Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V niektorých okamihoch veľmi silné (úvod s postupom okupačných vojsk a chaosom v Šanghaji dokonca až čosi ako "rozcvička na Schindlera"), väčšinou však rozťahané, postupne nudné a hlavne s mimoriadne nesympatickým Christianom Baleom (tým nechcem povedať, že jeho výkon považujem za slabý - jednoducho je len nesympatický). Úchvatné obrazy zaujímavé rozprávanie nenahradia. Kniha ma zaujala viac. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se hodně těšila. Největším tahákem pro mě byl příběh, jméno Stevena Spielberga a účast mladého talentu, který později zazářil (nejen) v Americkém psychu. Působil zde velmi dospěle, že jsem v něm až místy viděla toho dospělého Balea, jak ho známe nyní. Bohužel samotný film na mě příliš nezapůsobil. Příběh je dobře vymyšlen, natočen, je v něm spousta silných scén, herci jsou excelentní (charismatický Malkovich), ale celkové vyznění snímku mě nechalo spíše chladnou. Možná kdyby byla kratší stopáž, zapůsobilo by to na mne jinak. Těžko říct. Tři hvězdičky nemohu dát, protože tento film bych rozhodně za průměrný nepovažovala. Zřejmě se mi s ním nepodařilo navázat silné spojení. Neokázala jsem se do něj ponořit. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Som rád, že aj napriek neúspechu svojho prvého tematicky vážnejšieho filmu '1941', sa Spielberg predsa len znova odhodlal natočiť poriadne dramatický príbeh, ktorý si vyžaduje rovnako veľa majstrovskej zručnosti ako predošlé popcornové kulty. S tým sa núka otázka, či ešte vôbec (snáď okrem Soderbergha) existuje ešte niekto, kto vie tak diametrálne odseknúť blockbuster od umeleckej drámy. Táto téma, pohľad na vojnu očami malého chlapca a následná deformácie detskej duše a zánik detských ideálov, sa predtým dokonale a ešte viac ohyzdne a realisticky podarila v ruskom veľkofilme 'Idi i smotri', napriek tomu tento ľudskejší variant sa mi dostal hlbšie pod kožu a dokázal ma zaujať počas celého deja a rozcitlivieť v tých správnych okamihoch. Réžia je dokonalá, oplatí sa vychutnať si každú minútu filmu, hlavne keď je na scéne malý hrajúci Boh Bale. Ten chlapec mal úspech predurčený, to čo predvádza v tomto snímku sa herecký dá porovnať s výkonmi, pre ktoré ho dnes tak milujeme. A keď niekto zvládne tak náročnú rolu (podobne ako Jennifer Connelly vo filme 'Once Upon a Time in America') tak je jasné, že herecký potenciál má aj do budúcna. Ale keď malé detské hviezdy (Edward Furlong, Macaulay Culkin) zažiaria vo filme, v ktorom sa párkrát uškrnú, či povedia pár viet, nemusí to vždy znamenať, že to bolo spôsobené herectvom. 90%. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Poněkud hůře jsem se stotožňoval s hlavním dětským představitelem, protože mi připadal trochu jako blázen, ale herecký výkon Christiana Balea je obdivuhodný. Občas mi nějaké scéna přišla oproti realitě až příliš přikrášlená, ale panu Spielbergovi bych to rád odpustil, jelikož kreslí opravdu nádherně poetické obrázky. Vždyť kterému režisérovi se podařilo vtisknout krásu takové hrozné věci jako je výbuch atomové bomby? ()

predators 

všechny recenze uživatele

Já to tušil, že mi ten chlapec někoho připomíná. Ať už svým vzhledem nebo svými excelentními výkony. S. Spielberg díky němu dokázal navodit atmosféru samoty mladého chlapce v právě započaté válce Japonska a USA. Sázka na tohoto 12-ti letého kluka se vyplatila, neboť i dnes po 20-ti letech patří ke špičce filmového průmyslu. Ale nejen jemu přálo štěstí a tak je Říše slunce odrazovým můstkem dnes nám mnoho známým tvářím. Možná někomu může vadit délka filmu, ale na to, co malý Jim prožil, je to pořád ještě málo. 82% ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Obrovská malba na zdi, vedle které Jim (Christian Bale) vede kolo, je plakát k filmu Jih proti Severu (1939). (Džany)
  • Natáčalo sa od 1. marca do 24. júna 1987 vo Veľkej Británii, Číne a v španielskej Andalúzii. (MikaelSVK)
  • Paul McGann sa vyjadril, že väčšina scén s jeho postavou bola nakoniec vystrihnutá. (beso74)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama