Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

Olík 

všechny recenze uživatele

Nebudeme se tady nalhávat, že máme tu čest s dalšími Pány kluky, ale já mám k Pětce z hvězdičkou, již od dětských let, specifický vztah. Téhle party jsem chtěl být členem, s touhle pětkou jsem chtěl trávit své školou nepovinné dva měsíce a ačkoliv jejich filmové dobrodružství je v pointě skromňoučké, tak v sobě kombinují prázdniny u Babičky na vsi, vůni Jižní Moravy, již zmiňované Pány kluky a svým způsobem i nesmrtelného Vikyho Cabadaje a jeho machry. Za mne určitě jeden z nejlepších, co se týče tuzemské "druhé ligy" propubescentních snímků. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem tento film zbožňoval, jako již dospělý se na něj dívám trošičku s despektem. To proto, že mi došlo, že dětská dobrodružství, která prožívají kluci na menší moravské vesnici jsou až příliš nereálná. I když rajče v puse je skvělý nápad:-) Několik pěkných scén a poměrně milosrdná délka filmu ale značí stále ještě přijatelnou zábavu. ()

Reklama

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

"To máte z toho, ze nechodíte do kostela." Přesně moje slova. Zatím nejbližší filmové místo (zdravím Švábonauta s Papájem). Nevím, pokolikáté už to vidím, ale zrovna zábavné to moc není. Kluci jsou někdy fajn, jindy docela otravní. Prostě z nostalgie a místa natáčení to dostane trochu lepší hodnocení. 3+* ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vděčné školní prostředí je i díky uvěřitelnosti dobráckého češtináře (Jan Hartl) a party vesnických kluků zobrazeno vtipně, i když před závěrečnými titulky je mírná nadsázka:"Až přeteče má trpělivost./ - Už přetekla..." Scénář vhodně doplňuje hudební doprovod 80. let - viz 5:20, Hložek - Kotvald: V pohodě:-) Nejlepší scéna: kluci za mapou 1. světové války a před ní češtinář s učitelkou hudební výchovy. Nejlepší hláška: teta na kole vysvětluje klukům, jak je to s předností na silnici:-) ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Na malou vesnici uprostřed vinic přijíždí nový pan učitel. Jeho příjezd samozřejmě budí pozdvižení protože je za a) mladý a pohledný (to je důležité pro místní děvy) a za b) sympatický a trochu i naivní (což je zase důležité pro místní rošťáky). Pro pana učitele bude ale výuka na místní škole tím pravým očistcem, protože místní (zkostnatělé) učitelky mají o stylu výuky a přátelství s žáky jiné představy než mladý učitel... Před lety to byl jeden z nejlepších dětských filmů (po boku Ať žijí duchově, Lucie postrach ulice, atd). Z dnešního pohledu už ale film působí trochu archaicky, takže jde spíš o připomínku dob minulých (proslov pana ředitele hned zpočátku filmu), než nějakou velkou zábavu. Nicméně u pár scén se člověk zasměje i dneska (např. poučování místní tety o přednosti starších na silnici)... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Scéna, kdy kluci na stromě řeknou: "Delegace jede," musela být kvůli tehdejší cenzůře přetočena. V původním scénáři byla fráze: "Papaláši jedou." (M.B)
  • Natáčelo se na Hodonínsku v obci Čejkovice. Ve filmu je možné vidět cedulku Čejkovice národní výbor. (M.B)
  • Ve filmu si zahrála Iva Hüttnerová coby učitelka hudební výchovy se svým synem Matoušem Rajmontem, který ztvárnil Fera Ondráčka. Slavná je např. jejich scéna při hodině hudební výchovy, kdy Ondráček neustále odmlouvá a učitelka jej pokaždé napomene, až to nakonec nevydrží a hystericky velmi hlasitě zakřičí jeho jméno. (farinelli77)

Reklama

Reklama