Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (400)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Tento film mi miestami pripomínal Spielbergov Duel a miestami neviazanosť beat generation, s tým rozdielom že namiesto jazzu nám neustále hraje svoje pesničky skupina Buty a namiesto Ameriky sa hrdinovia potulujú po Južných čechách. V tomto smere je film priam dokonalý. Cítite z neho uvolnenosť, každý záber kamery fantastického Brabca je doslova pastvou pre oči, lenže ako náhle začnú hrdinovia o niečom premýšľať tak je to strach a hrôza. Hrať hrajú, ale všetko je to podané bez emócií, bez väčšieho nadšenia a hlavne v niektorých miestách to pôsobí až neskutočne samoúčelne, čo svojim spôsobom má za následok to, že film je niekedy až nezaujímavý a neuveriteľný a či sa to už týka dialógov, alebo správania hlavných postáv. Z hercov najviac vyniká Geislerová a Pastrňák. Svěrák na to že tento film natočilo myslím že nejakých 9 ľudí vytvoril, krásny mozaikovitý príbeh, ktorý sa skrátka tak aj musí brať. Nič viac od neho nečakajte, lebo budete sklamaný. Zavádzajúce bohužiaľ je že vzbudzuje dojem že JE niečo viac ako v skutočnosti je. Ale ak prehliadnete tento fakt, jedná sa o naozaj pohodový film. Za ten krásne podaný koniec som musel zvýšiť hodnotenie o jednu hviezdičku. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Film, který podle mne drží nad vodou písničky a letní pohoda. Jinak Geislerová je mi i zde herecky krajně nesympatická, a celkový příběh by se vešel do bakalářské povídky. Navíc je to celé takové prázdné - včetně těch lidí na plátně. Postavy mi jsou zde zkrátka ukradené jako nikdy. Ale jo, mladej Svěrák je zručný rejža, když tomu dokázal dal kabátek coolovosti. ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Celý film nestal ani milion, podílelo se na něm jenom 9 lidí a byl natáčen na prošlý materiál. Jan Svěrák dokázal vytvořit zajímavý experiment, aniž by mu stál za krkem tatínek. Nese to ovšem řadu neduhů. Atmosféra léta v devadesátkách má své kouzlo, nicméně některým dialogům není ani moc rozumět a ta levnost je prostě vidět. Většinou jsem se spíš nudil, ovšem provokativní mlaďoučká Geislerová je skvělá. Hlavní ale je, že díky filmu vzniklo legendární album Ppoommaallu. Buťáci by jinak nejspíš zanikli a česká hudební scéna by přišla o hodně. Já sám bych přišel o příjemné prožitky z jejich muziky. A tak pro mě má Jízda velký význam. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Což o to, od dob Svěrákovy Jízdy víme, že film se dá u nás natočit i za milión, ale o moc víc mi toho setkání s road movie po česku už nenabídlo. Kdybych byl zlý, napíšu, že takhle nějak vypadá dokonalá filmová prázdnota. Srovnání s Bezstarostnou jízdou, které v několika komentářích zaznělo, mi přijde až urážlivé a jako generační výpověď nefunguje Jízda ani omylem. Jednoduše nemá co nabídnout, hudba skupiny Buty je pro filmový zážitek příliš málo. Celkový dojem: 30 % (to abych se vešel do 2* a nebyl nařčen, že škodím českému filmu). ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Nakoupíme trávu, za zbytek auto a pojedem! Hlavně v klidu, seženem nějaký Rumunky, 'hezký holky bychom pak museli zakopat'... Sehnali Aňu. A s ní i černý auto, které se jich jen tak nepustí. Ale v pohodě, ono se to nějak vyřeší. Docela těžko se tomu věří, ale pokud máte talent a jmenujete se Jan Svěrák, pak se z tohoto může vyklubat opravdu příjemně šílenej snímek s podobně bláznivýma písničkama a hlavně se skvělou atmosférou. Dokumentárně laděné záběry (Svěrákovo studium katedry dokumentu na FAMU se nezapřelo) dávají navíc divákovi pocit hodně blízkého pozorovatele, takže si prázdninovou náladu a život bez závazků může užít naplno:) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (43)

  • Mraveniště, které ve filmu zkoumá trojice herců není skutečné, ale v lese ho vytvořil David Rauch - pomocný režisér. (ČSFD)
  • Nikdo z trojice hlavních hrdinů neměl řidičský průkaz, a proto při náročnějších scénách zastupoval Jakuba Špalka, který se učil řídit až těsně před začátkem natáčení, režisér Jan Svěrák. (Zeebonk)
  • Film získal na filmovém festivalu v Karlových Varech Velkou cenu. (Lynette)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama