foto

Iva Hüttnerová

  • nar. 17.12.1948 (67 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Iva Hüttnerová se své původní herecké profesi již prakticky nevěnuje, o to více se ale uplatňuje jako výtvarnice a autorka osobitých malířských děl. Narodila se v Praze, po rozvodu rodičů vyrůstala u prarodičů, na základní škole navštěvovala dramatický kroužek, mezi její záliby již tehdy patřila literatura a divadlo. Studium na gymnáziu nedokončila a začala pracovat, bez maturity se pak přihlásila na DAMU, kde vystudovala herectví pod vedením Oty Sklenčky (1971). Ještě v době studií se poprvé provdala, jejím manželem se stal divadelní režisér Ivan Rajmont (*1945), s nímž má syna Matouše (*1973); rozvedli se v roce 1976.

První profesionální angažmá měla v Divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varech (1971-1976). Tady kromě velkých hereckých příležitostí dostala poprvé možnost také prezentovat své malířské umění a do roku 1974 se datuje její první výstava ve foyer karlovarského divadla. Její první kroky před filmovou kamerou jsou spojeny s Vávrovým eposem DNY ZRADY (1973). Od roku 1976 hrála Iva Hüttnerová v pražském Divadle Na okraji, v této době získala ocenění na festivalu Divadelní mládí v Českých Budějovicích za roli strýce Pepina v Hrabalových Postřižinách (1978). Svou filmografii rozšířila o několik postav učitelek (NEOHLÍŽEJ SE, JDE ZA NÁMI KŮŇ, 1979; PĚTKA S HVĚZDIČKOU, 1985), největší roli pragmatické manželky hlavního hrdiny ztvárnila ve filmu CO JE VÁM, DOKTORE? (1983), kde hrála po boku Zdeňka Svěráka.

Po deseti letech působení v Divadle Na okraji přešla Iva Hüttnerová v roce 1985 do Divadla S. K. Neumanna, respektive později Divadla pod Palmovkou. Počátkem devadesátých let opustila stálé angažmá, pohostinsky ale účinkovala například v Divadle na Fidlovačce nebo v Divadle Josefa Dvořáka. Vedle podružných rolí v několika dalších televizních seriálech a inscenacích připomeňme její vedlejší úlohy ve filmech KRAJINA S NÁBYTKEM (1986) nebo DVA LIDI V ZOO (1989).

Počátkem devadesátých let se Iva Hüttnerová začala věnovat především malířství, již za studií začínala se surrealismem, postupem doby se ale propracovala k osobitému stylu, který vychází z autorčiny záliby v idylickém zobrazování staré Prahy a jejích obyvatel. Kromě obrazů se uplatnila jako autorka plakátů, jevištních dekorací a také kostýmů. Své dílo prezentovala již ve více než dvou stovkách výstav doma i v zahraničí. Kromě ilustrací vydala čtyři vlastní autorské knihy, každoročně jí také vychází nástěnný kalendář. Mediální prezentaci výtvarného umění Ivy Hüttnerové má na starosti její druhý manžel Petr Mändl (vzali se v roce 1982). Na obrazovce se Iva Hüttnerová v poslední době objevila v rámci televizních seriálů (ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ, 2005; ACH, TY VRAŽDY, 2010). Několik let moderovala vlastní pořad DOMÁCÍ ŠTĚSTÍ, který vysílala Česká televize od roku 2000.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2016 Jetelín (TV seriál)
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
2006 Oběti: Nevlastní bratr (TV film)
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
1999 Co chytneš v žitě
1995 Lucerna aneb Boj o lípu (divadelní záznam)
Nováci (TV seriál)
1993 Pozůstalost (TV film)
1992 Ať ten kůň mlčí! (TV film)
1991 Nebe, peklo, ráj (TV film)
1990 Největší z Pierotů (TV seriál)
1989 Značka: Na dožití (TV film)
Zvířata ve městě
1988 Naděje má hluboké dno (TV film)
Proces s vrahy Martynové (TV film)
1987 Rizikové pracoviště (TV film)
1986 Bumerang (TV film)
Krajina s nábytkem
Těžká hodina (TV film)
1985 Já nejsem já
Pětka s hvězdičkou
Třetí patro (TV seriál)
1984 Co je vám, doktore?
Sanitka (TV seriál)
1983 Pánská jízda (TV film)
1982 Vinobraní
1979 Hra na telo
Jak rodí chlap
Neohlížej se, jde za námi kůň!
1977 Ráno budeme moudřejší (TV film)
1976 Půjčka (TV film)
Revizoři (TV film)
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
1969 Utrpení mladého Boháčka
1968 Bitva na Červeném poli (studentský film)

Dokumentární

2012 Tajemství Josefa Dvořáka (TV film)
2009 Ota Sklenčka: Ryba života (TV film)
1999 Vzpomínáme (TV seriál)

TV pořady

2013 Exkluziv! (TV pořad)
Kurňa, co to je? (TV pořad)
Polívka na víně (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2010 Prostřeno! (TV pořad)
2009 Kniha mého srdce (TV pořad)
2008 Hvězda mého srdce (TV pořad)
2007 Dobrá rada nad zlato (TV pořad)
2006 Žito (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
2000 Domácí štěstí (TV pořad)
Krásný ztráty (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1981 V divadélku pod věží (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace