Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologické drama, líčící osudy dvacetiletého matematického génia, ale zároveň i hospodského flákače Willa Huntinga. Ten pochází z nuzných poměrů a svůj život strávil převážně v sirotčincích. Mladíkovy neuvěřitelné početní vlohy vyjdou najevo, když jako uklízeč na bostonské univerzizě náhodně vyřeší složitý matematický příklad, který zůstal na tabuli. Citově vyprahlý a zablokovaný Will ovšem odmítá využít svého obrovského talentu a změnit svůj život. Nakonec se však podvolí tlaku okolí. Příběh je koncipován jako střet několika silných osobností a charakterů. Přesvědčivě je ztvárněno jak prostředí a atmosféra jižního Bostonu, tak "akademická půda". (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (997)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Film rovnako nezrelý ako Damon ako herec, ako Damon ako Will. "Renomovaní" americkí scénaristi majú také čudné pravidlo: "Pokiaľ do pol hodiny chrakterom neveríte, neuveríte im až do konca filmu." Imho je to celkom kravina, ale pri Huntingovi mi to behalo po rozume skoro celý film. Damon (aj s Afflackom) ako scénarista ok a Williams (aj keď nepatrí do mojej topky) vládol každému filmovému políčku, na ktorom sa čoby len mihol. 70% ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Danny Elfman: 1. Between The Bars - Elliott Smith [1:09] ,2. As The Rain - Jeb Loy Nichols [4:51] ,3. Angeles - Elliott Smith [2:55] ,4. No Name #3 - Elliott Smith [3:10] ,5. Fisherman's Blues - The Waterboys [4:19] ,6. Why Do I Lie? - Luscious Jackson [3:27] ,7. Will Hunting/Main Titles - Danny Elfman [2:41] ,8. Between The Bars - Elliott Smith [2:21] ,9. Say Yes - Elliott Smith [2:15] ,10. Baker Street - Gerry Rafferty [4:08] ,11. Somebody's Baby - Andru Donalds [3:10] ,12. Boys Better - The Dandy Warhols [4:32] ,13. How Can You Mend A Broken Heart - Al Green [6:18] ,14. Miss Misery - Elliott Smith [3:12] ,15. Weepy Donuts - Danny Elfman [3:48], ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Opravdu ohromně zajímavý námět a zkušený scénář, který postavu Willa vykresluje dostatečně přesvědčivě. Hodně se mi líbila postava profesora Gerryho, Stellana Skarsgarda a jeho konflikt s psychiatrem Seanem, na kterém byla demonstrovaná ústřední otázka snímku - je člověk povinnen využít svůj genetický potenciál (ať už v zájmu lidstva nebo svém vlastním) nebo jsou této povinnosti nadřazeno jeho osobní rozhodnutí, štěstí? Všechna čest mladým scénaristům. 80% ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný psychologický film zabývající se tématem života tak trochu jiných lidí ( tím nemyslím postižených, ale geniálních ). A taky o tom, že volba, jaký život budete žít, je jenom na vás. Jedna z mála rolí ( když se nad tím tak zamýšlím, tak vlastně jediná ), kde je dobrý i Ben Affleck - výborně napsaná postava. Scénář je po právu oscarový - to flákání se skupinky přátel po městě, popíjení piva, vyprávění vtipů, kecání o holkách, frajírkovství Bena Afflecka - to je život ( Affleck a Damon asi čerpali inspiraci ze svého ) a navíc mi to trochu připomnělo i můj. Navíc tu jedna pěkna studentka Harvardu ( Minnie Driverová ) říká dobrej sprostej vtip - to jsem snad ještě v žádném filmu neviděl. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To je možné. Ale aspoň nebudem žiť ako papagáj.“ Výborný film podľa scenára kamarátov Matta Damona a Bena Afflecka, pre ktorých bol úspech tohto teoreticky nezávislého filmu vstupenkou do veľkého sveta Hollywoodu, kde sa každý z nich umeleckej výzve postavil čelom, s takými aj onakými výsledkami, ale taký je život. Dobrý Will Hunting má veľmi peknú atmosféru inak smutnej robotníckej štvrte, kde sú všteci vopred odsúdení na neúspech, ale nejak sú s tým zmierení (trocha v tomto ohľade môže pripomínať Billyho Elliota?). K tomu absolútne fantastické herecké obsadenie. Minnie Driver tu bola taká odzbrojujúca a kúzelná, že asi už nikdy nebola nikde inde lepšia, Ben Affleck dokonale stvárnil hrdinovho najlepšieho kamaráta (takého, ktorý vás je schopný "vyhnať", čo mu trhá srdce, ale robí to preto, aby ste sa mali lepšie aspoň vy, keď už on nie) a Stellan Skarsgård je tu hrubo nedocenený ako Robinov pragmatický protipól. Samozrejme najlepší je ale skvelý Damon a neskutočne si to užívajúci Robin Williams, ktorý vás dostane každou scénou, v ktorej vystupuje. Na vybrúsených hláškach a dialógoch je poznať, že Affleckovi s Damonom neoficiálne pomáhalo viacero výrazných scenáristických osobností, šepká sa napr. o Kevinovi Smithovi (a vtip o babičke a dedkovi by tomu plne odpovedal). Skvelé scény vo vás budú dlho rezonovať (poníženie namysleného študenta, psychiatrov preslov na lavičke, kráčanie od prázdneho domu). Príbeh pôsobivo, inteligentne a s pietou, rozpráva o ľuďoch takých talentovaných, až tým deštruktívne ubližujú samým sebe a okoliu, ktorému na nich ešte stále z posledných síl záleží. Scenár je fakt neskutočný, akože haló, tí chalani nemali ani tridsať. Rozpočet 10 miliónov, celosvetová tržba 225. A k tomu ako keby náhodou 9 oscarových nominácií, z toho dve premenené. Nádherne spanilá krasojazda. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (41)

  • Celosvětová premiéra proběhla 2. prosince 1997 ve Westwoodu v Kalifornii. (Varan)
  • Ve scénáři na straně 60 je scéna, kdy spolu mají oba hlavní heterosexuální protagonisté sex. Když se producent zeptal Matta Damona a Bena Afflecka, co to má ksakru znamenat, odpověděli mu, že scénu tam zařadili proto, aby se ujistili, zda si to nějaký producent vůbec přečetl, a jelikož on ano, tak to mu to dávají k natočení. (Hawaj)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

Ben Affleck a Matt Damon zpátky před kamerou

23.07.2019

Lidé občas zapomínají, že herci Matt Damon (Marťan) a Ben Affleck (Město) jsou nejen velcí kamarádi, ale také oscaroví scenáristé filmu Dobrý Will Hunting. A přestože spolu během let produkovali plno… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama