Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román Doktor Živago vynesl svému autorovi Borisi Pasternakovi Nobelovu cenu za literaturu (1958), ale i takový odpor sovětského režimu, že tvůrce toto ocenění raději odmítl. Velkolepá freska zachycuje nejdramatičtější období novodobých dějin Ruska, první polovinu dvacátého století, tedy především první světovou válku a bolševickou revoluci. V těchto těžkých a krvavých časech hledá svou cestu životem titulní hrdina, lékař s duší básníka Jurij Živago. Nezajímá ho politka, pouze lidská individualita. Je povolán k tomu, aby pomáhal raněným a trpícím. Svým profesním posláním si je jistý, avšak o to méně má jasno v citech k ženám. Zatímco k sestřenici Toně jej poutá manželský slib, stvrzený dítětem, ke křehké dívce Laře jej přitahuje porozumění a milostná touha. Jeho cestu navíc kříží všeho schopný právník Viktor Komarovskij, Lařin bývalý milenec, jenž je schopen přežít za každého režimu a jenž se nemíní Lary vzdát... Dvoudílný britsko-americký snímek je již druhou adaptací Pasternakovy předlohy. Poprvé ji zfilmoval režisér David Lean s Omarem Sharifem, Julií Christieovou, Geraldine Chaplinovou a Rodem Steigerem v hlavních rolích. Ve verzi italského režiséra Giacoma Campiottiho uvidíme Hanse Mathesona, Keiru Knightleyovou, Alexandru Marii Laraovou a vynikajícího Sama Neilla. Snímek vznikl v českých (pražských) a slovenských lokalitách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (87)

Azhila 

všechny recenze uživatele

Tento film, ktorý pravdivo a detailne ukazuje ako to v minulosti vyzeralo v Rusku mi úplne vzal dych. Nádherným spôsobom sfilmovaná knižná predloha. Vystihuje dobu a pocity ľudí takým spôsobom, že to človeka naozaj chytí za srdce. Ľudia sa milovali, nenávideli, zabíjali ale všetci sa snažili prežiť – po svojom, ako najlepšie vedeli .Príbeh je skutočne veľmi silný a doprevádza ho láska, bolesť, nenávisť, utrpenie, útek, strach a odhodlanie a nie je inak ako bravúrne zahraný. Pre mňa dovtedy neznámy Hans Matheson ako Dr. Živago je naozaj natoľko presvedčivý, až vás to donúti premýšlať a preživať jeho príbeh ako by bol váš vlastný . No najviac sa mi páčila Keira Knightley, túto herečku proste zbožňujem a fakt, že mala len 17 keď to natáčala je pre mňa až neuveriteľný. A k tomu všetkému je divák doprevádzaný prekrásnou hudbou Ludovica Einaudiho a nádhernými zábermi prírody, najmä ruskej zimy. Pre mňa je to jeden s najkrajších a najdojímavejších filmov aké som kedy videla a pravdepobodne aj vždy bude. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Dvoudílný britsko-americký snímek je již druhou adaptací Pasternakovy předlohy. Ocenění :BAFTA Awards ´03 ( Velká Británie ) : Nominace na ceny za nejlepší kostýmy, za nejlepší televizní drama a za nejlepší režii. Scénář : Andrew Davies. Kamera : Blasco Giurato Giurato. Snímek vznikl v českých a slovenských lokalitách. ()

Reklama

Khalia 

všechny recenze uživatele

Lepší 3 hvězdy. Je sice pravdou, že herci hrají výtečně, hudba vše dokresluje, ale děj se někdy až nepříjemně táhl a místy mi to přišlo skoro až vyloženě "blbý". Ale za to nejspíše nemůže ani tak film, jako předloha, ale to jen odhaduji, já to nečetla. :) Mě to nechalo emocionálně chladnou, tedy snad vyjma konce, to mi trochu zvlhly oči. Proto lepší tři :) ()

m.xFuck 

všechny recenze uživatele

Olomouc není Moskva a Tatry nejsou Ural. Převážná většina uličkových scén je z Olomouce, z Prahy je pak akorát nádraží. Není to úplně marné, ale ruskou látku musí točit Rus, protože nikdo jiný než širá duše, širé duši nerozumí! A hlavně by tomu slušel mnohem větší rozpočet, takhle ty válečné scény působí, jako bitva na pískovišti. Tímhle jsem na nějakou dobu ukojil touhu své manželky na romantické filmy a můžeme se zase věnovat akčním filmům. (Opravdu je romantické když se hlavní hrdina vysere na manželku co jí právě udělal dítě a uteče za jinou? To je romantika co ženy chtějí? Poserte mě jestli tomu rozumím....) ()

Death 

všechny recenze uživatele

Podle me nema smysl srovnavat tento televizni projekt s gigantickym dilem D. Leana. Rozhodne aspon ze sveho pohledu noveho Zivaga nemam v umyslu zatratit. A to nejen kvuli cetnym ceskym lokacim a hercum. Film me zaujal hlavne skvelymi hereckymi vykony. Nektere sceny byly opravdu doslova presyceny emocemi v tom nejlepsim slova smyslu. Kdyz se k tomu pripoctou nadherne lokace a prostredi(navic velice vhodne zvolene), kvalitni zpracovani a technicka stranka(az na par detailu) a povedena hudba, vychazi mi urcite nadprumerny televizni film. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (38)

  • Keira Knightley si zaimprovizovala ve scéně, kdy Lara myje Juryho ve svém domě ve vaně. Keira si v této scéně vleze k Jurymu až do vany, což v původním scénáři nebylo. (Lynette)
  • Rozpočet 7 miliónů liber bohužel nestačil na větší bojové scény s koňmi, jako mohli diváci vidět v originálním filmu z roku 1965. Filmový štáb měl k dispozici jen tucet koní. (Lynette)
  • Keira Knightley (Lara Antipova) prohlásila, že Hans Matheson, jenž hraje romantického doktora s duší básníka Juryho Živaga, se charakterově blíží této literární postavě i v reálném životě. (Lynette)

Reklama

Reklama