Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

Oyer 

všechny recenze uživatele

Dnes už nostalgický snímek o klucích z vesnice, kteří vyváděli typické lumpárny, přesto měli srdce na správném místě. Nejvíce sympatický z nich asi Staňo Matička (tuším, že jej hrál Jan Bílek) a pak cikán Daňo. Většina dnešních dětí by se u filmu asi unudila k smrti. Ve snímku jsou vtipně podané typické venkovské vztahy, kde každý ví o každém a drby jsou tu na denodenním pořádku. Hartlovi hlavní role dokonale sedla. Naivní mladý učitel, trošku natvrdlý bez důvtipu. Naštěstí jeho kluci ze 7.A - kteří jsou zároveň jeho vlezdoprdelkové jej vyškolí. Prostě slušná úsměvná a prosluněná rodinná komedie 80. let. ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

Takovéto filmy pro mládež se dnes netočí... Žádná přiblbá agitační výchovná tendeční fraška, nýbrž normalní vcelku slušně udělaný dětský film, který má své kouzlo... Když to porovnám např. s takovým gymplem (kde člověka hlavní postavy neuvěřitelým způsobem serou), tak by snad pětka mohla vystačit i na pět, ale zas abych to nepřepískl, nechám to na těch čtyřech... ()

Reklama

pafka 

všechny recenze uživatele

Parta kluku, ktera na prvni pohled udelala peknej prusvih, ale na druhy pohled to byla spravna vec. Urcite je to informace pro deti v tom, ze z prvniho pohledu na vec nelze delat zavery. Koneckoncu, to poslouzi vsem. Jinak nemuzu si pomoct, ale trosku me tam schazi nejaka atmosfera. Jan Hartl presne ve sve oblibene herecke poloze. Osobity. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Milá vzpomínka na mládí v pohodové rodinné komedii, kde kromě mladého nesmělého Jana Hartla mě moc potěšily v epizodních rolích Bára Štěpánová a Iva Hütnerová. Příjemná venkovská atmosféra, vtipné hlášky a slušné výkony dětských představitelů. Pozitivní film o klukovských rošťárnách by asi v současnosti nebyl už aktuální. Dneska by byl dozajista obohacen o alkohol, drogy a šikanu či prezentaci nahrávek učitele a žáků v trapných situacích na internetu. Takové úsměvné a přívětivé filmy už se dneska netočí. Škoda! ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

"To máte z toho, ze nechodíte do kostela." Přesně moje slova. Zatím nejbližší filmové místo (zdravím Švábonauta s Papájem). Nevím, pokolikáté už to vidím, ale zrovna zábavné to moc není. Kluci jsou někdy fajn, jindy docela otravní. Prostě z nostalgie a místa natáčení to dostane trochu lepší hodnocení. 3+* ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu zazní také úvodní skladba ze seriálu Dobrá voda (od r. 1982). (M.B)
  • Ve filmu si zahrála Iva Hüttnerová coby učitelka hudební výchovy se svým synem Matoušem Rajmontem, který ztvárnil Fera Ondráčka. Slavná je např. jejich scéna při hodině hudební výchovy, kdy Ondráček neustále odmlouvá a učitelka jej pokaždé napomene, až to nakonec nevydrží a hystericky velmi hlasitě zakřičí jeho jméno. (farinelli77)

Reklama

Reklama