foto

Andy Garcia

  • nar. 12.4.1956 (60 let)
    Havana, Kuba
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Andy Garcia se narodil na Kubě, odkud jeho rodina uprchla v roce 1961 na Miami. Na střední škole Andy vynikal v baseballu, ale zranění mu nakonec zabránilo hrát na vrcholové úrovni a proto se raději začal věnovat herectví. Jeho tehdejším učitelem byl slavný Jay W. Jensen, u kterého si hodiny hraní odbyli i Mickey Rourke či Brett Ratner. Své dramatické sklony piloval i na Floridské Národní Univerzitě, odkud poté putoval do hvězdného filmového průmyslu. Časopis Empire ho zvolil 65. nejvíce sexy mužem Hollywoodu. Andy se oženil v šestadvacetiletech s Marivi Loridou, se kterou má v současné době čtyři děti.

Andyho prvním filmovým úspěchem byla role v gangsterce NEÚPLATNÍ z roku 1987, přičemž dva roky poté dostal za roli Vincenta Manciniho v kultovním veledíle Francise Forda Coppoly KMOTR III Zlatý Globus v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli a po zásluze byl nominován na Oscara. Rok poté jsme ho mohli zahlédnout ve filmu tvorby Kennetha Branagha ZEMŘÍT ZNOVU a spolu s Dustinem Hoffmanem si zahrál v komedii HRDINA PROTI SVÉ VŮLI. Garcia se pomalu začínal stávat významnou tváří Hollywoodu. Velký úspěch mu přinesla krimi-komedie Stevena Soderbergha DANNYHO PARŤÁCI, ve které si zahrál po boku Brada Pitta, Matta Damona aJulie Roberts. V současné době Garcia režíruje svůj první film, přičemž v jeho dramatu LOST CITY si kromě jeho samotného zahraje i Bill Murray či Dustin Hoffman.

Andy Garcia je hollywoodskou stálicí a díky jeho kubánskému původu ho můžeme vídat v mnoha gangsterkách. Ačkoliv patří mezi povahou nejklidnější hollywoodské aktéry, známe ho hlavně z rolí tvrdých a nekompromisních mafiánů. Velmi si chrání své soukromí a právě proto není vděčným objektem bulvárního zpravodajství. Každopádně si můžeme být jisti, že nám má Andy Garcia po loňských Dannyho Parťácích 2 a thrilleru Klíč k vraždě stále co říci.

Martin "Goodlooker" Lavičník

Herecká filmografie

2017 Geostorm
Max Steel
Mobster: A Call for the New Order
What About Love
2016 Headlock
Hemingway & Fuentes
Krotitelé duchů
2014 Falešní poldové
Kill the Messenger
Rio 2
Rob the Mob
2013 Angie
Doll & Em (TV seriál)
Middletonská romance
Vánoce v Conway (TV film)
2012 Dora's Royal Rescue (TV film)
For Greater Glory: The True Story of Cristiada
Truth, The
2011 5 Days of War
2010 Across the Line: The Exodus of Charlie Wright
2009 City Island
Hranice
Růžový panter 2
2008 Čivava z Beverly Hills
New Yorku, miluji Tě!
2007 Dannyho parťáci 3
To, co dýchám
2006 Sejmi eso
2005 Koma
Ztracené město
2004 Dannyho parťáci 2
Klíč k vraždě
Modigliani
2003 Chladnokrevně
Just Like Mona
Kurtlar vadisi (TV seriál)
2002 George Lopez (TV seriál)
2001 Dannyho parťáci
Muž z Elysejských polí
Nevyřčené tajemství
2000 Lakeboat
Pro lásku či pro vlast: Příběh Artura Sandovala (TV film)
1999 Cena za život (TV film)
Cesta ke štěstí
1998 Hranice zoufalství
Will a Grace (TV seriál)
1997 Disappearance of Garcia Lorca, The
Gangster
Soumrak nad Manhattanem
1995 Co dělat v Denveru, když člověk nežije
Somos un solo pueblo (TV film)
Steal Big, Steal Little
1994 Když muž miluje ženu
1993 Frasier (TV seriál)
1992 Hrdina proti své vůli
Jennifer 8
Kmotr 1, 2, 3 (TV film)
1991 Znovu po smrti
1990 Bouřící Portoriko
Kmotr III
Vnitřní záležitosti
1989 Černý déšť
Simpsonovi (TV seriál)
1988 American Roulette
Ukaž, co umíš
Výkupné (TV film)
1987 Neúplatní
1986 8 miliónů způsobů jak zemřít
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
Vražedný ráj
1984 Brothers (TV seriál)
Murder of Sherlock Holmes, The (TV film)
Průvodce osamělého muže
1983 Blue Skies Again
For Love and Honor (TV seriál)
Guaguasi
Noc v ráji
1981 Poldové z Hill Street (TV seriál)
1979 Archie Bunker's Place (TV seriál)
1977 ¿Qué pasa, U.S.A.? (TV seriál)

Dokumentární

2013 Cubamerican
Nash
2012 Pablo
2011 Po svém (TV film)
The Savoy King: Chick Webb & the Music That Changed America
2005 Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2002 Bronze Screen: 100 Years of the Latino Image in American Cinema, The - a.z.
Festival Pass with Chris Gore (TV seriál)
2001 Galaxy Far, Far Away, A
I Love Lucy's 50th Anniversary Special (TV film)
1995 Gloria Estefan: Everlasting Gloria
1993 Cachao... Como Su Ritmo No Hay Dos
1991 Godfather Family: A Look Inside, The (TV film)
1985 Making of 'The Mean Season', The (TV film)

TV pořady

2008 Classical Baby (I'm Grown Up Now): The Poetry Show (TV pořad)
Wendy Williams Show, The (TV pořad)
2007 Al Pacino - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2006 Sean Connery - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
The 53rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1999 71. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(195)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace