Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jihočeské vísce, uprostřed stříbrných rybníků a tmavých lesů, žije pohledný mládenec Jindřich, který se jednoho dne vydá do světa s pevným rozhodnutím vysvobodit zakletou princeznu. Na své cestě se dostane do strašidelného mlýna, kde žije se svým otcem, mlynářem, krásná Eliška. Mládenec se Elišce líbí, namluví mu proto, že v rybníce je zakletá princezna a on ve mlýně zůstává jako pomocník. To se nelíbí místnímu čertovi a vodníkovi, kteří si na mlynářovu dceru myslí. Snaží se, seč jim sily stačí, pomocí intrik a kouzel mládence ze mlýna vypudit. Ve mlýně se objevuje třetí ženich: starý, bohatý Knížepán, a protože Eliška všechny nápadníky odmítá, mlynář se rozzlobí. Urči lhůtu: buď si do úplňku ženicha sama vybere, nebo ji dostane ten, co si první o ruku řekne. Nastává boj mezi ženichy... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (625)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Pro mě dost utrpení. Trošku vyloženě nemusím a tohle prznění mi vážně nesedlo. Ano, je tam všechno, co má dobrá pohádka mít, ale je to prostě tak na hovno udělané, že jsem celý film svíral pěsti zlostí nad tou hrůzou. Po revoluci jsme zapomněli točit dobré pohádky a to je velká škoda. Radši nic, než tohle. 20% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Když jsem to teď po letech viděl znovu, musel jsem sice uznat, že čistý odpad to není, nemá to ale k němu daleko. Pokud mi byla Blanarovičová protivná už v Jasněnce, tak zde je zcela nesnesitelná, a její herecké ztvárnění čerta je pro mě hlavním důvodem, proč mě ten film tak příšerně irituje. To její pitvoření je skutečně krajně odpudivé a přivádí mě k šílenství, jen si na něj vzpomenu. Ale podobných věcí by se tam našlo víc - nechápu ani to směšné ztvárnění vodníka, které se podle mě zcela zpronevěřilo všemu, co tato postava v českých pohádkách odjakživa představovala - a vyloženě mě uráží, že z tradičně strašidelné postavy, z které měl jít děs (u Erbena vodník mez mrknutí oka zabije vlastní dítě), udělal Troška komickou figurku, což ale platí v bleděmodrém i o tom čertovi, a myslím, že tohle je to, co tomu filmu vyčítám nejvíc, že přišel s vlastním bizarním (a silně kýčovitě idealizovaným) pohádkovým světem, kde tradiční strašidla lidi nestraší, nýbrž s nimi soupeří o lidskou nevěstu a u toho prozpěvují přeslazené písničky a kde je všechno tak strašně fejkové (mlýn, paruka Andrey Černé...), až to není možné. Irituje mě to i tím převzetím komunistického klišé z předrevolučních pohádek, že představitelé šlechty jsou zdegenerovaní směšní idioti, kteří jsou v tomto typu pohádek tradičně zobrazeni jako narcistní tyrani s patolízalskými lokaji, a všichni jsou navlečeni v kostýmech jak za časů Ludvíka XIV., ačkoli se děj (pravděpodobně) odehrává na českém venkově v 19. století. A korunu tomu nasazuje trapná Bílá, jakož i skutečnost, že Troška přišel po 6 letech s naprosto děsivým sequelem, který už v mých očích čistým odpadem je, a pro jeho pokleslost už nemám slov. Chápu, že u dětí je tahle sračka asi populární, ale osobně doufám, že už budu jejích dalších zhlédnutí navždy ušetřený. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka je málo pohádková. A jestliže ano, pak se to mělo jmenovat "Čert ze mlejna". Vždyť tam hlavní roli nehrála Eliška (děvče ze mlejna), ale čertík, který už v některých místech působil jako rušivý element. To neznamená, že nebyl skvěle zahrán paní Blanarovičovou, ale bylo ho tam až moc. Co k tomu více dodat - je to vesnická pohádka ve stylu "jak šel hloupý Honza do světa." Hraje tam dost vynikajících herců, ale měli malý prostor se více projevit na úkor čerta a vodníka, kteří tam byli zase až příliš. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tradiční jihočeské nazírání na atributy české pohádky, to jsou veškerá archetypální plus, se kterými se Zdeněk Troška naučil žonglovat na výbornou. Zdání rekapitulace starého a osvědčeného bez výrazné aktualizace mu dodnes přeje lačné publikum nikdy neznavené pravidelnými reprízami. Jako na vánoční stromeček jsou zde pak navěšeni herci, tu noví, tu osvědčení, tu celebrity. Proč to ale nakonec celé drhne? Pro karikaturu, která se přese všechno do celku vloudila a to nejen v rozměru kníže pána a jeho věrného sluhy Žána. Hra strašidel je maximálně přepálená, stejně jako dávka bodrého chasníka a celého mlýna. Snad kdyby na omak nebylo vše tak rozjasněné a líbivé, snad by to bylo ideální. Jen ta Andrea Černá časem ukázala, že něco umí... ()

TomPrusik1 odpad!

všechny recenze uživatele

U tohoto filmu budu hodně kritický, patří podle mě k nejslabších. Nevím jestli to je kvůli Troškovi, nebo kvůli hloupému příběhu s primitivní zápletkou, a nebo kvůli ,,výkonu" Yvetty Blanarovičové. Příběh (jestli se to dá nazvat příběhem), tvoří prostý příběh o lásce mezi vesnickým kudrnatým buranem a Eliškou. V mlýně je také postižený vodník a ještě dementnější čertík. Nechápu, proč z čerta udělají takového dementa. Čerti nikdy nebyli tak retardovaný jako jsou v poslední době. Čert se stále přetvařuje, až je to trapné a u mě to vyvolávalo pocity zvracení. A jako třešnička na dortu je otravná hudba, která mi ještě celý den hrála v uších. Srovnám-li tento film s ,,Tři oříšky pro Popelku" je to velký rozdíl. Zdeněk nikdy nenatočí film, který by mě mohl oslovit. Bohužel má on a jeho filmy na české scéně tolik místa, že se o tom někomu ani nesnilo. Kolikrát tuto rádoby oblíbenou pohádku vidíme v televizi? A přitom je tolik filmů, které jsou stokrát lepší a místo toho je potlačí takový SHIT. Takže abych to shrnul. Film totálně zabíjí čertík (malý a debilní) a ten film zkazí až na 10%. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (38)

  • Při cestě Jindřicha (Radek Valenta) z rodného domu si lze všimnout mraveniště a lišky. Jedná se o stejné objekty, které pak v závěru filmu hrají poměrně velkou roli. (ricky4)
  • Yvetta Blanarovičová v úlohe čerta musela chodiť na natáčanie v predstihu, aby maskérky mali dosť času na jej premenu. Tá trvala každý deň cez dve a pol hodiny. (Arsenal83)
  • Jakub Zindulka (vodník) si musel při natáčení dávat pozor, čeho se dotýká, jelikož zelená barva, kterou byl natřen, hodně barvila. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Reklama

Reklama