Reklama

Reklama

Oklamaný

  • USA The Beguiled (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Voják Severu držený ženami jižanské dívčí školy. Je to ale on, kdo je vězněm? ... Během americké občanské války v roce 1863 se raněný desátník Unie John McBurney (C. Eastwood) ocitá na odlehlé jižanské dívčí škole v Mississippi, kterou vede Martha Farnsworthová (G. Pageová). Ta chce Johna co nejdříve vydat konfederačním vojákům, nakonec se ovšem rozhodne jej napřed u sebe ponechat pod přísným dohledem, než se uzdraví. K vězněnému nepříteli se nejprve dívky chovají obezřetně, během svého pobytu si ale John získává jejich důvěru stejně jako jejich náklonost. Když Johnovi začne podléhat jedna dívka za druhou, svým jednáním přivolá nad školu nebezpečný mrak žárlivosti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Neskutečně mrazivé. Clint Eastwood zde hraje snad tu nejvýživnější postavu své kariéry - na první pohled slušňák, ve skutečnosti rozený manipulátor a pokrytec. Dům odříznutý od okolního světa s dámským osazenstvem bez přístupu mužů pod sebou skrývá další nepříjemná tajemství a frustrace. Zkombinujte tyhle věci dohromady a výsledkem je něco mezi paranoidním hororem od Polanského a hitchcockovským thrillerem plného záběrů na detaily předmětů s postupně gradovaným napětím. Don Siegel byl mistrem minimalismu - na ploše jednoho domu dokázal rozehrát smrtelně nebezpečnou partii plnou pomsty, žárlivosti, neustále narůstající hysterie a na nervy brnkající Schifrinovy hudby ne nepodobné té z Drsného Harryho. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela drsný komorní konverzační film z období Americké občanské války. Clint Eastwood tady hraje postavu, která není úplně černobílá. Jako zraněného vojáka Unie ho najdou poblíž dívčí školy na území Konfederace. Rozhodnou se mu pomoci a nevydat ho místím vojákům. Časem se k sobě sblíží a zvyknou si na sebe. Jeden chlap ale domě plném dívek nikdy nedělá dobrotu a dojde i na násilí. Konec je celkem drsný. Trailer toho bohužel prozrazuje zbytečně moc. Remake je slabší. "Nech ty houby kolovat." ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela zajimavy drama, ktery je s pribejvajicim casem cim dal tim lepsi. Ze zacatku totiz zranenej vojak Clint prileze do divci skoly, kde si ho vsechny zensky postupne oblibi a on je zacne balit. Ne ze by se na to spatne koukalo, ale je to lehce o nicem. Nastesti ke konci zacne bejt Clint nasranej, ukaze se, ze tady asi nebude za nejakyho velkyho kladase a finale je paradne vygradovany a skvely a vytahne film na 4*. Jinak Clint tady hraje paradne, jeste o fous lip nez je jeho standart, ale ostatni za nim nastesti nijak zvlast nezaostavaj. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Oklamaný je dobrý názov, ale možno ešte lepší je ten poľský - Oszukany. Lebo Clint sa veru nezdá, ale aj bez cigary je to riadny neřád. Najmä v spoločnosti sedem nie všetko vábivých žien, ale stále žien, no a v čase vojny, keď ostatní čakajú, kedy ich prepichne bajonet, radšej použiješ ten svoj na niečo príjemnejšie. Avšak film prináša aj varovanie pre mužov: So ženami sa nezahrávajte. Najmä vtedy, keď ste im vydaný na milosť či nemilosť... Škoda, že film sa vďaka zlej propagácii stal prepadákom, pretože je to zabudnutý unikát v Eastwoodovej tvorbe. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Podivuji se, že už na počátku 70. let učinkoval Clint v pro sebe tak silně netypickém filmu. Já však říkám - jen houšť. Příběh je prostinký, ale postavený na svou dobu na neotřelém elementu osamělého muže obklopeného ženami do té doby izolovanými od opačného pohlaví....jak to nazvat.....sexuálně narušivý element?:-D Tvůrci se nebáli odvážných scén, díky kterým má film po celou dobu zvláštní, až dusný náboj. Zasazení děje do období občanské války, kterou sice přímo nevidíme, ale neustále cítíme, jen přidává na oné speciální atmosféře. V závěru rovněž snímek solidně graduje a Eastwood se tu v jedné chvíli ukazuje v překvapivě záporném a až ďábelském světle. O samotném konci nebudu radši nic prozrazovat, snad jen že překvapí....Dnes už film jako celek (po všech těch Nebezpečných hrách a podobných) nikoho z míry nevyvede, ale ve své době to musela být velká bomba. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (22)

  • Keď McBurney (Clint Eastwood) hrá karty, tie v rohu majú na sebe farbu (srdce, piky atď.), ale aj číslo. Čísla však boli na karty umiestnené prvýkrát až v roku 1864 a dokonca aj 20-30 rokov po občianskej vojne boli mimoriadne vzácnym javom. (Arsenal83)
  • Uvažovalo sa o niekoľkých názvoch tohto filmu. Okrem iných boli to: "Pussy-footing Down at the Old Plantation" a "On One I Walked". (Arsenal83)
  • Film sa podľa Siegela zaoberá témami sexu, násilia a pomsty a bol založený na "základnej túžbe žien kastrovať mužov", hoci ústrednou témou je muž, ktorý má pomer s viacerými ženami. (Arsenal83)

Reklama

Reklama