Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Studenti druhého ročníku jednoho pražského gymnázia jedou na povinný lyžařský kurz. Nikoho příliš netěší, že hlavním vedoucím je přísný profesor Karda, který vzal s sebou dceru Mariku. Kromě Kardy tvoří dozor mladá učitelka Hanka, zkušená a skeptická učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Od počátku kurz provázejí drobné konflikty. U Vikyho Cabadaje, který je vůdčí osobností třídy, najde Karda rozbitou láhev vína. Hned první večer se po večerce kluci vydají na dívčí pokoj a profesor je málem přistihne. Další den začíná výcvik, ale také zápolení mezi Vikym, Radkem a Karlem o Maričinu přízeň. Té se však líbí instruktor, a tak se jejich snahy soustředí na to, jak Vláďu znemožnit. Zatímco se ho snaží vyšachovat, má Karda problémy s věčně opilým kotelníkem, který odmítá topit, protože má koks složený před chatou. Kardovu žádost, aby mu pomohli uhlí složit, kluci odmítnou. Potom se však domluví s kotelníkem, že jim za složení obstará alkohol. Když pak Karda odjede na celý den a noc mimo chatu, využijí příležitosti a benevolence učitelky Hanky a uspořádají v kotelně tajný mejdan. Karel se opije do bezvědomí, a když jej ostatní najdou ve sněhu, zavolá Radek i přes nesouhlas ostatních učitelku. Ta začne případ vyšetřovat, ale všichni předstírají, že o ničem nevěděli, a nechají v tom Radka samotného. (TV Nova)

(více)

Recenze (612)

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Dřepkins! A rovnou na zadek. V osmdesátých létech bylo natočeno hned několik, do dneška občas reprízovaných filmů o "teenagerech", ale tenhle je rozhodně ze všech nej. Apolitický, bez šalamounských popisů toho, jaká ta mládež dělá příšerné chyby a jak jim ti dospělí, kteří koneckonců všemu rozumějí, musejí podat pomocnou ruku. Vydrž, Prťka, vdrž!!! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To jsme moc nepostoupili, že jo pane profesore?“ Príjemná zimná retro komédia o školskom zájazde na horskú chatu, plná očakávaných udalostí (lyže, mlieko), labužníckych dialógov a solídneho hereckého obsadenia (prevažne mladistvých rolí), v ktorej sa mnohí nostalgicky našli (vzťahy, alkohol, sex). ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Klasická česká komedie o mladých, která se liší v tom, že nabrala až kultovní status díky svým hláškám a postavám, což do dnes nedokážu plně pochopit:). Podle mě nic nadprůměrného, pouze slušně odvedená práce. Asi jsem jeden z mála, kteří nebyli poskvrněni "krásou" Evičky Jeníčkové nebo již klasickým machrováním Honzy Antonína Duchoslava. I když je pravda, že se vždycky zasměji, když uvidím Michala Suchánka v těch velkých brýlích... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Niektorí moji rovesníci považujú českú komédiu "Sněženky a machři" za kultový film, pri ktorom sa vedia vždy s chuti zasmiať. Ja toto ich nadšenie teda rozhodne nezdieľam. Nikdy som sa pri tomto filme nedokázal pobaviť. Zdalo sa mi to prihlúple a i mierne trapné. Silené herecké výkony pubertálnych hercov ma iritovali. Tvorbu režiséra Karela Smyczeka by som ohodnotil slovom podpriemerná. Jeho snímky boli pre mňa vždy sklamaním. Presne tak je to aj v prípade titulu "Sněženky a machři". ** ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Takový snímeček ze života. Doba 80. let mě minula, ale když tak zavzpomínám na svůj lyžák, tak to nebylo o mnoho jiné. Každopádně si myslím, že film mnohem více osloví přímé účastníky tehdejší doby než nás mladší. Neshledávám tudíž snímek žádným klenotem, ale spíše jen velmi solidně odvedenou filmařinou, která člověka rozhodně nenudí, a dokonce se několikrát zasměje. Nic víc, nic méně. Rozhodně je však snímek lepší než ty nynější sračky podobného ražení. Lepší 3 *. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (40)

  • Režisér Smyczek se objevuje v malé roli ve scéně v cukrárně, kam přichází Mácha (Michal Suchánek) s Marikou (Eva Jeníčková). (Monco)
  • Scenár, ktorý písal John s Pelantom, sa prepisoval asi desaťkrát. Písalo sa na stroji a bola to úmorná práca. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno