Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

Standey 

všechny recenze uživatele

Dětské filmy se už dnes vůbec netočí, což je na jednu stranu obrovská škoda, ale na stranu druhou je to vlastně i dobře, jelikož dnešní produkce stojí tak říkajíc za zlámanou grešli. Bohužel tato doba sebou nese i tuhle negativní zkušenost a proto buďme vděční za český filmový archiv... Pětka patří k mým srdcovkám o to víc, že byla natočena v mém regionu v době mého mládí a přesně popisuje to, co jsem s partou kamarádů zažíval i já. ()

Skleena 

všechny recenze uživatele

Sakra, já mám prostě pro starší filmy se školní tématikou slabost. Jestli to je vlastní "chuligánskou" minulostí z dob základoškolských, nebo se je prostě daří točit tak, aby i po těch letech byly stále vtipné... Nevím. Každopádně dobrácký učitel v podání Hartla a atypická role Simony Stašové si v kontrastu s neherci v dětských rolích zaslouží smeknutí a příslib opětovného zhlédnutí. Třeba zas po letech. ()

Reklama

TommmyT 

všechny recenze uživatele

Tento film je, jak se říká, prověřený časem. Rád jsem se na to díval když sem byl malej a rád se na to podívám i dnes. Při sledování navíc člověk občas vzpomene na svá školní léta. Z celé filmografie Jana Hartla si ho pamatuju nejvíce právě z tohoto filmu - tady je jako mladý vesnický učitel geniální. Celkově čtyřhvězdičkový film pro děti a mládež. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Milá vzpomínka na mládí v pohodové rodinné komedii, kde kromě mladého nesmělého Jana Hartla mě moc potěšily v epizodních rolích Bára Štěpánová a Iva Hütnerová. Příjemná venkovská atmosféra, vtipné hlášky a slušné výkony dětských představitelů. Pozitivní film o klukovských rošťárnách by asi v současnosti nebyl už aktuální. Dneska by byl dozajista obohacen o alkohol, drogy a šikanu či prezentaci nahrávek učitele a žáků v trapných situacích na internetu. Takové úsměvné a přívětivé filmy už se dneska netočí. Škoda! ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Tohle jest takový stroj času. Jejda, to je vzpomínek.;-) Ale jinak jde o squellou věc, která v podstatě nemá chybu. Dokonce to není ani moc normalizační či jinak poplatné době. Velké plus. Mám moc rád cs filmy z 80tek, které jsou zvláště ve školním prostředí. Když jste to totiž zažili, nejde jinak.;-) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu si zahrála Iva Hüttnerová coby učitelka hudební výchovy se svým synem Matoušem Rajmontem, který ztvárnil Fera Ondráčka. Slavná je např. jejich scéna při hodině hudební výchovy, kdy Ondráček neustále odmlouvá a učitelka jej pokaždé napomene, až to nakonec nevydrží a hystericky velmi hlasitě zakřičí jeho jméno. (farinelli77)
  • Kluci si popiskují ve své době populární, ale nikde nevysílanou písničku od skupiny Uriah Heep, „Lady in Black“. (sator)

Reklama

Reklama