foto

Oto Ševčík

  • nar. 23.10.1931
    Karviná, Československo
  • zem. 25.2.2003 (71 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Oto Ševčík (někdy psán jako Otto nebo Ota Ševčík) se narodil 23. října 1931 v Karviné pravděpodobně jako Richard Ott. Původem německy hovořící sudetský Němec a syn majitele realit a učitelky žil v české části Těšína. Studoval německé školy ale po skončení druhé světové války v roce 1945 nebyl díky stáří otce a nemocné matce odsunut do Německa.

O prázdninách se naučil česky, z německé tercie musel přejít do české tercie těšínského gymnázia. I když rodina neměla kvůli malé penzi dostatek peněz, pokračoval v dalších studiích. Už jako student umělecky působil ve školním souboru, zpíval v rozličných zpěváckých sborech a hrál s ochotníky.

I když se původně chtěl věnovat opeře a její režii, nakonec vystudoval na brněnské Janáčkově akademii múzických umění v roce 1955 režii činoherní. Následně režíroval a příležitostně taktéž hrál v českém i německém souboru Vesnického divadla (1955 – 1960), Divadle J. K. Tyla v Plzni (1960 – 1980), kde byl od roku 1971 také uměleckým šéfem činohry, Divadle S. K. Neumanna v Praze (1980 – 1982), opět Divadle J. K. Tyla (1982 – červenec 1989).

Po listopadu 1989 vedl jako umělecký šéf Národní divadlo v Brně (1989 – 1990) a Divadlo pod Palmovkou (1990 – 1992). Poté jako režisér hostoval na pražských scénách Divadla v Řeznické, Národního divadla, Hudebního divadla v Karlíně a Divadla ABC.

Režijně hostoval taktéž v Pardubicích. Jako výrazný režisér s více jak stovkou inscenací na svém kontě, dbal zejména na inscenační detaily, herecké a režijní originální nápady, komiku i optimismus z dobré práce. S oblibou se zaměřoval na hudební žánr, operety, muzikály, opery a hudební komedie.

Skvěle inscenoval hry klasických a moderních českých i světových klasiků „Hello, Dolly!“, „Urfaust“, „Carmen“, „Polská krev“, „Ivanov“, „Frankie a Johny ve svitu luny“, „Amadeus“, „Idiot“, „Maškaráda“, „Kutnohorští havíři“, „Coriolanus“, „Oidipus vladař“, „Revizor“, „Úklady a láska“, „Romeo a Julie“, „Hamlet“, „Othello“, „Příběh koně“, „Car a tesař“, „Ondina“, „Zdravý nemocný“, „Námluvy Pelopovy“, „Před penzí“ apod.

Díky svým českým i německým jazykovým dispozicím a zvláštnímu zjevu byl v českém filmu nejčastěji obsazován do postav Němců, nacistických důstojníků a vojáků. Od 60. let, kdy poprvé vstoupil do filmu, si zahrál např. malé úlohy německého vězně (PŘEŽIL JSEM SVOU SMRT), dezertéra Willyho (SMRT SI ŘÍKÁ ENGELCHEN), mladšího úředníka (MÍSTENKA BEZ NÁVRATU), důstojníka SD (ATENTÁT), německého vojáka (AŤ ŽIJE REPUBLIKA), řidiče Antona (DVA TYGŘI), důstojníka SS Fridricha (SEDM HAVRANŮ), Henryho (JÁ, SPRAVEDLNOST), svatebčana (SVATEJ Z KREJCÁRKU), důstojníka SS (BALADA O NAROZENÍ), Müllera (LEKCE), Krause (AKCE BORORO), tlumočníka (…A POZDRAVUJ VLAŠTOVKY), podvedeného napáleného Francouze (CO JE DOMA, TO SE POČÍTÁ, PÁNOVÉ…), Maldkeho (SVÍTALO CELOU NOC), doktora (KUŘE MELANCHOLIK), ředitele (REBELOVÉ) aj.

Výrazněji se uvedl ve snímcích MARKÉTA LAZAROVÁ (zběhlý františkán), DNY ZRADY (nacistický velitel Otto Ritter), LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ (majitel tabarinu), BOŽSKÁ EMA (armádní chemik), O PRINCEZNĚ JASNĚNCE A LÉTAJÍCÍM ŠEVCI (zloduch Řimbuch), PRINCEZNA ZE MLEJNA I. a II. (zlý knížepán), kde si získal nejvíce sympatií (hlavně dětských) diváků, a také DER LEBENSBORN – PRAMEN ŽIVOTA (knihkupec).

Hojně byl využíván i zahraničími filmovými a televizními produkcemi (ROSA LUXEMBURG; VÄTER UND SÖHNE – EINE DEUTSCHE TRAGÖDIE; YSTÄVÄT, TOVERIT; WOLFGANG A. MOZART; PIRÁTI …). Největší hereckou devízou Oto Ševčíka byl zvláštní podmanivý hlas.

Spolupracoval s rozhlasem jako režisér („Pražské impromptu pro pana M.“, „Červená kalina“, „Benátská vdovička“, „Mína z Barnhelmu“ nebo „Ivanov“) i herec („Stříbrný vítr“ či „Mlsání“), dabingem a televizními inscenacemi (ČESTNÉ KOLO, PRÁVEM LÁSKY) a seriály (30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, MATKA, INŽENÝRSKÁ ODYSEA, VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE, GOTTWALD, RODÁCI, MOTEL ANATHEMA, NA LAVICI OBŽALOVANÝCH JUSTICE a ÚTĚK DO BUDÍNA).

Pedagogicky byl činný také na katedře operní režie pražské HAMU. Získal Cenu Senior Prix (2002). Významný český divadelní režisér a filmový herec Oto Ševčík zemřel na rakovinu 25. února 2003 v Praze ve věku nedožitých dvaasedmdesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

2003 Útěk do Budína (TV seriál)
2002 Útěk do Budína
2001 Princezna ze mlejna 2 (TV seriál)
Rebelové
2000 Der Lebensborn - Pramen života
Musíme si pomáhat
1999 Kuře melancholik
Piráti (TV seriál)
Princezna ze mlejna 2
1998 Dívka tvých snů
Motel Anathema (TV seriál)
Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
1995 Mutters Courage
1994 Akumulátor 1
Princezna ze mlejna
Princezna ze mlejna (TV seriál)
Řád
1993 Krvavý román
Noc rozhodnutí (TV film)
Stalingrad
1991 Území bílých králů (TV seriál)
Wolfgang A. Mozart
1990 Poslední motýl
Ystävät, toverit
1988 Rodáci (TV seriál)
1987 O princezně Jasněnce a létajícím ševci
1986 Gottwald (TV seriál)
Rosa Luxemburg
Väter und Söhne - Eine deutsche Tragödie (TV seriál)
1985 Vlak dětství a naděje (TV seriál)
1984 Poločas štěstí
Právom lásky (TV film)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Od vraždy jenom krok ke lži
1981 V týlu nepřítele
1980 Co je doma, to se počítá, pánové...
Hledání modrého tónu
Romaneto
Svítalo celou noc
1979 Ako listy jedného stromu (TV film)
Božská Ema
Inženýrská odysea (TV seriál)
Julek
Lásky mezi kapkami deště
1977 Vítězný lid
1975 Akce v Istanbulu
Matka (TV seriál)
1974 30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Čestné kolo (TV film)
Dny zrady I.
Dny zrady II.
Kronika žhavého léta
Výstřely v Mariánských Lázních
1972 Akce Bororo
...a pozdravuji vlaštovky
Jatka č. 5
1971 Klíč
Lekce
1970 Balada o narození
1969 Svatej z Krejcárku
1967 Já, spravedlnost
Marketa Lazarová
Sedm havranů
1966 Dva tygři
1965 Já a Julina a konec velké války
1964 Atentát
Místenka bez návratu
1963 Smrt si říká Engelchen
1960 Přežil jsem svou smrt

Dokumentární

2000 Film o filmu: Princezna ze mlejna 2 (TV film)

TV pořady

1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)

Režijní filmografie

2002 Před penzí (divadelní záznam)
1984 Ivanov (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace