Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

kingik 

všechny recenze uživatele

Zase až tak dobrá komedie to není. Trpí roztříštěností scénáře, ale oporu nachází ve velmi silné herecké sestavě trousící nezapomenutelné hlášky. Film má mírnou tendenci navodit u mladého diváka pocit nadřazenosti k autoritám a autentický pocit zde funguje na jedničku. Scénář však nenabízí takovou škálu silných momentů, a tak zbyla hlavně nenáročná komedie, která ale v odvážnějším duchu, mohla stát se kultovní. Náznaky byly, ale pak se tak nějak kontroverznímu ladění tvůrci šikovně vyhnuli. Pro někoho kultovní komedií už dávno je. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Neutuchající popularita Sněženek a machrů patrně pramení v tom, že něco podobného zažil na nějakém tom školním lyžařském kurzu prakticky každý z nás. Osobně ovšem právě tenhle moment považuji spíše za jeden problematických bodů. Děj příliš nepřekvapí a celý příběh je vlastně nesmírně banální. Závěrečná pointa v podobě demonstrativní "aplikace" Rochefoucauldova citátu pro změnu dosti šustí papírem... Ačkoli je film vydáván za komedii, dokonce za "teenagerovskou komedii", sám o sobě vlastně komedií ani příliš není. Spíše je dosti střízlivou studií na oblíbené téma pedagog vs žáci, přičemž pedagogům se zde navíc zjevně nadržuje. Kromě toho se neopomene "angažovaně tepat" do dobově obvyklých "zlořádů", zde konkrétně v podobě líného a podlého topiče alkoholika (ukázkový bezcharakterní živel). Zajímavější je rozehrávání vztahů mezi mladou učitelkou a studenty a také milostný motiv v podobě instruktora svádějícího dceru učitele. Přes jistou schématičnost a snahu o didaktičnost film nezapře upřímnou snahu o relativně reálný, psychologicky přesvědčivý popis vztahů mezi studenty a pedagogy a také mezi studenty vzájemně, což je nepochybně největší deviza Sněženek a machrů. Herecké zpracování není špatné, zvláště v případě pedagogů v podání Brzobohatého a Freimanové, logicky slabší v případě studentů, z části neherců, zčásti posluchačů konzervatoře. Spíše slabší a nevýrazná je Smyczkova režie, která z filmu činí do značné míry zapomenutelnou, ničím zvlášť vynikající záležitost... Celkový dojem: 65% ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Smyczkova sonda do problematického období dospívání nabízí pěkné zimní exteriéry, sympatické postavy učitelů na jedné straně a veskrz otravné a ukrákané postavy studentů, které měl člověk chuť nejednou proplesknout. Film se snaží vedle humorné linie zabývat i vážnějšími tématy, nicméně se drží spíše na povrchu a celé to působí plytce a nedořečeně. Avšak "Vydrž, Prťka, vydrž!" nikdy neomrzí! ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Dřepkins! A rovnou na zadek. V osmdesátých létech bylo natočeno hned několik, do dneška občas reprízovaných filmů o "teenagerech", ale tenhle je rozhodně ze všech nej. Apolitický, bez šalamounských popisů toho, jaká ta mládež dělá příšerné chyby a jak jim ti dospělí, kteří koneckonců všemu rozumějí, musejí podat pomocnou ruku. Vydrž, Prťka, vdrž!!! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem si matne pamatoval a necekal jsem, ze to bude takova sranda. Obcas tu jsou sice mista bez hlasek nebo vtipu, ale rozhodne nenudi. No a jinak vtipy a hlasky jsou dneska uz prakticky kultovni, k tomu perfektni obsazeni Duchoslav, Suchanek a Brzobohaty a musim jeste zminit neskutecne zlityho kotelnika. No a vzhledem k delce film bavi celou dobu, takze jasnejch 5*. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Rolu kotolníka, holdujúceho skôr alkoholu ako práci, si zahral filmový architekt Boris Halmi s ktorým si režisér Karel Smyczek spolupracoval už vo filme Nechci nic slyšet (1978). (Raccoon.city)
  • Režisér nenechal hercov na pľaci veľmi improvizovať, v scenári boli všetky populárne hlášky až na jednu: „Teda, ty máš péro, Viki!" (Raccoon.city)
  • Filmový štáb musel na chvíli přestat s natáčením, protože v krkonošské horské boudě Martinovka, kde se film natáčel, praskl v kotelně kotel. Lyžárna se natáčela na Barrandově. (Karlos80)

Reklama

Reklama