Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

petikacka 

všechny recenze uživatele

Pro opravdové milovníky a znalce válečných filmů (ke kterým se s prominutím řadím i já) je toto opravdu slaboulinký odvar. Ačkoliv je tahle bitva pro mě naprosto neznámá, tak můžu zodpovědně říct, že to bylo natočeno naprosto diletantsky (sorry jako) a z totálně příšerným hereckým obsazením, které společně s dějem, v člověku nebylo schopno vyvolat jakékoliv emoce. Netvrdím, že každý válečný film musí být blockbuster, ale silné válečné drama se dá natočit i bez opulentních válečných scén s daleko silnějším dosahem ( viz ...a jitra jsou zde tichá). Nic jsem nečekala a taky jsem nic nedostala. Za mě 45% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Po technicko-filmárskej stránke má film strašne veľa chýb, ktoré mu nemôžem odpustiť. Či to bola nedostatočná príprava, zlý konsulting alebo nedostatok peňazí, nevedno. Obsahovo je to ale fajn. Síce zbytočne dlhé, ale ten príbeh upúta. Nie je to čierno biele, je tu niekoľko postáv, okolo ktorých sa to točí, na všetkých troch zúčastnených stranách. Treba aj tie bojovky pochváliť, na Holanďanov dobré. Ešte by mohli natočiť poriadne bitku o Arnhemský most, prípadne spracovať niekoľko ďalších príbehov, čo sa tam udiali počas Market Gardenu. Objektívne tri, ale jedna upotená navyše za dostatok nemeckej techniky. 4 z 5 ()

Reklama

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Osudy tří na první pohled nesouvisejících hrdinů se odehrávají uvnitř a kolem celkem neznámého válečného konfliktu. Očekávání jsem neměl nijak veliká, ale rozhodně jsem se na film těšil a ve výsledku si asi nemůžu na něco stěžovat. Je asi škoda, že se tvůrcům nepovedlo až tak citově propojit diváka s hrdiny (nejlépe se to asi povedlo u nadšeného holandského wehrmachťáka), taky je zde pár hlušších míst, jejichž místo si zasloužilo zaplnit akcí. Akce, kterou jsme dostali, ale nemá chybu - je správně surová a válečná atmosféra z ní přímo srší, kamera se vážně povedla. Po dlouhé době jsem navíc narazil na Feltona, potěšilo. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Docela mě mrzí, že to bylo celkem bez emocí, příběhové linky neměly úplně lyrické ani epické vyústění. Víme akorát, že tu byla válka a že v Holandsku byli odbojáři, co to skopčákům zavařili. Ale abych si z toho odnesl v duši nějaké pojetí jednoho života, který mě zasáhl..? To úplně ne. Recenzi píšu s 14 denním zpožděním a stěží si vybavuji děj. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Nebýt tak vysokýho hodnocení, asi bych do holandskýho válečnýho dramatu nikdy nešel. Příběh, kterej dává hlavu a patu sleduje tři postavy - britskýho pilota kluzáku, německýho vojáka a dívku, jejíž otec pracuje jako lékař pro němce a bratr je v odboji. Ono je to spíš drama než válečnej film, jediná pořádná bitva je až v poslední čtvrtině filmu, ale právě za tu bitvu na mostě, která byla precizně natočená, dávám hvězdu navíc. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Když Kanaďané překročí hráz u Sloe, zaútočí na Němce z východu na západ. Na scéně je vidět vycházející Slunce na jihu, zatímco by mělo být za nimi. (Johnny.ARN)
  • Úvodní scéna filmu se odehrává 5. září 1944, v den, který byl později nazván „Dolle Dinsdag“ (Šílené úterý). Spojenecká vojska postoupila Belgií v rekordním čase a den předtím osvobodila Antverpy; šířily se zvěsti, že následující den osvobodí nizozemskou provincii Zeeland. V očekávání se německá armáda dala na plný ústup, zatímco obyvatelstvo s napětím očekávalo příchod Spojenců. Jak se ukázalo, marně, protože Spojenci neměli dostatek vojáků a zásob, aby mohli pokračovat v postupu na okupované území. (Johnny.ARN)
  • Okrem Litvy prebiehalo natáčanie aj na viacerých miestach v Holandsku a Belgicku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama