Reklama

Reklama

Svět zítřka

  • USA Sky Captain and the World of Tomorrow (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Gotham City, 30. léta 20. století. Životem kypící metropoli nečekaně napadne armáda obřích robotů. Ve městě vypukne panika. Kdo stojí za vražedným útokem? A proč v poslední době záhadně zmizelo hned několik světově proslulých vědců? Prvotřídní stíhací pilot Sky Captain (Jude Law), ambiciózní reportérka deníku Chronicle, Polly Perkins (Gwyneth Paltrow) a krásná mariňačka Franky Cook (Angelina Jolie) spojí své síly, aby zjistili, kdo má zdrcující útoky na svědomí. Zdá se, že za vším stojí tajemný doktor Totenkopf. Útok jeho robotických monster je jen první bitvou války o nadvládu nad světem. Sky Captain a jeho odvážné společnice podniknou dobrodružnou výpravu řadou exotických míst až do Nepálu, kde má Totenkopf svou tajnou základnu. Dokáží šíleného vědce a jeho roboty zastavit? Film, jehož vědeckofantastická zápletka je originálně situována do vizuálně atraktivního retra 30. let, nabídne divákům dosud nevídanou podívanou. Díky průkopnické trikové technice a originalitě filmařského pojetí je snímek již od prvních zkušebních projekcí považován za přelomový v rámci žánru, podobně jako kdysi původní Hvězdné války George Lucase. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (592)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Sky Captain má naprosto výjimečnou atmosféru danou zvláštní architekturou a použitou škálou barev. Obří stroje, hindenburgy, šílení němečtí vědci, to je perfektní kombinace. A vůbec nevadí, že děj se inspiroval kresleným seriálem starým 60 let. Film se odehrává v jakýchsi alternativních 30. letech, které jakoby vypadly z komiksů zlatého věku. Ostatně hlavní inspirací pro režiséra Conrana byl kreslený snímek Superman: Mechanical Monsters z roku 1941, ke zhlédnutí ZDE. Některé scény jsou odsud brané přímo, doslovné citace. Což mi vyhovuje. Místo Lois Laneové je zde reportérka v podání Gwyneth Paltrow, postava Supermana se přetransformovala do hrdinského letce Sky Captaina. (Film jsem viděl dvakrát, v kině v roce 2004 a na DVD v červnu 2010). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelné sci-fi, které zobrazuje tak trochu jiný svět s tak trochu jinačími lidmi spojené v dost dobře divném grafickém hávu, kombinující černobílý objektiv ze třicátých let, postmoderní modré plátno a komiks, ano komiks. Autoři se pokoušejí o něco jiného a sází do svého projektu všechno. Je totiž těžké se postavit něčemu, co se jen tak nevidí, nebo o co víc, nikdy se nevidí. Takhle můžu s čistým svědomým říci, že se jim to povedlo na výbornou. Točili to proto, aby diváky zabavili a překvapili něčím jedinečným, což se skutečně stalo, jenže je to to jediné, co si ti diváci zapamatují a to je možná chyba. Řekl bych, že Svět zítřka je takový Metropolis současnosti. Jeden z mála ve své kategorii a proto dosud tak jedinečný. --- Mohli bychom, aspoň jedinkrát, umírat bez toho všeho hádání kolem? ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý snímek, který hodně moc sází na dokonale vypiplanou atmosféru a retro-styl. Krásný obraz zahalený do zvláštní retro mlhy působí neuvěřitelně věrohodně. Je skvělé sledovat herce, kteří točili před modrým pozadím, jak všechno dokonale pasuje. Bohužel nevýhoda této "pohádky" je ve scénáři. Ten je velmi pomalý, plný prázdných zbytečných míst a vypointovaného konce (osobně mě konec nevadí, jen mě to lehce nesedí...). Herci hrají slušně, ale čekal bych, že okolo sky captaina bude vytvořena silnější hrdinská aura a jeho místo vyvoleného bude předvedeno jinak než jeho nesetřelitelností. Angelina Jolie se na plátně moc neohřeje a Gwyneth Paltrow je taková správná redaktorka. Postava tajemné vražedkyně je perfektní a Totenkopf je zajímavě vyřešen posmrtným (ne)herectvím L. Oliviera. V celém filmu je zvláštní celkem příjemný smysl pro humor. Musím dát 4*, ikdyž jsem čekal větší využití potenciálu techniky a možností filmu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zvláštny film, ktorý po celý čas pripomína nejakú lacnú zadnú projekciu. Natočený možno inak, možno lacno, možno ako pocta, ale mňa to veľmi nenadchlo. Postava pilota a jeho dobrodružné kúsky vo vzduchu a prelety cez mesto udržiavali moju pozornosť v strehu, ale forma mi fakt nesadla. Obojživelné lietadlá boli zaujímavé, rovnako ako drsňáčka A. Jolie, ale napriek tomu u mňa film ani na chvíľu neprekročil hranicu priemeru. 60%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dějově řiďoučké a zejména pointa vyšuměla do ztracena, nicméně z výtvarného hlediska pozoruhodný film, který odkazuje na slavné filmy minulosti a navozuje atmosféru filmové a literární klasiky dobrodružných příběhů. Je v tom kousek Verna, kousek Trosky i tvůrců americké sci-fi 30. let. Celkový dojem: 65 %. ()

Galerie (181)

Zajímavosti (23)

  • Angelina Jolie natočila své záběry za tři dny. (imro)
  • Ve filmu si zahrál otec Jude Lawa, Peter Law - jednoho z unesených vědců, s kterými se hlavní hrdinové vydali za dr. Totenkopfem. (HarveyDent)
  • Retro sci-fi se podařilo debutantovi Kerrymu Conranovi natočit za 40 mil. dolarů (některé zdroje uvádějí sumu 70 mil.) a za první víkend (17. - 19. 9. 2004) v amerických kinech si Sky Captain vylétal 15,5 milionů. Do konce roku stihl vydělat necelých 38 mil. dolarů. (imro)

Související novinky

Wachowští jsou zelení

Wachowští jsou zelení

27.11.2007

Na tuzemská kina právě útočí Beowulf a i v této souvislosti není pochyb o tom, že stojíme u zrodu čistě digitální kinematografie. Jistě, pořád má za sebou jen první krůčky (vyvíjejí se technologie a… (více)

Reklama

Reklama