Reklama

Reklama

Epizody(6)

10. srpna 2017 nastoupila mladá švédská novinářka Kim Wallová na palubu soukromé ponorky Nautilus vynálezce Petera Madsena, aby s ním udělala rozhovor. Když se ponorka následujícího dne nevrátila do kodaňského přístavu, byla prohlášena za nezvěstnou. Nautilus se na moři potopil, Peter Madsen byl vytažen z vody záchranáři a následně zadržen policií... Mrazivě autentická studie vyšetřování událostí na palubě ponorky z 10. na 11. srpna 2017 je nahlížena striktně skrze práci policejního oddělení vražd, námořnictva a dalších oddělení. Soustředěný, odhodlaný a nervy drásající boj za nalezení odpovědí v případu, který otřásl Skandinávií i zahraničními médii, přibližuje Tobias Lindholm především perspektivou postavy hlavního vyšetřovatele Jense Mollera. V hlavních rolích se představí přední severské hvězdy – Soren Malling, Pilou Asbaek či Pernilla Augustová. Pro Tobiase Lindholma je Případ: ponorka prvním seriálovým projektem v pozici showrunnera. Jako scénárista spolupracoval s Thomasem Vinterbergem na snímcích Hon či Chlast, v české distribuci silně zarezonoval i jeho celovečerní snímek Boj. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Vajonek 

všechny recenze uživatele

To, že se objevila minisérie mapující skutečný zločin, ještě ke všemu takto bezprecedentní, bylo pro mě samo o sobě velkým lákadlem. Vybavuji si, jak jsem před pár lety zírala a nechápala, když se v médiích začaly objevovat informace o dané události, takže jsem byla hodně zvědavá, jak se tvůrcům podařilo ji převést na "seriálové plátno". Seriál je z mého pohledu v prvé řadě zajímavý tím, že za celou dobu ani jedinkrát neuvidíme pachatele, vždy se o něm nebo o tom, co řekl například u výslechu, pouze mluví. Ze začátku mi toto trochu vadilo, postupně jsem to začala považovat za přednost minisérie, něco, co ji trochu ozvláštňuje, možná činí i tajemnější, správně odosobněnou (jako kdyby ta hrůza byla o to děsivější, z jiného světa, v němž někde mimo zůstává i zločinec). Říkám si, že by možná mohlo být lepší pojmout věc jako celovečerní film nebo alespoň sérii o pár dílů zkrátit, někdy už mi celé to pomalé pátrání i čekání na různé důležité dílčí objevy a výsledky přece jen přišlo takové moc táhlé. Na druhou stranu oceňuji, že je z minisérie opravdu hodně znát, že chce přiblížit detaily policejní práce, nic nepřikrášlit, nic nezatajovat, ukázat, jaká to může být někdy "piplačka", frustrace, jaké zdánlivé maličkosti mohou rozhodovat o vině a nevině obviněného, jak se mohou míjet potřeby či požadavky policie, státního zastupitelství i soudů jako orgánů činných v trestním řízení. Když se na to člověk naladí, bude asi spokojen. I já jsem byla, ač nezastírám, že (odvisle i od aktuálního rozpoložení) jsem se místy i trochu nudila. A jen tak na okraj - vážně mě baví, jak si může být člověk při puštění čehokoli dánského téměř jistý, že uvidí minimálně dvě tři tváře známé z několika jiných tamních počinů, co se dostaly ven k mimodánským divákům :D Skoro to vypadá, jako že bez některých herců prostě nemůže dánský seriál/film vzniknout. Až na to, že mi někdy chvíli trvá oprostit se od vnímání daného herce ještě v té předchozí roli, v níž jsem ho viděla, mi to ale vůbec nevadí, protože řeč je o hercích dobrých, kteří bezpochyby mají co nabídnout. Za Ponorku celkově (nejen pro herce) ode mě za 75 %. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Čím sme civilizovanejší tým viacej hľadíme do tmy. Zaujímavý, tichý, depresívny a mlčanlivý seriál podľa skutočnej udalosti. Celé je to chladné, držiace si odstup od diváka ale bravúrne herecky zahrané. Chybička na kráse môže byť pre niekoho veľmi pomalé mlčanlivé tempo v ktorom sú často dlhé tiché pohľady kamery do neznáma. Nakoniec to ale hodnotím kladne a som rád, že tam nebol stres, burácajúca hudba a hluční ľudia. Nebol tu žiaden super cool detektív ktorý všetko o prípade vedel už 400 rokov pred Kristom. Za všetkým kladným aj záporným sú tu len obyčajní ľudia. 80 % ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Detailní rekonstrukce záhadné vraždy (která se skutečně stala), která se odehrála na palubě ponorky. Řemeslně profesionální, mravenčí policejní prací poutavé i napínavé, (skvělá část s hledáním pomocí speciálních psů) zároveň chladné, bez postav, ke kterým si divák našel sympatie a vyšetřování chybí satisfakční tečka (vše je zfouknuto textem), kterou by si divák přál. Pokud bych měl udělat takovou filmovou srovnávačku, je to spíše Zodiac než Sedm ale stále velice silná série. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Za mě takřka nekritické nadšení, dal jsem všech 6 epizod téměř na jeden zátah, jak se od toho nešlo odtrhnout. Má to dokonalé obsazení a herecké výkony, fantastický soundtrack i kameru, a celé je to tak nesnesitelně napínavé a drásavé, a současně fascinující tou - téměř až dokumentární - věrností realitě, že mě to dokonale přikovalo k obrazovce. Zarazilo mě tam jenom, že tam není byť v jediném záběru ukázána ani Kim Wall (ať už živá nebo mrtvá) ani Peter Madsen - racionálně to rozhodnutí tvůrců neukazovat oběť ani jejího vraha asi chápu, ale stejně jsem z toho měl podobně neuspokojivý pocit, jako třeba při sledování filmu Utøya, 22. července, kde se rovněž Anders Breivik nikdy neukáže, a celou dobu jsem čekal, jestli Lindholm v samém závěru nepřekvapí nějakým šokujícím krvavým finále, v němž by zrekonstruoval poslední okamžiky života zavražděné novinářky, podobně jako to udělal třeba film Jackie, kde se celou dobu v podstatě jen žvaní, aby film svého diváka v závěru o to víc šokoval tím, že náhle velmi naturalisticky ukáže, jak atentátník ustřelí Kennedymu půl hlavy (a chudák Jackie to šokovaně přidržuje rukou). Marná sláva, asi ze mě mluví moje krvežíznivost, ale budiž to jedinou výtkou k tomuto jinak dokonalému projektu. Jak mě kdysi ta šílená medializace toho zločinu nezajímala a byla mi protivná, tak možná o to víc překvapivě mě tento seriál nadchnul. Lindholm je prostě borec, což zde jen znovu potvrdil. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Filmy podle skutečné události jsou pro mě vždy sázkou do loterie, ale tady jsem až na tu příliš dlouhou stopáž byla spokojená. Ano, jeden díl se tam nedělo téměř nic jiného, než potápění v moři, ale tak jsem měla možnost alespoň ocenit práci potápěčů, protože se to zdálo příliš snové než aby z toho moře něco vykutali. Absence pachatele zde opravdu nebyla vůbec nutná. Najít skutečný důkaz usvědčující pachatele u soudu byla nesmírná dřina a to nemluvím o času stráveném na tomhle případu. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (5)

  • Podľa režiséra Tobiasa Lindholma jedinou požiadavkou, ktorú mali rodičia Kim na režiséra, bolo, aby pes rodičov v seriáli menom Iso bol skutočným psom Joachima a Ingrid Wallových. (Arsenal83)
  • O afére bol natočený 90-minútový dokument, ktorý však Netflix následne nezverejnil pre nezhody v zmluvných právach. (Arsenal83)
  • Mnohých potápačov v seriáli hrajú skutoční potápači, ktorí pracovali na pátraní po Kim Wallovej. Objavia sa aj psy, ktoré boli použité pri skutočnom hľadaní. (Arsenal83)

Reklama

Reklama