Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Docela pěkný film. Bylo zde několik situací pro zasmání, ale nechyběly ani vážné momenty. Oceňuji realičnost, takhle nějak podobně vypadají lyžáky i v dnešní době a člověk si zavzpomíná (zvlášť dyž to není tak dávno, co jsem ho absolvoval taky ;-)). Akorát to "gesto" 1 z hlavních hrdinů, který tíhu odpovědnosti za průšvih svezl jen na svá bedra je tak trochu sci-fi... ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Po letech strávených s touto pohodovou komedií u televizní obrazovky ji můžu konečně porovnovat s novou "odrůdou" - Snowborďáky. Sněženky mají celistvější děj, poetiku a řekl bych, že je to daleko odvážnější film. Vzpomněl jsem si na svoje školní "hory" v roce 1995 a od Sněženek z roku 1982 se vůbec nic nezměnilo. I v roce 2005 by se tento příběh mohl odehrát podobně, ale už si tím nejsem tak jistý, což je úvaha, která sem tak trochu nepatří. U Sněženek se mi velice líbí i jejich mile "smutný" konec. Podtrženo sečteno - pro mě jedna z nejlepších českých filmových klasik osmdesátých let (a ty hlášky zde snad vypisovat nemusím). ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Film, z něhož mnohé hlášky již dávno zlidověly a sám se již dá považovat za klasický snímek. Já jej však poprvé viděl až nyní a bavil mě. Brzobohatý s Freimanovou byli skvělí a pobavilo i obsazení dalších rolí. V lecčem je sice příbeh šablonovitý a není prost klišé, ale ve výsledku to nevadí. Zejména závěr, jenž nelze považovat za obligátní happyend, jenž ke komediím obdobného ražení patří, činí tento počin zajímavějším. Na pokračování po letech jsem se chtěl původně vrhnout záhy, avšak po přečtení komentářů ztrácím odhodlání tak učinit. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jedem zkratkou, pánové. Je to sice dál, ale zato horší cesta." Jako absolvent tří lyžařských výcviků mohu potvrdit, že takhle to fungovalo v Krkonoších, Jeseníkách i Vysokých Tatrách. Nicméně jsem byl vždycky přesvědčen o tom, že chlast a kouření nejsou známkou dospělosti, takže u mě to vždycky skončilo jen u toho sexu. Proto mám dodnes zdravá játra a před velikostí mého přirození bledne i Viky Cabadaj. Sněženky i Machři jsou zkrátka milou vzpomínkou na študácká léta, ale než bych se s nimi válel smíchy ve sněhu, tak to si raději dám ještě jeden lyžák. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Sněženky nejsou zatížené normalizačním balastem (či se mu elegantně vyhýbají). Je to jeden z mála filmů o teenagerech, který vlastně nekončí dobře. Žádný ze vztahů, tak "pečlivě" budovaných třemi sympaťáky neskončí "sukcesem". Perfektní prupovíkdy, sladký obličej Radka Převrátila, psychadelický drak Karla Máchy a mastná patka Vikyho Cabadaje. Lascivní očíčka Mariky a hlavně zoufalstí z benevolence Hanky Veroniky Freimanové. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Exkluzívnu lyžiarsku kombinézu pre Mariku (Eva Jeníčková) Barrandovske štúdio nemohlo oficiálne kupovať vo vtedajšom Tuzexe, lebo nemalo prídel bonov, a tak si ju len zapožičali s obavami, aby ju herečka pri nedobrovoľných pádoch nepoškodila. (Raccoon.city)
  • Václav Kopta, když přijeli natáčet na hory, vůbec neměl zimní oblečení, jelikož nikdy před tím na horách nebyl. (cariada)
  • Suchánek a Kopta byli vybráni jako studenti konzervatoře. Jan Antonín Duchoslav přišel sám na konkurz spolu s dívkami ze třídy, které si předtím tvůrci vybrali. Jeho nikdo nezval přesto se tam vetřel. Až nakonec roli dostal. (cariada)

Reklama

Reklama