foto

Juliette Lewis

  • nar. 21.6.1973 (43 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kalifornčanka Juliette Lewisová a jej dvaja súrodenci neboli dlho svedkom šťastného manželstva; rodičia (grafička + herec) sa rozviedli už v roku 1975, kedy mala Juliette dva roky. S bratom a sestrou zostala u otca a práve počas nakrúcania, ktorého sa zúčastňovala, jej bola do krvi vštepená láska k hereckému umeniu. Spočiatku koketovala so seriálmi (I MARRIED DORA alebo THE WONDER YEARS), ale ani celovečerné projekty na ňu dlho nečakali; hrá už od začiatku 80. rokov (kedy oslávila svoje siedme narodeniny).

Zo začiatku stelesňovala vedľajšie detské roličky vo filmoch silných mužských protagonistov, ako sú Clint Eastwood (ANY WHICH WAY YOU CAN), Dan Aykroyd (KRÁSNA MIMOZEMŠŤANKA) a predstavila sa ako filmová dcéra Chevyho Chasea vo VIANOČNÝCH PRÁZDNINÁCH. Zlom nastal remakeom klasiky s Gregory Peckom a Robertom Mitchumom MYS HRÔZY. Toho sa ujal Martin Scorsese a 18-ročná Juliette stelesnila Daniellu, dospievajúcu dcéru rozhádaných manželov (Jessica Langeová & Nick Nolte), ohrozovaných vyšinutým psychopatom (Robert DeNiro), ktorého živočíšnej sexualite dcéra podľahne. Po spolupráci s Woody Allenom (ktorému šarmu prepadla v MANŽELOCH A MANŽELKÁCH) prišla ďalšia jej slávna úloha atraktívnej mladej slečny pod nadvládou charizmatického zlosyna, keď ju Dominic Sena režíroval ako milenku nebezpečného kriminálnika (Brad Pitt sa následne stal na niekoľko rokov jej partnerom v súkromnom živote), s ktorým robia spoločnosť spisovateľovi (David Duchovny) na jeho road movie na miesta, kde sa odohrali desivé zločiny (KALIFORNIA). S Pittom sa prvý krát stretla však už na začiatku deväťdesiatich rokov v televíznom filme SMRŤ PRIŠLA PRISKORO, kde znova dokázala, že má nadanie pre výber nekomerčných rolí (v tejto snímke drogovala a vraždila). Takže by jej sadla aj rola Winony Ryderovej v Burtonovom „Beetlejuice“, na ktorú koncom 80. rokov ašpirovala.

Ďalší výrazný part, do zaspatého mestečka presťahované dievča nadviažuce vzťah so smutným mladíkom (Johnny Depp) a jeho retardovaným bratom (s Leonardom DiCapriom si následne zahrala aj v THE BASKETBALL DIARES), vytvorila ani nie 170 cm vysoká tmavovlasá herečka v Hallströmovej melodráme ČO ŽERIE GILBERTA GRAPEA. Návratom ku koreňom bola rola vyšinutej milenky vyšinutého šialenca (tento krát Woody Harrelson) v kontroverzných TAKÝCH NORMÁLNYCH ZABIJAKOV, s tým, že halucinogénny Oliver Stone si zahral so scenárom natoľko, že sa od neho jeho autor (Quentin Tarantino) dištancoval. Dôkaz toho, ako Juliette priťahujú filmový gauneri, predviedla aj v roku 2003 ako ďalšia milenka ďalšieho šialenca (so Stephenom Dorffom hrala už v roku 1996 v THE AUDITION), ohrozujúceho rodinu (napr. Sharon Stoneová a Dennis Quaid), ale Figgisov COLD CREEK MANOR bol už len výluhom z výluhu. Po romantickej oddychovke skúsenej Nory Ephronovej (BLÁZNI A POLOBLÁZNI) sa Juliette v naturalistickom sci-fi vizonárstve scenáristu a producenta Jamesa Camerona ZVLÁŠTNE DNI zmietala medzi dvoma mužmi (Ralph Fiennes a Michael Wincott).

Zhruba v roku 1995 nastalo obdobie, kedy Juliette tak trochu ušiel vlak. Zase stelesnila dospievajúcu dcéru charizmatického mužského predstaviteľa (nedostatkom viery trpiaci kňaz Harvey Keitel), priťahovaná k beštiálnym vrahom (Quentin Tarantino a George Clooney) v nočnom púštnom bare zvádzajúcich neľútostný súboj s agresívnymi upírmi v jatkách Roberta Rodrigueza OD SÚMRAKU DO ÚSVITU. Túto postavu stelesnila už ako 23-ročná a niektorí diváci sa začali pýtať, či náhodou nádejná mladá herečka nezapadla do škatuľky sexuálne dospievajúcej dievčiny. Z nej sa nevymanila ani prostredníctvom dvoch zaujímavých projektov: v osobitej romantike Garryho Marshalla INÁ LÁSKA predviedla svoje herecké umenie ako retardované dievča zamilované do retardovaného mladíka (Giovanni Ribisi) a v drsnom debute scenáristu Bryana Singera, Peckinpahom inšpirovaného Stephena McQuarriea ÚNOSCI, si zahrala tehotné dievča, unesené párikom grázlikov (Benicio Del Toro, Ryan Phillippe).

V poslednom čase sa nikdy nie po komerčnom úspechu túžiaca Juliette vytráca z povedomia divákov. Hráva v menších a nenápadnejšie ladených filmoch (HYSTERICAL BLINDNESS s Umou Thurmanovou, Kounenov western BLUEBERRY), prípadne nezaujímavé postavy v mdlých filmoch (ENOUGH s Jennifer Lopezovou) a dokonca zbytočné vedľajšie úlohy v hitoch (milenka mafiána Vincea Vaughna v STARSKY & HUTCH). Čo je zrejme škoda, lebo za rolu Danielle u Scorseseho bola nominovaná na Zlatý glóbus aj Oscara a za TV film VYSNÍVANÝ SVET (r. Adam Arkin) dostala Emmy. V roku 1999 sa vydala za Stevea Berrea. Dnes má krehká, pôvabná, nezvyčajne talentovaná a takmer vždy osobitá Juliette Lewisová za sebou úspešne prekonané drogové excesy (dokázala to s pomocou scientologickej cirkvi) a budúcnosť ešte stále takmer celú pred sebou.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2016 Nerve: Hra o život
2015 Future Relic 03
Jem and the Holograms
Městečko Pines (TV seriál)
Tajnosti a lži (TV seriál)
2014 Kelly & Cal
Průšvihář
2013 Angie
Blízko od sebe
2012 Firma (TV seriál)
2011 Foreverland
Fracek
2010 Memphis Beat (TV seriál)
Mocná síla soucitu
Na doraz
Odsouzení
Záměna
2009 Metropie
Vyfič!
2006 Darwinovy ceny
Lightfield's Home Videos
Výprodej
Život jde dál
2005 Daltry Kelhůn
Jmenuju se Earl (TV seriál)
Prodigy: Their Law - The Singles 1990-2005, The
Severní polární záře
2004 Blueberry
Chasing Freedom (TV film)
Starsky & Hutch
2003 Cold Creek Manor
Free for All (TV seriál)
HIM: The Making of 'Buried Alive by Love' (TV film)
Mládí v trapu
2002 Dost
Duševní slepota (TV film)
2001 Klářin portrét
Odpoledne s Gaudím
Vysněný svět (TV film)
2000 Hledám pronájem
Únosci
1999 Čtvrté patro
Jiná láska
1998 Some Girl
1996 Od soumraku do úsvitu
The Audition
Večernice
1995 Rváčův deník
Zvláštní dny
1994 Blázni a poloblázni
Takoví normální zabijáci
1993 Co žere Gilberta Grapea
Kalifornie
Romeo krvácí
1992 Manželé a manželky
Této noci
1991 Mys hrůzy
Pokřivená srdce
1990 Family for Joe, A (TV seriál)
Smrt přišla brzy (TV film)
1989 Meet the Hollowheads
Runnin' Kind, The
Vánoční prázdniny
1988 Báječná léta (TV seriál)
Krásná mimozemšťanka
1987 Home Fires (TV film)
I Married Dora (TV seriál)

Dokumentární

2016 Hard Lovin' Woman
2015 Janis: Little Girl Blue
2012 Derby Baby: A Story of Love, Addiction and Rink Rash
2009 Heart Is a Drum Machine, The
2005 Fearless Freaks, The (TV film)
2004 Cooper's Documentary
Rules of the Genre
Scream Queens: The E! True Hollywood Story (TV film)
2001 Chaos Rising: The Storm Around 'Natural Born Killers'
Making of 'Cape Fear', The
2000 Hollywood míří do pekel (TV film)
1997 Full Tilt Boogie
1953 Panorama (TV seriál)

TV pořady

2014 20th Annual Screen Actors Guild Awards, The (TV pořad)
2009 RuPaul's Drag Race (TV pořad)
2006 Mulatschag (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
UFC 47: It's On! (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 30 Seconds to Mars: City of Angels (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace