Reklama

Reklama

Ropáci

(studentský film)
  • USA Oil Gobblers

Obsahy(1)

Jana Svěráka známe především jako režiséra dlouhometrážních filmů. Hraný dokument Ropáci natočil Svěrák v roce 1988 jako absolventský snímek na katedře dokumentárního filmu pražské FAMU. Sugestivní vyprávění pojednává o fiktivní vědecké výpravě za neznámým živočichem, ropákem, jehož existence odporuje veškerým zásadám normálního života ve zdravé přírodě. Závažný ekologický problém je zde podán zcela naruby; příběh je přitom líčen tak věrohodně, že mystifikace je takřka dokonalá. Pro tyto mimořádné kvality byl film vyznamenán kromě jiných cen i studentským Oscarem. Další ceny: Zlatý drak + Cena OIRT Krakov 1988, Cena za nejlepší režii – Parma 1989, Hlavní cena festivalu Odense 1991. (Česká televize)

(více)

Recenze (281)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ano, je to rozhodne zaujímavý počin dnes už všeobecne známeho a vysoko nadpriemerného režiséra Jana Svěráka. Človeka, ktorý má na konte nejeden výborný snímok a množstvo prestižných filmových cien. Ale prosím uvedomte si, že sa stále jedná len o krátky absolventský film, v ktorom vystupujú samí neherci. Čo je do oči bijúce. Ten starý pán, v úlohe sprievodcu členov vedeckého teamu, je otrasný. Je nefér voči iným dielam hodnotiť tento mini film tak vysoko ako sa mu tu dostalo. Ja dávam "Ropákom" len dve hviezdičky. ** ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že jsem ten film viděl jako malý a že jsem pevně věřil, že něco takového existuje a dokonce jsem o tom možná psal i do písemky z přírodopisu na téma obojživelníci. Rozhodně zajímavý počin Jana Svěráka. Sice trošku amatérský ale o to více přirozený. Sci-fi jako řemen. Takový nízkorozpočtový District 9. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Jde o povedený studentský film, který má dobrý nápad, ale to je asi tak všechno. O nějaké výpravě, obsazení či hereckých výkonech nemůže být ani řeči. Pravda, o to tady ani nešlo, ale přeci jen se ve mně ozval slabý záchvěv snahy o objektivní hodnocení a vzhledem k ostatním filmům tomu nelze dát více než lehký nadprůměr tří hvězdy. Což pro mě osobně ovšem znamená – výborná práce. ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem navštívil těsně před půlnocí v jednom z Uherských kin na 40. Letní filmové škole. Byla to zcela jistě jedna z nejlepších projekcí, na které jsem byl. Vzhledem k pozdnímu času promítání byla asi jedna třetina přítomných diváků tak trošku "v náladě" a smála se každé větě, co ve filmu zazněla (především ty od Emila Nedbala samozřejmě). Díky tomuto faktu, a díky tomuto filmu, který podle mě byl jedna velká zcestná magořina do hodiny biologie jsem se u filmu pobavil tak, jako se mi to už hooodně dlouho nepoštěstilo :D 100000% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Na to, že se jedná o studentský film, a navíc o studentský film z časů reálného socialismu (i když už perestrojkového), je tenhle kraťas nebál bych se říct geniální. V dnešní době se to může zdát už směšné, ale já si dobře pamatuju, jak tehdy spousta prostších lidí z generace mých rodičů i prarodičů tuhle okatou habaďůru nepochopitelně neprokoukla a věřila, že ona zvířata opravdu existují ("protože to přece dávali v televizi...") Svatá prostoto. Nad mladým i starým Svěrákem jsem po obludném megashitu Kolja nadobro zlomil hůl, ale na tuhle lahůdku jsem nezanevřel. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (13)

  • Celým jménem se živočich jmenuje Ropák bahnomilný, latinsky Petroleus mostenzis. (sator)
  • Inšpiráciou k natočeniu snímku bola pre režiséra cesta so spolužiakom do Mostu. (Raccoon.city)
  • Ekologie v té době v socialistickém Československu, kde bylo všechno v pořádku, byla tabu. Jan Svěrák si proto nastudoval závěry posledního sjezdu KSČ, kde našel větu „o ekologii by se mělo hovořit“. To udělal proto, že kdyby snímek chtěli zakázat, mohl argumentovat „ale v závěrech strany je, že je o ní třeba hovořit“. (sator)

Související novinky

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

11.01.2015

Horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Dolanem či ztracené kraťasy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed… (více)

Reklama

Reklama