Reklama

Reklama

Kauza CIA

Trailer

Obsahy(1)

Lakonický a rezervovaný Edward Wilson řídí tajné operace CIA během událostí v zátoce Sviní. Agentura má podezření, že Castro byl předem informován, a proto Wilson hledá, odkud informace unikly. V průběhu vyšetřování v sérii retrospektiv vzpomíná na otcovu smrt, studentská léta na Yale (poezii, Skull & Bones), nábor do začínající OSS, krátké aférky, vynucený sňatek, získání ostruh ve špionážní práci v Londýně, odloučenost od syna, vypuknutí druhé světové války a vztah s agenturou a britskými a sovětskými protějšky. Sledujeme, jak se jeho idealismus vytrácí a nastupuje něco jiného: odhalování podstaty toho něčeho jiného se v závěru vyšetřování stává ústřední myšlenkou celého filmu. (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (339)

fannah 

všechny recenze uživatele

I když jsem od tohoto filmu očekával minimálně úroveň Casina, Mafiánů, The Departed a jiných, rozhodně bych ho neoznačoval za špatný. Robert De Niro se určitě snažil (i když své hraní si mohl klidně odpustit) a nebýt scénáře bez příběhu a nudně dlouhých scén kombinovaných s nelogickým kombinováním časových období, během kterých Matt Damon nebyl ani mladší ani starší, byl by to rozhodně nadprůměrný film. Bohužel, takhle skončí mezi dalšími průměrnými filmy s velmi nadprůměrnou kamerou, obsazením a výpravou. Škoda. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hned ze začátku se mě povedlo úspěšně zaspat, že film prochází několika časovými pásmy a tak jsem koukal na trapný výstup v podání CIA zvaný "zátoka sviní" a následně Hitlerův vstup do Polska a říkal jsem co to je za blbost, takhle se dostaneme až k tomu, jak pračlověk skolil prvního mamuta za pomoci CIA. Naštěstí hned v další scéně se vrací příběh zpět a mě se konečně rozsvítilo odkud a kam budeme sledovat příběh Edwarda Wilsona. Ano, ne CIA, ale Edward Wilson je alfou omegou a klidně i betou celého filmu. Společně s ním jsem si sám utvářel názor na práci ve státních službách hajicích "zájmy USA". Pravdou je, že mě hodně pomáhali dialogy. "Chci aby CIA byla ruce i nohy USA, ale ne jejich duše" "Proč nedáváte před CIA člen?" "Je snad před slovem bůh nějaký člen?" Vůbec nejhorší byla však povaha Edwarda Wilsona do současné doby nevím co si o ní mám myslet. Jak by třeba reagoval, kdyby se některá situace vyvinula jinak. Například kdyby dříve věděl, to co se dověděl až na "svatbě". Pravdou však zůstává, že příběh mě pohltil jako už dlouho žádnej ne, navíc jsem si pak sám dlouho po skončení dohrával některé dialogy do dalších scén v souvislosti s dnešní politikou USA a tohoto si u filmů cením hrozně moc vysoko. Ostatně největší pochvala pro film je, když vyjdete ze sálu kina, kouknete na hodinky a řeknete "ty vole to trvalo tři hodiny, ale vůbec jsem to nepoznal a klidně bych snesl ještě hodinku". Přesně to se stalo mě po skončení filmu z nejpitomějším českým názvem tohoto roku. Koukám, že už je komentář dlouhej jak prase, takže kromě mě ho asi nikdo nebude číst, tak si sem už jen v rychlosti napíši něco k hercům a tvůrcům. Matt Dammon - špica, osobitně a emočně minimalistického člověka nemohl ztvárnit nikdo lépe, nesleze ze záběru ale přitom jsem pořád čekal na další záběr s ním. Angelina Jolie - příjemné zjištění, že umí zahrát i nevýraznou ženu a přitom zůstat tak krásná. Robert De Niro + Joe Pesci - malé role, ale když jsem je viděl užíval jsem si každou sekundu, kdy byli na plátně. Robert De Niro / režisér / - Ano gratuluji, film mě dostal, příště vylepšit věkové rozdíly a práci s časovým pásmem a je to bezchybné. Scénář a dialogy: učebnicový - výstavní. Hudba i kamera: dokonalá a povedená práce, která příběhu jen a jen pomáhala. Zakončení filmu 100x lepší než zakončení mého komentáře. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Výborná atmosféra,téměř bezchybné obsazení.No prostě De Nirovi to jde za kamerou stejně dobře jako před ní. Příběh je sice velice spletitý a postav je až dost, ale zde narozdíl třeba od Syriany celé funguje. Celé to kazí jenom dvě věci. Film má skoro 3 hodiny, a to už je opravdu moc. A také herci vypadají pořád stejně a to se příběh odehrává v průběhu 30 let. To už De Niro nevychytal. Ale i tak velice dobré. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se vůbec netěšil, očekával jsem politicko intelektuální nudu tipu Syriana, ale musím uznat, že mě film z části zpříjemnil podívanou už kvůli tomu, že je zábavnější než jmenovaná Syriana, ale i tak se o žádný zázrak nejedná. Největší slabinou je délka a že po zhlédnutí jsem měl ze snímku vcelku nepříjemný guláš. Neříkám, že se zde nenachází mnoho zajímavých sekvencí, ale bohužel film nedrží dost dobře pohromadě a má kolísavou kvalitu. Je to škoda, při tak hvězdném obsazení, tak hodnotím tuto jednohubku 3 hvězdičky… ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Po formálnej stránke sa De Niro "hecol" a niet mu prakticky čo vytknúť. Zaujímá kamera, nápaditý strih a vynikajúce herecké obsadenie na čele s dokonale chladným Mattom Damonom. Čo sa vytknúť z môjho pohľadu dá je prílišná prekombinovanosť, ktorá je možno trochu na škodu. Nelineárne rozprávanie príbehu síce je zaujímavé a oživujúce ale nedáva možnosť divákovi dostatočne sa "dostať" do príbehu. Napriek tomu, že podobná tematika je pre mňa fest zaujímavá, rovnako ako u The Departed som trochu sklamaný, pretože očakávaný kinematografický pôžitok sa nedostavil ani zďaleka a môj celkový dojem je nemastný-neslaný. Možno na druhé pozretie sa môj celkový dojem vylepší... ()

Galerie (30)

Zajímavosti (19)

  • Po divadelním představení, kde Edward Wilson (Matt Damon) hrál ženskou postavu, je mu nabídnuto členství v tajném spolku. Během toho se ho Richard Hayes (Lee Pace) zeptá, jaké je to být ženou. Scéna je narážkou na film Vojákova dívka (2003), kde právě Lee Pace ženu hrál. (venalce)
  • Postava generála Billa Sullivana (De Niro) je čiastočne založená na generálovi Williamovi Donovanovi. Donovan bol šéfom Úradu strategických služieb (OSS) počas 2. svetovej vojny. (m.a.t.o.)
  • Filmovalo sa predovšetkým v americkom štáte New York, no filmári navštívili aj Londýn či Dominikánsku republiku. Natáčanie trvalo od 15. augusta 2005 do 31. januára 2006. (MikaelSVK)

Související novinky

Bobby a Marty: další spolupráce?

Bobby a Marty: další spolupráce?

09.07.2008

Robert De Niro měl během pátečního přebírání ceny za celoživotní dílo ve Varech sdílnou náladu a svěřil se s plány udělat ze svého posledního režijního počinu, u nás uvedeného pod názvem Kauza CIA,… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama