Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarový Paul Newman v americkém filmu z prostředí kulečníkového hazardu. Vyhrávat prachy je lepší než je vydělávat... Zestárlý biliárový šampion Eddie Felson už dávno vzdal svou hráčskou kariéru a věnuje se obchodu s alkoholem. Jednoho dne však narazí na talentovaného mladíka Vincenta, jenž v kulečníku exceluje. Podaří se mu přesvědčit Vincenta a jeho dívku Carmen, aby spolu začali vydělávat peníze v hazardní hře v maloměstských hernách. Cynický Eddie zároveň učí Vincenta, jak se ve hře zdokonalit a hlavně jak klamat tělem. Vincent je nucen učit se i pokoře, protože kvůli sázení je v jejich zájmu hru někdy prohrát. Vztah učitele a žáka nakonec přeroste v konkurenční boj dvou kulečníkových mistrů a především dvou svérázných osobností... Drama režiséra Martina Scorseseho je volným pokračováním snímku Hazardní hráč (The Hustler) z roku 1961. K postavě "Rychlého" Eddieho Felsona se po letech opět vrátil jeho původní představitel Paul Newman. Za tuto roli byl Newman v obou případech nominován na Oscara, avšak až ve Scorseseho filmu se mu podařilo nominaci proměnit. Druhou hlavní roli svěřil režisér Tomu Cruiseovi, jehož v témže roce vyneslo na vrchol popularity drama Top Gun. (Česká televize)

(více)

Recenze (264)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Občas prehrať, znamená vyhrať!" Konečne som si odškrtol starší rest. Na tomto filme bol pre mňa hlavným ťahákom P. Newman, ale určite aj režisér Scorsese, takže takmer istá záruka spokojnosti. Mladučký T. Cruise sa tiež predviedol v dobrom svetle, ale P. Newman nemusí robiť nič a predsa je zaujímavejší. Príbeh z biliardového prostredia síce na prvý pohľad nevyzerá ktovie ako atraktívne, ale funguje to a po filme dostanete aj vy chuť zahrať si biliard. 80%. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Nejsem milovník kulečníku, s touhle hrou jsem se vždycky spíš míjel, a tak mě Barva peněz tak docela neodpálila. Příběh mi nepřipadal nijak zvlášť silnej, ale hlavní charaktery jsou napsaný dost působivě, navíc doplněný několika povedenýma miniaturama skvělých herců v menších rolích (za všechny musím zmínit neodolatelnou miniroličku Foresta Whitakera). Herci jsou dobře obsazení a hrají věrohodně (jinak to asi ani u Martina Scorseseho bejt nemůže) - jejich vystupování v některých barových scénách připomene starší režisérovy opusy (Mean Streets, Raging Bull, Taxi Driver...), stavba dialogů založená na opakování vět je pro Scorseseho rovněž typická, stejně jako spousta skvělých a nápaditých záběrů kamery (nejen při kulečníku...). Měl jsem jen divnej pocit z filmový muziky (ne, zrovna tyhle osmdesátkový hitovky se do tohohle filmu podle mýho nehodí). Ať je to jak chce, klady převažujou, proto nakonec za čtyři. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Slabší Martyho film, ale i on měl jistě právo na oddech... Scorsese svůj snímek (jde o volné pokračování o 25 let staršího filmu Hazardní hráč, kde se můžeme setkat s mladým Eddiem Felsenem, tehdy ještě dravým žralokem kulečníkových heren...) zasazuje do prostředí kulečníkových heren a pool je to ústřední, oč tu běží, ale občas také o peníze, čest, hrdost, sebeutvrzení a sebeuspokojení... Marty si sice vyhrál s kamerou a střihem, herní kulečníkové pasáže jsou nápadité a někdy i vizuálně úchvatné, zajímavý je prvek střídání generací, vše je ale tak načichlé 80. léty, že to filmu ubližuje...účesy a oblečení, stejně jako orámování snímku tou podivnou hudbou (souhlasím s Francisem), to už dnes působí jak smutné retro. Přesto je postava stárnoucího hráče, který by rád předal něco ze svých zkušeností, ale zároveň by ještě rád ukázal, že nepatří do starého železa, dobře prokreslená a zahraná. Horší už je to s jeho mladým partnerem - okázalým a sebestředným floutkem. Zajímavé, že Scorsese vsadil právě na Cruiseho. Asi kvůli tomu účesu... :-) ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Chalani vraveli že ten film mal gule. Ano, a také tágo. Newman vstoupil podruhé do stejné řeky a vylovil si tam Oskara. Scorsese ze stejné řeky výtáhl na světlo filmovou klasiku (The Hustler) a vzdal jí tímto výlovem respektive novým filmem Color of Money hold. Jenže jeho Barva peněz level originálu až tak úplně nedosahuje, 70%. Produkce:Touchstone Pictures ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Farbu peňazí som videl viackrát, ale vždy ako torzá. Teraz, keď sa mi podarilo vidieť film od začiatku do konca, mal som možnosť vychutnať si osobnostné i herecké protipóly Cruisa a Newmana a ich skvelú prísediacu. Film som si vychutnal a vôbec ma netrápia úvahy, či patrí medzi priemerné alebo slabé snímky Scorseseho. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (17)

  • Snímek vydělal 50 milionů amerických dolarů a stal se Scorseseho do té doby nejvýdělečnějším filmem a zároveň mediální senzací. (Rocky62)
  • Ve filmu se objevil i režisér Martin Scorsese. Ztvárnil postavu muže, který vede psa v kasínu v Atlantic City. Zvířečí roli čtyřnohého přítele si zahrál Scorseseho vlastní pes, který se ve skutečnosti jmenuje Zoe a je uveden i v závěrečných titulcích. (don corleone)
  • Ve filmu Eddie říká, že to je už 25 let, co hrál naposledy. Ve skutečnosti uběhlo 25 let od natočení Hazardního hráče (1961). (facojurka)

Reklama

Reklama