Reklama

Reklama

Dojemné drama režiséra a producenta Clinta Eastwooda se odehrává v roce 1979. Bývalá hvězda rodea a majitel koňského ranče Mike Milo (Eastwood) dostane od svého šéfa úkol dopravit jeho problémového syna z Mexika do Texasu. Nesourodá dvojice se vydává na strastiplnou výpravu po zapadlých cestách a čelí řadě nebezpečných překážek. Životem znavený jezdec během jejich náročného putování navazuje nečekaná přátelství a nakonec dosáhne vlastního vykoupení. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (149)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Trapné to bylo opravdu víc než bych se kdy chtěl u Clinta dočkat. Gerontofilní šou, kde si vetchý satyr Eastwood málem nechá leštit  nejen přezku na opasku.  V Pašerákovi to bylo ještě jakžtakž snesitelné,  tady už jsem číhal s prstem na rychloposuvu.  Hlavní dětskou hvězdu pak určitě našli na ulici (nebo možná i Ulici), to co totiž tenhle klučina  předváděl jako herecký výkon bylo jedním velkým utrpením a bohužel je třeba říct, že Eastwood už taky dohrál, děs. Odpadová kravina, kterou jen z úcty ohvězdičkuju. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Mexičané jsou hodní, pomáhají si. CRY MACHO má podle mě jen tři mínusy. První, že je film v některých okamžicích trošku naivní a zbytečně přímočarý. Druhý, že představitel dětské role, je z počátku poněkud nesympatický (což je však vysvětleno jeho těžkým životem). A konečně třetí a hlavní mínus je, že Clint snímek nenatočil o deset let dřív, když byl ještě ve slušné fyzické formě. Jinak je to příjemná road movie, která hezky plyne a občas je i napínavá. Nenabízí však nic převratného, co by rozšířilo Eastwoodův tvůrčí repertoár. Po první projekci mě film příliš nezaujal, avšak po druhém zhlédnutí, s více, než ročním odstupem, jsem se na těch zaprášených mexických silnicích docela dobře bavil. Asi trošku nadhodnocuji, ale přidám pardálovi i třetí hvězdu, protože režijně je to stále Clintův standard, který má slušnou atmosféru a občas je i vtipný. ()

Reklama

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Tady ten film se svým hodnocením nepadá úplně na úrodnou půdu, takže tomu dám o pomyslnou půlhvězdu navíc. U mě je to totiž na hranici mezi 3 a 4 a původně jsem si tím hodnocením nebyl úplně jistej. Doufám, že si tady minimálně většina hodnotících uvědomuje, že C. Eastwood má 91 let a zahrál si hlavní roli ve filmu, kterej si k tomu zrežíroval a produkoval. Opakuju, je mu 91 let, do prdele! Tady nezbývá, než se s veškerou úctou uklonit a obdivovat to.  Polemiky o tom, jestli je to jeho nejslabší snímek atd., jdou v tuhle chvíli stranou. Navíc čím je Clint starší, tím točí filmy civilnější, obyčejnější, bez příkras, bez blikající superakce, prostě takový lidský a upřímný. Ano, zdá se to nudný a pomalý, na druhou stranu dneska už se filmy takhle prostě nenatáčí. A tahle stará poctivá škola se mně na něm prostě líbí. Je svůj, dělá si to, jak chce, a dělá to dobře. I přes všechny nedokonalosti... ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Z Cry Macho jsem byl na rozpacích. Clint Eastwood si rozhodně zaslouží obdiv, že i v tak pokročilém věku (a navíc během světové pandemie) dokáže stát před i za kameru a neztrácí při tom ani kousek ze svého chlapáckého kouzla. Navíc tenhle jeho počin vyznívá velmi dobrosrdečně a má spoustu hřejivých pasáží. Jenže je potřeba si nalít čistého vína a dodat, že je to taky opravdu chabá filmařina s neskutečně jalovým scénářem, strašně prkennými promluvami postav a nulovou gradací děje. Až s rolováním závěrečných titulků si člověk uvědomí, že to málo, co se odehrálo v posledních minutách, měla být vlastně katarze celého dramatu. Bohužel opravdu žádná sláva a od tak velkého tvůrce zklamání - no snad se Eastwood vyšvihne s dalším filmem. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Určite je na obdiv, že Clint Eastwood aj vo veku 91 rokov dokáže odrežírovať a navyše aj odohrať film. Avšak, Cry Macho pôsobí presne ako film, ktorý natočil 91 ročný režisér. Clintove režijné kvality sa síce ani tu nezaprú a stále dokáže aj v podobnom filme vykresliť postavy, ktoré nebudú divákovi úplne ukradnuté, dolovať z diváka aspoň trochu emócií a priniesť na plátno takú tú staromilú, hrejivú atmosféru. Ale čo z toho, keď to je vo filme, ktorý takmer nemá poriadny scenár alebo dej, väčšinu stopáže iba prešlapuje na mieste, v ktorom dialógy postáv pôsobia hodně prkenně, mimo Eastwooda by si ostatní herci zaslúži vychodiť aspoň základy herectva a celé to vygraduje do smiešnej doslovne trojsekundovej naháňačky áut, ktorá mala byť akože katarziou celého filmu. Časy Mystic River má už Eastwood rozhodne za sebou (čomu sa vzhľadom na vek nie je čo diviť), ale vzhľadom na to aké kúsky točí poslednú dobu (15:17 to Paris, Edgar, Jersey Boys) možno nastal čas to remeslo zavesiť na klinec. Nikto sa nebude hnevať, Clint. Že si ten správny macho si nám za život dokázal už nespočet krát. CELKOVO: 5/10 ()

Galerie (25)

Zajímavosti (10)

  • N. Richard Nash napsal filmový scénář v 70. letech 20. století, ale studio 20th Century Fox jeho verzi odmítlo hned dvakrát. Nash tedy scénář rozpracoval do podoby románu, který spatřil světlo světa 11. června 1975. Jakmile se dílo dočkalo úspěchu, Nash začal obcházet další hollywoodská studia a nabízel svůj nezměněný scénář až do své smrti v roce 2000. (HellFire)
  • Clint Eastwood si zahrál svou první hlavní roli už v roce 1964 ve filmu Pro hrst dolarů. Díky snímku Cry Macho (2021), kde se opět ujímá hlavní úlohy, se tak stává hercem, který hrál hlavní roli ve filmu hned v sedmi dekádách. (ClintEastwood)

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Duna se znovu odsouvá

Duna se znovu odsouvá

26.06.2021

Očekávané sci-fi studia Warner Bros., s nímž by mohl režisér Denis Villeneuve (Příchozí, Sicario) pomýšlet i na Oscary, se opět odsouvá. Tentokrát naštěstí jen o tři týdny, a to z důvodu, aby film… (více)

Reklama

Reklama