Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Pokaždé když se objeví nadějně vypadající film ze druhé světové války (jevil se tak jednoznačně i tento snímek) s nějakou dříve nezfilmovanou bitvou, tak mám hodně vysoká očekávání. Tématika tohoto válečného konfliktu už totiž vypadá, že je zmapovaná od A až do Z jak ve filmovém i herním průmyslu. Těšil jsem se i zde, ale bohužel se zázrak nekonal - trochu mě zpočátku zarazil střih a časté přeskakování do různých dějových linií, ale vše postupem času začne dávat smysl. Ta hrstka bojových scén zde nebyla natočená špatně - především top kamera, ale nižší rozpočet (vím, že jde o nejdražší Holandský film, ale je to myšleno na poměry Hollywoodu) se rozhodně projevoval. Nějak jsem si ani nevytvořil vztah k postavám během filmu a dostavil se i pocit nudy. Neříkám, že film je vyloženým zklamáním, ale mohlo to být o dost lepší - takhle to je jen průměrný válečný film, na který si časem (v záplavě mnoha lepších snímků z období největšího válečného konfliktu natočených v minulosti) ani nevzpomenu...6/10. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ještě čtyři, protože o nějaké bitvě v ústí Šeldy jsem doteď neměl ponětí a rád vždy koukám na něco nového. Film jako takový však byl celkem natahaný a příběhy holky a nácka v něm vlastně být nemusely, nicméně zase když došlo na bojovou akci, tak byla špičková..., takže dohromady ten lehký nadprůměr. 70% ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že taková ta 4 hvězdičková klasika... Něco tomu chybí, ale je to hodně promáknutej film. Podobnej je poměrně málo. Film o tak trochu jiným vylodění než sme zvyklý... Jeden podobnej sem nedávno viděl, taky to bylo od těch seveřanů. A víš jakej je rozdíl mezi severským a americkým válečným filmem? V tom americkým se víc střílí (většinou). Tady se taky párkrát vystřelilo, ale jen na začátku a pak na konci. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Nebýt tak vysokýho hodnocení, asi bych do holandskýho válečnýho dramatu nikdy nešel. Příběh, kterej dává hlavu a patu sleduje tři postavy - britskýho pilota kluzáku, německýho vojáka a dívku, jejíž otec pracuje jako lékař pro němce a bratr je v odboji. Ono je to spíš drama než válečnej film, jediná pořádná bitva je až v poslední čtvrtině filmu, ale právě za tu bitvu na mostě, která byla precizně natočená, dávám hvězdu navíc. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Pro opravdové milovníky a znalce válečných filmů (ke kterým se s prominutím řadím i já) je toto opravdu slaboulinký odvar. Ačkoliv je tahle bitva pro mě naprosto neznámá, tak můžu zodpovědně říct, že to bylo natočeno naprosto diletantsky (sorry jako) a z totálně příšerným hereckým obsazením, které společně s dějem, v člověku nebylo schopno vyvolat jakékoliv emoce. Netvrdím, že každý válečný film musí být blockbuster, ale silné válečné drama se dá natočit i bez opulentních válečných scén s daleko silnějším dosahem ( viz ...a jitra jsou zde tichá). Nic jsem nečekala a taky jsem nic nedostala. Za mě 45% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Většina hlavních nizozemských postav mluví nizozemským dialektem zvaným Zeeuws (zeelandština). (Johnny.ARN)
  • Výroba filmu byla dokončena těsně předtím, než vstoupila v platnost druhá výluka kvůli pandemii covid-19 v roce 2020. Film byl původně naplánován na prosinec 2020 ve snaze zvýšit klesající výsledky nizozemských pokladen, ale opětovný nárůst počtu pacientů s covid-19 si vynutil uzavření kin v den plánované premiéry filmu. Producenti museli premiéru odložit na květen 2021. (Johnny.ARN)
  • Ve své době se jednalo o druhý nejdražší film v nizozemské historii s rozpočtem 13–14 milionů eur, hned po Černé knize (2006) Paula Verhoevena, která stála asi 16 milionů eur. Přesto vytvořil rekord v nejdražší holandské scéně: pro sekvenci, v níž je sestřelen kluzák, byla postavena kopie letadla Airspeed Horsa, které se zřítilo na kus zaplavené zemědělské půdy, a to za 1,2 milionu eur (1,36 milionu dolarů). Letadlo bylo později opraveno a darováno Válečnému muzeu v Bestu (Nizozemsko). (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama