Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po filmové pohádce Čarovné dědictví z roku 1985 natočil režisér Zdeněk Zelenka v roce 1990 ve Filmovém studiu Zlín další film pro mladé diváky – Freonový duch. Již z názvu může být patrné, že tématem této strašidelné komedie adresované nejen dětem, ale i jejich rodičům, je ve své době tolik diskutovaná věc – ekologie a znečištění ovzduší na naší planetě. Ale nebojte se – problém nesmírně vážný se postupně rozvíjí do veselého vyprávění o dětech Žanetě a Markovi z jeskynní léčebny, kteří se spolu s dobrým duchem Leopoldem dostanou na mašince Matyldě do neposkvrněné krajiny na přelomu století, ale nejen to – zažijí spoustu „hrůzostrašných“ dobrodružství a bojů. Ve filmu nebude chybět ani několik líbivých písniček, jejímiž autory jsou Jiří Suchý a Jan Krůta. V dětských rolích se nám představí R. Hoppe a K. Pokorná, ducha Leopolda si zahrál Vlastimil Brodský. (Česká televize)

(více)

Recenze (81)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Freonový duch měl v sobě obrovský potencionál, jenže byl svěřen špatným lidem. Scénář a stejně tak režie byly svěřeny Zdeňku Zelenkovi, a to je podle mě největší kámen úrazu. Ten scénář má v sobě tolik nelogičností, především v samotném začátku filmu. Vůbec jsem nepochopil, proč se duch Leopold zjevil právě těmhle dvěma dětem, kolem kterých se točí celý film. Ty děcka mi tam fakt vůbec nesedly. Zelenka na moderní pohádku s dětma nikdy neměl. Není to žádný Jindřich Polák, který podobně laděné filmy točil téměř celý život. Právě Polákovi bych svěřil režii a věřím, že by z toho byla podobně krásná moderní pohádka jako KAČENKA A STRAŠIDLA. Další chybou je to, že duchové jsou až daleko v povzdálí, což je bohužel škoda. Vlastimil Brodský coby duch Leopold sice dostává dost prostoru, ale určitě větší prostor měli dostat i ti záporní duchové. Jejich vyobrazení bylo totiž úchvatné, což je jeden z mála kladů této pohádky. Tam kde utrpěl děj, to vše bylo kompenzováno právě povedenými triky, pěknou kamerou, zajímavými exteriéry a rekvizitami. Parní lokomotiva, staré tiráky Liazy a veterán, to prostě tak zamrzí, že se se ocitnou právě v této Zelenkově tragédii. [2682. hodnocení, 67. komentář, 62%] ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Je mi ľúto, ale 27 rokov od svojho vzniku je film už zastaralý. Brodský hrá na pol plynu, detská tiež, pesničky nič moc. Freóny sú minulosťou. Film sa oháňa exhalátmi a jazdí tam parná lokomotíva - zdroj exhalátov :) Zatiaľčo Ať žijí duchové je nadčasový film, čo môže osloviť aj dnes, freónový duch nie. ()

Reklama

Renie42 

všechny recenze uživatele

Tento film je jakýmsi začátkem pro osvětu dětí, aby v budoucnosti se začali chovat k přírodě, ke své planetě šetrněji. Viděla jsem to už jako malá holka, ale těch dalších 20 let jsem na něj jaksi zapomněla. Vzpomínky se vrátily a koukla jsem se na něj znova. Žiju v místě, kde je ovzduší relativně dobré, nezávidím lidem žijícím na ostravsku, Praze atd. Buďme ohleduplní k přírodě, určitě nám to jednoho dne vrátí. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Čichám, čichám, okatou snahu znovu si zazpívat "dumky žalky a co já??" No, co si budeme povídat, Ať žijí duchové byli, jsou a budou jenom jedni...o tom asi nemá cenu nějak dlouze polemizovat. Každopádně Zdeňku Zelenkovi se podařilo zplodit celkem podařenou dětskou podívanou. Lehce nezvyklou, s ekologickou stopou, ale byl tam příběh, bylo tam dobrodružství, bylo tam nadpřirozeno, písničky taky a místo Sováka Brodský.....sice už nejede na všechny válce, ale pořád je hlavním držákem. Freonový duch dokazuje, že jestli něco tuzemská kinematografie let nedávných něco opravdu uměla, tak to byli snímky pro děti a mládež. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Slunce sviť na zemský ráj, vždyť je v něm plno krás..." Dětská láska trvá a Freonový duch zůstává i po letech krásně kouzelným filmem, záměrně nepíšu pohádkou ani pohádkovou komedií. Scénu, v níž hraje v úvodu komentáře zmíněná píseň, bez přehánění miluju, a vůbec jsem moc rád, že takový snímek kdy vznikl. Pro někoho možná příliš mravokárné a nezáživné, pro jiného přinejmenším zamyšleníhodné a kéž by také inspirativní dílko se skvělým Vlastimilem Brodským (co si budeme nalhávat, bez něj by to nemělo smysl). Perfektní Svobodova hudba. Tři a půl hvězdy nahoru. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • Když bylo Zdeňku Zelenkovi nabídnuto natočit nějaký film ve Zlínských studiích, vypravil se na schůzi bez toho, aniž by měl námět. Ten vymyslel při cestě autobusem do Zlína díky časopisům, které četli lidé v autobuse. (JT19)
  • Natáčení probíhalo mimo jiné na nádraží v Malé Morávce. Úvodní záběry jsou natočené na silnici mezi Mostem a Litvínovem v blízkosti chemických závodů Chemopetrol Litvínov. (VMa)

Reklama

Reklama