Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Fascinuje mě, kolik lidí je schopno dát "Sněženkám a machrům po 25 letech" odpad! a okomentovat to slovy "čekal jsem skvělou komedii ala první díl". Taková individua buď vůbec nepochopila, že "Sněženky a machři" nejsou zas tak úplně komedie (viz depresivní konec apod.), nebo jsou prostě jen omezená. Že vůbec váhám, B je správně. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Sněženky nejsou zatížené normalizačním balastem (či se mu elegantně vyhýbají). Je to jeden z mála filmů o teenagerech, který vlastně nekončí dobře. Žádný ze vztahů, tak "pečlivě" budovaných třemi sympaťáky neskončí "sukcesem". Perfektní prupovíkdy, sladký obličej Radka Převrátila, psychadelický drak Karla Máchy a mastná patka Vikyho Cabadaje. Lascivní očíčka Mariky a hlavně zoufalstí z benevolence Hanky Veroniky Freimanové. ()

Reklama

Bauer 

všechny recenze uživatele

A tak nevím, zda-li si to zaslouží místní vysoké hodnocení. První polovina je skvělá ale ta druhá je nic moc tedy. Věřím, že ve své době to musel být hit a muselo to být něco nového ale v dnešní době je to slabší. Se svými 3* si zde budu připadat jako vetřelec ale mně to až tak neoslovilo. Jako samozřejmně je to pohodová komedie z prostředí studentů druhého ročníku, což je mi momentálně hodně blízké. Najdou se zde legendární hlášky, které se zcela jistě používají i v dnešní době. A ty studenti? No tak ty byli na pěst a to tak, že celkově za všechno. Zejmena tedy děvčata mi byla velice nesympatická a navíc ošklivá. Jedina ta trojce kluků tam byla sympatická. Jan Antotnín Duchoslav (Viky), Václav Kopta (Radek) a malý, roztomilý Michal Suchánek (Karel), který hlásil o sto šest. Z dospělých herců stoji za reč snad jen Brzobohatý a Feinmanová. Česká a průměrná komedie s označením "teenage"! ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Dřepkins! A rovnou na zadek. V osmdesátých létech bylo natočeno hned několik, do dneška občas reprízovaných filmů o "teenagerech", ale tenhle je rozhodně ze všech nej. Apolitický, bez šalamounských popisů toho, jaká ta mládež dělá příšerné chyby a jak jim ti dospělí, kteří koneckonců všemu rozumějí, musejí podat pomocnou ruku. Vydrž, Prťka, vdrž!!! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Cítim povinnosť dopísať komentár aj k filmu, ktorý ma síce nezaujal, ale je považovaný za "kultový". Asi nie pre svoje kvality, ale preto, že každý stredoškolák absolvoval lyžiarsky zájazd a pri takomto filme je buď nadšený, že "presne takto to tam vyzeralo" alebo sklamaný "škoda, že my sme nič také nezažili". Sněženky a machrov som videl už predtým, ale pri včerajšom sledovaní sa do popredia predrala ich falošnosť, ako pomerne častý jav normalizačného obdobia, keď sa umelecké diela snažili tváriť ako odraz skutočnosti. A tak, ako vypočítaný priemer nemusí byť zhodný so žiadnym z údajov, tak aj tento obraz lyžiarskeho zájazdu nie je podobný ani jednému z reálnych zájazdov. Je figúrkovitý, schematický a spoliehajúci sa na hlášky. A filmy plné hlášok zostarnú najrýchlejšie, pretože sa ich diváci naučia naspamäť a potom si uvedomia, že okrem nich vo filme nič nie je. Som presvedčený o tom, že tento film nemusel byť nakrútený. A jeho pokračovanie po 25 rokoch, bolo iba ďalším dôvodom pre môj verdikt (aby nebolo podľa čoho nakrúcať pokračovanie). ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Jeden ze žáků se jmenuje John, stejně jako scenárista filmu Radek John. (Monco)
  • Exkluzívnu lyžiarsku kombinézu pre Mariku (Eva Jeníčková) Barrandovske štúdio nemohlo oficiálne kupovať vo vtedajšom Tuzexe, lebo nemalo prídel bonov, a tak si ju len zapožičali s obavami, aby ju herečka pri nedobrovoľných pádoch nepoškodila. (Raccoon.city)
  • Václav Kopta, když přijeli natáčet na hory, vůbec neměl zimní oblečení, jelikož nikdy před tím na horách nebyl. (cariada)

Reklama

Reklama