Barva peněz

Drama / Sportovní

USA, 1986, 119 min

Martin Scorsese

• Houdini

Oscar 1 : Herec HR - Paul Newman + 3 nominace: Herečka VR - Mary Elizabeth Mastrantonio, Výprava, Scénář - A(5.3.2004)

Zajímavosti: Pes, kterého vede muž na vodítku v kasinu v Atlantic City patří ve skutečnosti režisérovi Scorsese. Jmenuje se Zoe a je uveden dokonce v titulkách. [--] Pro humorné scény dával Scorsese rady Newmanovi, aby zkusil nebýt humorný. Pak prý bude jeho humor stravitelný. [--] Na filmu se podílel snad každý velký hráč USA v kulečníku 80. let. Ve filmu si jako kompars zahrála všechna velká jména tohoto sportu, například Steve Mizerak, Jimmy Mataya, John Turtorro, Michael Sigel nebo Keith McCready. Buď přímo hráli protihráče hlavních hrdinů nebo za ně hráli v detailních záběrech na koule a ne na herce. Starali se hlavně o rozstřely. [--] Cruise se naučil kulečník ale velmi dobře při natáčení a většinu svých triků předváděl na plátně sám. Náročný trik, kdy bílá přeskočí dvě koule, aby potopil třetí předvedl za něj však Michael Sigel. [--] Hlas, který objasňuje pravidla kulečníku v originále, patří Martinovi Scorsese.(8.1.2007)

Nadprůměrné kulečníkové drama s excelentním Paulem Newmanem a méně výrazným Tomem Cruisem. Pro Newmana z toho byl zasloužený Oscar.(26.7.2002)

Asi nejmene povedeny film meho idolu Martina Scorseseho. Na to, ze je to film od nej je prilis obycejny a moc hollywoodsky.(4.8.2002)

Celá postava Paula Newmana je mi nesympatická až protivná. Raději sleduji Toma Cruise jako floutka, který se učí řemeslu a všech nečestných her v pozadí nádherné klubové zábavy, biliáru. Scorsese si vybral trochu jednodušší a odlehčený film, který díky kvalitě Cruise a Newmana vydrží i s průměrnou režií. Film působí příjemně, koncem nikoho neurazí, ale rozhodně nejde o něco co musíte vidět za každou cenu.(13.3.2007)

Scénář: Richard Price(4.12.2006)

Nikdy by mě nenapadlo, že může být kulečník takové drama - scény zápasů jsou skvěle natočeny. Nicméně čtyři hvězdičky především kvůli (tentokrát konečně) oscarovému Paulu Newmanovi.(12.6.2003)

Martin Scorsese měl za sebou i před sebou mnohem lepší filmy než je toto drama. Paul Newman je ovšem vynikající a dost výrazně napomohl mému hodnocení . Mary Elizabeth Mastrantonio jistě nevypadá na oko špatně. Ale určitě je to lepší film jak já hraji kulečník .(30.6.2006)

Opravdový Scorsese, i když ho tu někdo možná může přehlédnout, za příběhem, silným již svojí podstatou, se skrývá nebývale filosofující rovina o jednotlivých přístupech k životu, k morálce i k své vlastní důstojnosti. Skvělý portrét zrání člověka: věkem i méně příjemnými zkušenostmi.(14.4.2005)

Vysílala ČT1.(5.10.2008)

Slabší Martyho film, ale i on měl jistě právo na oddech... Scorsese svůj snímek (jde o volné pokračování o 25 let staršího filmu Hazardní hráč, kde se můžeme setkat s mladým Eddiem Felsenem, tehdy ještě dravým žralokem kulečníkových heren...) zasazuje do prostředí kulečníkových heren a pool je to ústřední, oč tu běží, ale občas také o peníze, čest, hrdost, sebeutvrzení a sebeuspokojení... Marty si sice vyhrál s kamerou a střihem, herní kulečníkové pasáže jsou nápadité a někdy i vizuálně úchvatné, zajímavý je prvek střídání generací, vše je ale tak načichlé 80. léty, že to filmu ubližuje...účesy a oblečení, stejně jako orámování snímku tou podivnou hudbou (souhlasím s Francisem), to už dnes působí jak smutné retro. Přesto je postava stárnoucího hráče, který by rád předal něco ze svých zkušeností, ale zároveň by ještě rád ukázal, že nepatří do starého železa, dobře prokreslená a zahraná. Horší už je to s jeho mladým partnerem - okázalým a sebestředným floutkem. Zajímavé, že Scorsese vsadil právě na Cruiseho. Asi kvůli tomu účesu... :-)(4.10.2008)

Mě se tedy víc líbil The Hustler. Mělo to větší koule. Zde už je Paul Newman starej mazák a mladýho talenta hraje přesvědčivej Tom Cruise. Osmdesátky z toho přímo čiší a Scorsese se soustředí spíše na videoklipovost a vizuální hrátky kulečníkových zápasů, než na detaily jednotlivých šťouchů.(3.12.2010)

Rozpočet $10miliónovTržby USA $52,293,982Tržby Celosvetovo $-(18.1.2009)

Vcelku obyčejný příběh, který mě nijak zvlášť nezaujal - prostě takový milý průměr. Ovšem scény hraní kulečníku jsou natočeny vskutku zajímavě (možná se ho konečně přeci jen zkusím naučit) - takže za chvílemi opravdu skvělou kameru přidávám k těm třem ještě půl * navíc.(9.1.2007)

"Ešte jedna hra.“ - „Už nie.“ - „No tak...“ - „Som bez peňazí.“ - „Tak si zahráme len tak.“ - „Len tak?“ - „Len tak. Nie pre prachy. Len tak. Pre hru.“ Martin Scorsese nakrútil lepšie filmy, FARBA PEŇAZÍ je ale laskomilka pre každého, kto si párkrát tento zvláštny šport zahral a vytušil, že je to.. niečo iné. Džentlmenská hra s pravidlami, ktoré je radosť postupne, rad za radom, objavovať a neustále sa zlepšovať, napredovať. Je to film s dobrými postavami, dobrým príbehom - a o niečom.(12.12.2006)

Pokračování legendárního snímku Biliárový král s Paulem Newmanem alias Eddiem Felsenem. Opět velice strhující příběh podtržený skvělou režií Martina Scorsese a doplněn pěknou hudbou. Po Top Gunu se Tom Cruise ukázal v dalším parádním snímku. Oscara si Newman zasloužil, ale myslím si, že už hrál v lepších rolích a za tuto mu sošku dali spíše z povinnosti......(5.12.2007)

Paul Newman učí kulečník Toma Cruise. Příjemná Scorseseho zábavička, i když se dost vymaňuje z jeho předchozí i následující tvorby.(24.5.2003)

Ono se nabizi rict, ze je film tak trochu o nicem, coz je na jednu stranu jiste pravda. Tuctovej pribeh o starym zkusenym co zaucuje mladyho nadejnyho, tentokrat do kulecniku. Takze vetsinu casu vyplnujou nejaky rady a hry. Jenze to by to nesmel bejt Scorsese, aby se nezacal pribeh v druhy polovine stacet trochu jinym a prekvapivym smerem. Takze kdyz uz uz by to zaclo nudit, najednou to zas chytne stavu. Navic to hrani je skvele natoceny, Newman, ackoliv nehraje zadnyho mafiana, jak jsem cekal, tak je hodne charismatickej a skvelej a Cruise je tady sice takovy hovadko, co hraje kulecnik jak kdyby delal kung-fu, ale nicmene ta role mu docela sedla. Z ostatnich bych mozna zminil mladyho Turturra, jinak tu nikdo moc nestoji za rec. Takze nakonec to ale ty 4* da.(6.9.2010)

Typicky americké leč přesto velmi dobré...(8.1.2006)

Film kterej neoslní ani neurazí. Scorsesemu určitě jdou daleko líp filmy o mafiánech, než nějaký drrama, ale naštěstí pro něj barvu peněz hodně zvedaj herecký výkony Paula Newmana a Toma Cruise. Jinak mi ale celej tenhle film přišel tak trochu o ničem, sice jsou tady k vidění zajímavý kulečníkový bitvy, ale to je asi tak všechno a přesto tomu dám 4*. procč? Protože přesto všechno mě kupodivu film celkem bavil(14.1.2007)

<< předchozí 1 2 3 4 5 6 8