Reklama

Reklama

Scott (Keanu Reeves) se živí, na protest svého původu z vyšších vrstev, prostitucí. Jednoho dne potkává Mikea (River Phoenix), mladíka, kterého k prostituci přivedla naopak potřeba vůbec nějak přežít. Jeho život komplikuje narkolepsie, nervové onemocnění způsobující naprosto nečekané kolapsy v těch nejnemožnějších situacích. Spříznění pocitem vyděděnosti mezi nimi roste přátelství, které je trochu jinak vnímáno homosexuálně zaměřeným Mikem. Jejich vztah je to jediné, co jim pomáhá najít sílu k vyrovnání se se svou minulostí a odvahu postavit se tváří v tvář realitě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (138)

danoo 

všechny recenze uživatele

V nežnej ale nesentimentálnej artovej dráme sa Van Santovi podarilo ako máloktorému filmovému tvorcovi podarilo sprostredkovať subjektívnu skúsenosť rebelujúcej mládeže. Oproti neskorším mainstreemom ako Dobrý Will Hunting či Osudové stretnutie netlmí svoje avantgardné východiská a ponúka gay road movie vychádzajúcu zo Shakespearovho Henricha IV. ošumelý realizmus so štylizáciou filmu noir. Isto obsadenie nepoškodilo komerčné výhliadky, ale nikto nemôže tvrdiť, že by Van Sant nebol ochotný riskovať nepochopenie prípadne odmietnutie priemerného diváka. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vykal. Jo, to je vysledok mimoriadne narocneho fyzikalno -chemickeho procesu zvaneho sranie. Zrovna cestou do prace som videl na ceste hovno. V rannom opare sa z neho este kurilo a ja som ostal v nemom ezoterickom uzase a zmrazeny krasou z tohoto magickeho okamziku. K nebu stupala ta neopisatelna aroma a nadherne odtiene hnedej len hrali na orosenom asfalte. Nieco Vam poviem. V hlave mi vyhraval Vangelis a potom aj Wolfgang Amadeus Mozart a ja som sa musel na chvilu pozastavit a vinou tohoto carokrasneho momentu som si kladol zakladne otazky ludskej metafyziky : Kto som? Odkial a kam idem?  ZaplatRadByti  vsak sused na mna pohotovo zareagoval : "Ty hnupe, co furt cumis do toho hovna"? No a tak som sa musel prebrat z mojich hlbokofilozofickych uvah a ist do prace, aby mi nebola zima /bolo minus 6/ . Vynimocne potlacim v sebe artoveho hnedopicha a na kecy miestnych ynteleguanov a prechytralych tlchub, ktore zase zistili, ktore casti toho vykalu su im sympatickejsie, pripadne menej smrdia - tak na ne seriem. 5 % ()

Reklama

Krissty 

všechny recenze uživatele

Tak tohle opravdu ne.. Myslela jsem, že to bude skvělé, ale ani zdaleka to nesplnilo má očekávání. Prostě dva prostituti, kteří hledají matku jednoho z nich.. Nic víc, nic míň. A kdyby hlavní hrdina neměl narkolepsii, nebylo by to o ničem a v půlce bych to vypla.. Až na pár detailů se mi to prostě nelíbilo. A to znázornění sexu mělo být co? To byla hrůza, snad nejhorší sex, co jsem kdy viděla :D Líbily se mi snad jen prostřihy do minulosti před Mikeovými záchvaty a hudba.. No a samozřejmě musím vyzvidhnout herecký výkon Rivera Phoenixe, protože on byl skvělý!!! Hodně slabé 3* a to jsem ještě mírná ;) ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Hodně svérázně vystavěné a stylizované vyprávění o pubertálním hledání lásky a místa v životě, kam se vešlo lpění na vlastních kořenech i vzpoura proti nim, obětavé přátelství i cynická zrada, americké velkoměsto i italský venkov, pouliční realismus i debata oživlých kluků z plakátů, legendární Udo Kier interpretující svůj vlastní starší pokus o synthpopový hit stylem Modrý samet i král vágusů zhusta citující Falstaffa. Drzé, ujeté, křehké, autenticky lidské. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Téma mužské prostituce by se stalo zajímavým, kdyby byly ženy stejnými čuňaty, jako muži. Protože tomu však není, a z oné mužské prostituce se navíc stala mužská homosexuální prostituce, vzdálil se vlak Guse Van Santa příliš daleko od mé koleje. Oceňuji výkony Phoenixe a Reevese, zde bylo zapotřebí více než jen herecký um. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (15)

  • Během natáčení se Keanu Reeves, River Phoenix, Flea a Michael Parker (mimochodem inspirace pro postavu Mikea ve filmu) spolu s dalšími členy štábu nastěhovali do vilky Guse Van Santa v Portlandu, kde pořádali večírky tak živé, že se nakonec sám režisér musel na chvíli uchýlit ke známému, aby se vůbec vyspal. (aluna)
  • Název filmu je odkazem na jednu z písní B-52. (ČSFD)
  • Scéna s táborákem se natáčela ve studiu. (aluna)

Reklama

Reklama