Reklama

Reklama

Kauza CIA

Trailer

Obsahy(1)

Lakonický a rezervovaný Edward Wilson řídí tajné operace CIA během událostí v zátoce Sviní. Agentura má podezření, že Castro byl předem informován, a proto Wilson hledá, odkud informace unikly. V průběhu vyšetřování v sérii retrospektiv vzpomíná na otcovu smrt, studentská léta na Yale (poezii, Skull & Bones), nábor do začínající OSS, krátké aférky, vynucený sňatek, získání ostruh ve špionážní práci v Londýně, odloučenost od syna, vypuknutí druhé světové války a vztah s agenturou a britskými a sovětskými protějšky. Sledujeme, jak se jeho idealismus vytrácí a nastupuje něco jiného: odhalování podstaty toho něčeho jiného se v závěru vyšetřování stává ústřední myšlenkou celého filmu. (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (339)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film, který mohl být klidně o hodinu, možná i o dvě kratší a vůbec by mu to neuškodilo. Film, který mě svým příběhem dokázal zaujmout až v posledních minutách, kdy ukázal, čeho všeho jsou lidé schopni. Film, který pro mě nebyl ničím objevný, většinu času docela nudil a vlastně mě na něm zaujaly jen herecké výkony, kamera a minimalistická hudba... Průměr po (skoro) všech stránkách. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Robert De Niro natočil film, který je v prvním plánu o CIA, v druhém o pravdě a lži, pružných materiálech, které se jinak tvarují v rodině, jinak mimo ni, jinak v záhybech vlastního svědomí. Pojmy stejně relativní jako dobří a zlí. Edward se dá na špionážní vojnu a bojuje - poslušně, podřídí se i ohne, zároveň si bolestně uvědomuje, co potlačováním vlastních potřeb, tužeb a citů ztrácí. Rozhovor s Joem Pescim je pak takovou pomyslnou odpovědí na vše: co máme my? USA! Hezky to ten Robert de Niro natočil. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niektorí tento film označia za precízne, do detailu prepracované majstrovské dielo, s presnými, sústredenými hereckými výkonmi. Niektorí ho určite označia za akademickú, chladnú nudu, plnú zbytočného balastu a vaty. Obe skupiny majú pravdu. Ide o uhoľ pohľadu. Ja som niekde medzi, je to film dlhý, ale jeho kvality sú zrejmé. Zaujal ma hlavne William Hurt, jeho vizáž sa za 20 rokov od jeho hviezdneho obdobia neuveriteľne zmenila. Každopádne informačná hodnota Kauzy CIA je neoddiskutovateľná. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Při sledování Good Shepherd jsem měl intenzivní pocit že se režisér celou dobu nemohl rozhodnout jestli točí film dokumentární a nebo film klasický "příběhový". Většinu času sledujeme ty nejdůležitější epizody z celé doby existence CIA a občasné vyprávění o soukromém životě hlavní postavy při tom spíše ruší, ale občas dějem probleskne i náznak většího důrazu na dramatičnost a atmosféra značně zhoustne a všechny tyto záblesky na konec vyvrcholí ve velmi silné finále. Celek tak na mě působí jako velmi zajímavý experiment který je určen hlavně lidem které zajímá historie nejmocnější zpravodajské služby na světě a při tom o ní a o událostech popisovaných ve filmu už i něco málo vědí. 7/10 ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Z kina bych odesel po pulce filmu...Damon je ve sve roli nudny az k zblazneni. Nebyt vseho druheho okolo, tak tenhle film naprosto ztroskota, i kdyz je scenar dobre vystaveny a dej vedeny tak, aby divaka stale zajimalo, co bude na jeho konci...pred Robertem smekam, holt ale vyber Damona pro tuto roli nebyl zrovna nejstastnejsi. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (19)

  • Postava Matta Damona, Edward Wilson, je čiastočne založná na osobe Jamesa J. Angletona, zakladateľa CIA. (m.a.t.o.)
  • Postava generála Billa Sullivana (De Niro) je čiastočne založená na generálovi Williamovi Donovanovi. Donovan bol šéfom Úradu strategických služieb (OSS) počas 2. svetovej vojny. (m.a.t.o.)

Související novinky

Bobby a Marty: další spolupráce?

Bobby a Marty: další spolupráce?

09.07.2008

Robert De Niro měl během pátečního přebírání ceny za celoživotní dílo ve Varech sdílnou náladu a svěřil se s plány udělat ze svého posledního režijního počinu, u nás uvedeného pod názvem Kauza CIA,… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama