrávil psa, policejní komisař však nemá důvod držet muže ve vazbě a propustí jej. A Max pokračuje v naplánované pomstě, zraní Samovu milenku Lori a začne svádět Danielle. Samem najaté násilníky zmlátí a pak si zaplatí nejlepšího právníka ve městě a obžaluje Sama za ublížení na zdraví. Jeho útoky se stupňují. Když vnikne do Samova domu, kde zabije služebnou a soukromého detektiva Kerseka, kterého si Sam najal, uprchne rodina z města a na své obytné lodi se vydá na Cape Fear. Max je však pronásleduje i sem, odhodlán znásilnit Samovi ženu i dceru a jeho samotného zabít. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (621)

H34D 

všechny recenze uživatele

Opět a zase mě Robert De Niro přesvědčil, že je tím nejlepším hercem této Zemičky - maximálni charizma, účelná odpudivost a slizkost, temná síla, ale přesto ho divák nemůže čistě nenávidět, protože cítí, že prostě "něco na tom jablku je" a touží ho vidět v "akci". Scorsese předvádí svou typickou režii, která sic v podstatě bezchybná a velice přesná, co se žánrového filmu týče, jinak ale příliš nevyčnívá z jeho zajetých kolejí... Atmosféra s přibývajícími minutami houstne a příběh rovnoměrně a nenápadně graduje od trochu vlažného úvodu až po očekávané a patřičně hutné finále. Výborná práce a naprosto uspokojivý film. 8/10 ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Martin Scorsese je holt pan režisér. Navíc jeho dvorním hercem není jen tak někdo, ale Robert De Niro (kterého v poslední době vystřídal Leonardo DiCaprio). A tohle spojení funguje. Mys hrůzy je geniálně stupňovaná atmosféra strachu, která prostě nemá chybu. Advokát, který před lety porušil všechny kodexy a zatajil důkaz ve prospěch svého klienta, který si odseděl 14 let a teď se chce pomstít. Doporučuji sledovat v noci! ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Max Cady sedel štrnásť rokov v jednom z najprísnejších amerických väzení. Hneď po prepustení si to namieril do južanského mesta New Essex. Tam si pokojne žije so svojou rodinou právnik, ktorý ho obhajoval. Lenže paradoxne hlavne vďaka nemu dostal Cady tak vysoký trest. Teraz prichádza, aby sa pomstil. Jedná sa o remake rovnomenného filmu z roku 1962. Túto novú verziu skvele natočil režisér Martin Scorsese. Do hlavnej úlohy obsadil divokého, nebezpečného a perfektne potetovaného Roberta De Nira. "Mys hrôzy" je dokonalý, päťhviezdičkový thriller. ***** ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Pro ty, kteří znají obě verze příběhu je hodně těžké nesrovnávat. Musím se přiznat, že malinko straním jednoznačněji vyznívající předloze, která je učebnicovým příkladem klasického thrilleru. Scorsese tímto vzorcem ne zrovna pohrdl, ale rozhodl se základní téma filmu zkomplikovat, tím, že trošku zamlží rozdíl mezi dobrem a zlem, spravedlností a šílenstvím a z nekomplikovaného thrilleru udělá thriller psychologický... Sam Bowden už není tím stoprocentním klaďasem, otcem nevinné rodiny, kterou zcela poprávu brání před iracionálně se mstícím, pološíleným zločincem Cadym. Nick Nolte má své stíny minulosti, stejně jako De Niro vás v některých pasážích téměř přesvědčí, že si vlastně svou krutou pomstu zaslouží. Pokud Scorseseho verze v něčem jednoznačně předčí klasickou předlohu je tím něčím výkon Roberta De Nira, který v úloze Maxe Cadyho starší Mitchumovo ztvárnění (také výtečné) překonává o několik koňských délek. On je tou nejsilnější zbraní filmu. Závěrečná scéna na rozbouřené řece sice zaváněla poměrně jasným symbolismem, ale přesto se mi k celému filmu jaksi nehodila, připadalo mi, jako by ho trochu shazovala... Ale to je jen můj osobní problém. 80% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

De Niro je skvělý, Nick Nolte a ostatní výteční. Kromě přenatahovaného závěru směřujícího k jasné pointě, mi však vadilo, že advokát Bowden je na to, že je advokát, až příliš nedovtipný. Už tu dávnou vědomou chybu v obhajobě by profesionál (kterým údajně je) nikdy neudělal. A jestli ji udělal kvůli svému nikoliv profesionálnímu svědomí, byl to projev neskutečné hlouposti a lehkomyslnosti; mohl se obhajoby bez ztráty kytičky vzdát - a musel o takové možnosti vědět. Podobně neinteligetně se pak zachoval ve filmu ještě několikrát (například ono patlání se v krvi zavražděného detektiva), ale už se mi to nechce rozepisovat. Na sdělení pocitu jsem toho napsal až moc. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (48)

  • Vrcholná scéna v bažině byla natočena ve státním parku John U. Lloyd, uprostřed mangrovových bažin. Tropická bouře trvala 4 dny, takže filmový štáb musel čekat, až bouře skončí, aby si mohli udělat vlastní déšť. (Trajektt)
  • Pri hádke rodičov Danielle počúva na hudobnej stanici song kapely Jane's Addiction. (elanius)
  • Vo verzii filmu pre televízne vysielanie bola odstránená krv, ktorá sa rozlieva po podlahe pod mŕtvym detektívom Kersekom v kuchyni. (elanius)

Související novinky

Mys hrůzy dostane seriálovou verzi

Mys hrůzy dostane seriálovou verzi

24.11.2023

V roce 1962 vznikl dnes již klasický americký thriller Mys hrůzy podle předlohy „The Executioners“ spisovatele Johna D. MacDonalda z roku 1957 (u nás vydané pod titulem „Mys strachu“). V příběhu o… (více)

Plážový detektiv Leonardo DiCaprio

Plážový detektiv Leonardo DiCaprio

30.09.2009

Romány Johna MacDonalda patří do zlatého fondu detektivky a thrilleru – podle jedné z jeho knížek byl natočen třeba slavný Mys hrůzy. Vypadá to, že se adaptace dočká i MacDonaldova nejslavnější série… (více)

Reklama

Reklama