Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dr. Russell Marvin provádí běžný průzkum atmosféry pro další vesmírné lety. Sondy ale mizí! Nečekaně a překvapivě na stanici zaútočí mimozemštěné! (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (42)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

O nestárnoucí klasice s neodolatelným dobovým kouzlem, jakou je dnes například King Kong, tady kvůli opravdu naivnímu a lety vyčpělému scénáři nemůže být řeč, a tak z Earth vs. the Flying Saucers zbývá k obdivování především množství špičkových triků Raye Harryhausena a zručná režie scén, v nichž jsou použity. Doopravdy skvělé záležitosti, které si zaslouží tři hvězdy. Při destrukci monolitu jsem se sice málem utloukl smíchy (jak jsem si vzpomněl na Burtonův Mars útočí, který právě tomuto filmu složil ohromný hold), ale za to ta příjemně béčková podívaná nemohla. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Krásně naivní a - jako vždy, když na něčem pracuje Harryhausen - vizuálně až orgastické (závěrečný útok létajících talířů na Washington: všechny zničené domy, rozstřílený Kapitol, kolize UFO s budovami... et cetera). Jistě, vzhled mimozemšťanů a jejich nemotorné pohyby vzbudí úsměv velmi jednoduše, je ovšem dobré si připomenout, že když zastřelenému emzákovi sundají helmu a vidí, jak pod ní doopravdy vypadá, jeho tvář je nadmíru podobná dnešnímu zobrazování návštěvníků z vesmíru. Jednoduchost děje tentokrát ke škodě není, celých 80 minut se totiž řeší jen invaze UFO a nezdržují jiné motivy (i fragment vztahu otce generála a Marvinovy manželky byl okleštěn na minimum), ale ta závěrečná "sladká tečka" u moře, tu si snad i ve studené válce mohli tvůrci odpustit. Nestalo se, nevadí - Earth vs Flying Saucers i tak právem patří do zlaté pokladnice sci-fi let padesátých. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Táto možno najočividnejšia antikomunistická alegória z 50. rokov pôsobila na mňa štylisticky ucelenejšie, ako slávnejšia Vojna svetov a menej nechcene vtipne, ako Útočníci z Marsu. Pomer kecov a akcie je vyvážený, film slušne graduje, len škoda absencie tej najelementárnejšej logiky. Na moment vidíme v ohrození aj Rusov, tak možno by sa amíci v boji proti emzákom počas studenej vojny spojili aj s nimi. Dnes už asi nie :). ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Triky jsou v UFO Útočí na svou dobu opravdu neuvěřitelné, ale příběh divákům předkládá jen poněkud zmatečný příběh o vzniku a průběhu sporu mezi lidmi a mimozemšťany. Zlí mimozemšťané sice měli v padesátých letech za studené války symbolizovat sovětské agresory, ale to je asi tak jediné Searsovo hlubší poselství divákovi (pro Sci-Fi z 50. let typické), které film obsahuje. Na druhou stranu je ale UFO Útočí dobře natočený napínavý a hlavně zábavný snímek, na kterém se tvůrci opravdu vyřádili. Zničených budov a památek je v tomhle snímku opravdu enormní množství :-) Zaujalo mě vysvětlení pohonu létajících talířů a pojetí mimozemšťanů jako mysli ve schránce. Spousta věcí technického rázu nevypadá na první pohled naprosto nesmyslně jako ve spoustě podobných béčkových scifáren té doby. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dnes vlastně roztomile naivní předobraz mnoha filmových invazí vesmírného nádobí (vč. ID4 nebo Mars útočí, v němž je řada odkazů). Herecky tragické, když si vezmu třeba emocionální reakce nebo spíš jejich neexistenci na dělí kolem, zvlášť hlavní hrdinka se pořád tváří ne jako že přišla o otce nebo že hrozí válka světů, ale jako že musí škrábat pět kilo brambor. Dějově taky zvláštní, když si vezmu že mimozemšťani chtěli vyjednávat, zatímco lidi sami začali útočit, přesto asi jeden z filmů, které posunuly trikové možnosti a inspirovaly další. Harryhausenova práce je tu vidět, když se bortí budovy, ale tenhle styl mi zkrátka víc sedí do starého Řecka k Argonautům a Titánům. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (10)

  • Scéna výbuchu lodi je ve skutečnosti záznamem z potopení HMS Barham, k němuž došlo 25. listopadu 1941. (Marek06)
  • Scéna výbuchu bombardéru je záznam létající pevnosti B-29 z 2. světové války. (Marek06)
  • Poslední film, ve kterém Ray Harryhausen použil stop-motion k vytvoření hroutících se budov. Řekl, že je to příliš velká práce. (Marek06)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno