Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologické drama, líčící osudy dvacetiletého matematického génia, ale zároveň i hospodského flákače Willa Huntinga. Ten pochází z nuzných poměrů a svůj život strávil převážně v sirotčincích. Mladíkovy neuvěřitelné početní vlohy vyjdou najevo, když jako uklízeč na bostonské univerzizě náhodně vyřeší složitý matematický příklad, který zůstal na tabuli. Citově vyprahlý a zablokovaný Will ovšem odmítá využít svého obrovského talentu a změnit svůj život. Nakonec se však podvolí tlaku okolí. Příběh je koncipován jako střet několika silných osobností a charakterů. Přesvědčivě je ztvárněno jak prostředí a atmosféra jižního Bostonu, tak "akademická půda". (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (997)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Na film jsme šli se školou. To zase bylo caviků - na co to zase jdeme??? Co?? Ježiši... Takhle vypadala reakce většiny spolužáků. Cestou do kina jsme se bavili a já říkám "Doufám že to bude s titulkama, a v originále." Natož jeden odpoví "Já zase doufám, že to s titulkama nebude, nechce se mi to číst, stejně budu chrápat". Usedli jsme a film začal. Co to? Z titulků byly vidět pouze háčky a čárky, načež spolužák utrousil "Ještě že to je bez těch titulků".. Fakt skvělej začátek, a to nemluvím o častém vyrušování typu "Hele, já jdu jakože na záchod, ale du ven kouřit. Esli za mnou půjde učitel, tak mě prozvoň." No z filmu jsem měl hovno, ale cosi jsem z něj cítil, cítil jsem i nějakou skrytou potřebu ten film získat. No, film jsem získal a udělal jsem dobře. Vynikající heecké výkony v podání jak Matta Damona, tak i !!POZOR!! Bena Afflecka, Minnie Driver a v neposlední řadě Robina Williamse (neplést s Robbiem). Nádherná hudba, příjemné prostředí a vynikající vtip o postarší manželské dvojici, která si plní přání. Někdy je opravdu lepší pustit si film doma, než v kině. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Srdeční záležitost. Je to již bezmála deset let, co jsem se nechal poprvé strhnout znamenitým počinem o svazujícím břemenu geniality. Neřešitelná matematická rovnice na chodbě prestižní univerzity, postava hrbící se nad smetákem. Outsider s geniálním mozkem, uvězněný ve vlastní slabosti, rváč bez ambicí, který musí konečně doběhnout vlastní život. Osvěžující silný příběh, absentující na poli sentimentu, převyšující svými dialogy drtivou většinu snímků poslední dekády minulého století. Herecky vděčné úlohy pak snímek nabídl nejen autorům brilantního scénáře Damonovi a Affleckovi, ale zejména umírněnému Robinu Williamsovi, bez laciných gest a infantilních výstřelků jeho typických rolí, psychiatrovi, který nejednou HLUBOCE dojme!! ()

Reklama

Satan 

všechny recenze uživatele

Dva mladí nováčci si napsali scénář a zahráli hlavní postavy. Lépe to snad dopadnout nemohlo. Matt „Jason Bourne“ Damon a Ben „odsuzován“ Affleck skutečně napsali inteligentní, srdečný a hlavně svěží a vtipný scénář s několika dechberoucími monology a vtipnými dialogy. Perlička v podání psychiatra Robina Williamse snad ani nemohla být lesklejší. Nádherný laskavý film, který vyzdvihává do výšin ještě nadpozemská hudba Dannyho Elfmana a přesná režie Gus Van Santa. Poetika, rozhodnutí a zábava v jednom pěkně zabaleném celku. [Přesná stopáž: 127 min] ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Komu by se nelíbila tahle dnes již legendární, krásně ošuntělá industriální devadesátka plná zdravého myšlenkového přesahu, příjemné filozofie a kvalitního psychologického rozboru chytrých osobností ? Kluci se pochlapili a pohráli si se scénářem velmi zdatně. Je z toho sice trochu cítit zbytečná zkratkovitost (je pak těžší zbaštit tu finální katarzi) a občas chybí emoce, ale i tak je to na tehdejší mladou naději Hollywoodu super věc a ten "independent movie makers feeling" nejde nemít v oblibě. Dneska už to není tak cool jako svého času, ale obsahově/výpovědí to nezestárlo prakticky vůbec. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Skvělý scénář, který napsali dva začínající talentovaní herci Matt Damon a Ben Affleck a zároveň se ujali hlavních rolí ve filmu. Hlavně Matt Damon to svedl výborně a role talentovaného matematika mu sedla na výbornou, Ben Affleck také nezahrál vůbec špatně a Robin Williams, za svůj výkon obdržel zaslouženého Oscara za vedlejší roli. Jeden z nejlepších filmů o genialitě člověka. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (41)

  • Skylar (Minnie Driver) si v obchodě s vtipnými rekvizitami v jednu chvíli zkouší čelenku Miss Amerika. V roce 2000 si Minnie Driver zahrála ve filmu Krasavice, pojednávající o soutěži Miss Amerika. (Dzin01)
  • Natáčelo se v Bostonu a Torontu. (M.B)
  • Scéna, ve které Sean (Robin Williams) vypráví Willovi (Matt Damon) o své ženě a jejím prdění, musela být přemluvena znovu, protože se Matt Damon smál moc nahlas. Když se pozorně podíváte, lze postřehnout třesoucí se kameru. Pravděpodobně od toho, jak se smál i kameraman. (don corleone)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama