Kdo by nechtěl takového pana učitele, jakým tu byl Jan Hartl. Jinak je Pětka S Hvězdičkou jenom dalším filmem o nevšedním všedním životě školou povinných kluků z dědiny. Jistě, nenávist vůči těm, kdo hlavním hrdinům křivdí, se daří vyvolat i po těch letech, ale copak jde tvrdit, že podobných snímků nevznikla spousta? Nutno říct, že tenhle je jedním z povedenějších, a zároveň méně stranickopoliticky výchovných, než byli třeba takoví Indiáni Z Větrova. Stravitelná hodina a čtvrt, 60%.(21.8.2011)

Klasika mladých let ...(30.11.2007)

Hudba: Ondřej Soukup. Zajímavé a úspěšné propojení rolí dospělých kde tvůrci obsadili profesionální herce, naopak představitele dětských rolí našli pomocí konkursu na školách hodonínského okresu. Veselý ale také výchovný film, pěkné ztvárnění slovácké vesnice, nechybí i humor, prostě nálada skvělá a já se opět po čase vrátil do svých dětských let i se všemi těmi kluky a s jejich klukovinami.(12.5.2006)

• dobytek

No vzpomínám si, že když jsem byl malej fakan, tak se mi to líbilo. Dneska jsem to náhodou znovu viděl po X letech a hned jsem si vzpomněl, že tohle je ten muj oblíbenej film z dětství. Dneska je to už o ničem...(4.8.2007)

"Až ta moje trpělivost jednou přeteče." Kde jsou dnes dětské filmy. A děti a jejich starosti vůbec. Dnes by asi mezi sebou diskutovali o rasové diskriminaci a nutnosti pomoci místnímu centru pro léčbu drogově závislých. Když jsem to před týdnem znovu po létech viděl, byl to balzám.(14.7.2008)

Skvělý film, který je spíše pro ty děcka, ale každý si tam něco najde..(4.8.2007)

Opakovat, že i průměrná díla, věnovaná dětem a mládeži, prožívala v osmdesátých dílech své hvězdné, vrcholné momenty, je nošením dříví do lesa. Aniž abych chtěl upadat do nadměrné nostalgie, musím v této souvislosti zdůraznit ještě jedno: plnohodnotný život jihomoravské vesnice. Význam školy, učitele, který si mohl dovolit přepych mravnosti a odmítnout doučování za peníze aniž by odešel ze školství pro fatálně nedostatečný příjem (rovnostářský komunistický polštář jinak rdousící společnost nesl i jeho). Činorodá mládež schopná dělat i jiné věci než se věnovat sobě samé k tomuto obrazu pochopitelně také patří. Protože podstatná část přispěvatelů-komentátorů prožívala v této době svůj dětský věk, vidí film, který se třeba od HOP, A JE TU LIDOOP! liší jen nepatrně, i v lepším světle, ačkoliv míra relativní topornosti a zřejmé tendenčnosti, která je v obou filmech obsažena, je vlastně stejná. Zkrátka, opakovat, že i průměrná díla, věnovaná dětem a mládeži, prožívala také v osmdesátých letech své hvězdné, vrcholné momenty, je a zůstává nošením dříví do lesa.(14.9.2008)

80. léta, ta byla pro český film pro děti a mládež úžasným obdobím, které se zřejmě už nikdy nevrátí!! Veselý, svěží snímeček o bandě pěti kamarádů, jihomoravských sedmáků, nesmělý venkovský učitel Jan Hartl a další vzpomínka na chvíle, kdy není zrovna k zahození si jen tak poležet a příjemně pobavit!!(14.9.2008)

Jedna z těch milých a nejlepších (rodinných) komedií co byla za minulé éry natočena. - Viděno 4x cca + 8. 1. 2012 - 80%(22.3.2010)

Pohodová komedie nejen pro děti, která výborně vystihuje atmosféru jihomoravské vesnice. Typy podobné místním drbnám se najdou skoro všude, ve městě i na venkově. DELEGACE DOJELY, VINOBRANÍ JE TADY.(4.8.2007)

Líbivý a hodně koukatelný filmek. Chválím školní prostředí. Pěkné herecké výkony a celkem zajímavý děj.(9.1.2012)

Vděčné školní prostředí je i díky uvěřitelnosti dobráckého češtináře (Jan Hartl) a party vesnických kluků zobrazeno vtipně, i když před závěrečnými titulky je mírná nadsázka:"Až přeteče má trpělivost./ - Už přetekla..." Scénář vhodně doplňuje hudební doprovod 80. let - viz 5:20, Hložek - Kotvald: V pohodě:-) Nejlepší scéna: kluci za mapou 1. světové války a před ní češtinář s učitelkou hudební výchovy. Nejlepší hláška: teta na kole vysvětluje klukům, jak je to s předností na silnici:-)(26.6.2010)

Sice je poznat, že jižní Moravu točí Pražáci, a to je vždy nechtěná karikatura, ale jinak pro děti ve věku 8-13 let zábavná podívaná. Mám ty socialistické filmy pro mládež raději než současné z EU, jako z Dánska, Nizozemska apod., kterými se to u nás jen hemží.(26.6.2010)

Můj velmi oblíbený dětský film v dětství, který jsem viděl aspoň pětkrát, plno skvělých hlášek a dobrého humoru!!!(11.1.2009)

Klasika mého dětství - příjemný film o pětici vesnických průšvihářů a jejich novém učiteli (v roztomilém podání Jana Hartla). Zábavné, vtipné a samozřejmě taky patřičně výchovné, vždyť je to film pro děti a mládež. Na líné nedělní odpoledne jako stvořené - a nejen pro děti:-). 75%(8.10.2009)

K tomuto snímku chovám jedny z nejhezčích vzpomínek mých filmových teenagerských let...(10.6.2009)

Vánoce znamenají pořádnou porci nostalgie ;o) A tohle byl velmi nadprůměrný dětský film. Krásně odráží atmosféru klukovských lumpáren a ti učitelé, ti jsou jak vystřižení z e života. Jejich proslovy jako by vypadly z Vyšetřování ztráty třídní knihy. Aby toho nebylo málo, tak krásný moravský kolorit a spousta úžasných fórú navrch.(28.12.2006)

Jak to tak vypada v tomto filmu hrali od nas vsichni ;]] A presto (prave proto ;]]) je super. Ale pockejte, jednou pretece... ;]](10.8.2005)

Opět jsem se vrátila do dětských let. Já ty návraty prostě miluju. Takové filmy už se dnes bohužel netočí a je to velká škoda. Nechci si představit, jak by film vypadal dnes. Jana Hartla jsem si jednou pro vždy zapsala do paměti jako mladého učitele a vlastně si ho takhle pořád vybavuju. Souhlasím, že 80. léta byla pro české filmy pro děti jako dělaná.(1.10.2010)

• kingik

A z které planety byl ten učitel? Neznám, že by se takhle choval učitel ke svým žákům. Bolševik idealizoval i školství na venkově. Pohádka dobrá, ale nebyl to náhodou film ze života? Dneska vrazit žákovi facku, tak by si na něj po škole počkali a to ani Eli Roth nevymyslí jak by ho dolámali a dohromady by ho nedali ani v "růžovce". Jiná doba, jiný mrav. "Patří jim to hajzlům intelektuálskejm". 40%(8.1.2012)

<< předchozí 1 2 3 4