Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Nebýt tak vysokýho hodnocení, asi bych do holandskýho válečnýho dramatu nikdy nešel. Příběh, kterej dává hlavu a patu sleduje tři postavy - britskýho pilota kluzáku, německýho vojáka a dívku, jejíž otec pracuje jako lékař pro němce a bratr je v odboji. Ono je to spíš drama než válečnej film, jediná pořádná bitva je až v poslední čtvrtině filmu, ale právě za tu bitvu na mostě, která byla precizně natočená, dávám hvězdu navíc. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Technicky a vizuálně se jedná o vyšší válečný standard, ale dějově je to plytké a nudné. Podíl na tom mají i nezajímavé postavy zahrané nevýraznými herci. Závěrečná bitva, která asi měla být vrcholem, se de facto omezila na dobývání zákopu a ani v tomto ohledu nijak nenadchla. V konkurenci válečných filmů za posledních dejme tomu deset let tohle nemá šanci. 35% ()

Reklama

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Tento film mal potenciál a niektoré scény pôsobili veľkolepo,  ale celkovo mi to pripadalo ako televízna produkcia a bolo vidieť, že sa niekde šetrilo. Ako spracovanie takmer neznámej bitky veľmi dobré, ako vojnový film tiež,  ale jednoducho mi tam niečo chýbalo. Každopádne za mňa fajn netflixovské prekvapenie. 7,6/10. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Něco jsem se naučil. Pokud je lež dost velká a opakuješ ji dost často, tak jí lidí začnou věřit. Víš, kdo to řekl? Ministr propagandy, Joseph Goebbels.“ Už úvod mě vtáhl. Tahy s vlaječkami jsou možná až primitivně jednoduché, ale i diváka neznalého dobových reálií během chvilky zpraví o vývoji. A dokonce i na to seznámení s postavami, které mi zpočátku nepřišlo úplně dostatečné, postupně dojde. Líbilo se mi vizuálně ladění filmu, to pochmurno, šedo a blátivo ke snímku báječně sedne. Holanďani si dali záležet a na výpravě to jde poznat, ostatně i samotné válečné scény mi přišly velmi dobře zpracované, daří se jim diváka přemístit do ohniska dění (do kokpitu při letecké scéně, do zákopů při ústupu před sovětským tankem či při dobývání/bránění „Hitlerovy pevnosti“). K postavám si postupně najdete cestu a fandíte jim. A s vnitřním napětím vnímáte jejich odvážná a závažná rozhodnutí, které ovlivňují nejen je, ale i všechny okolo. A stejně ve výsledku zůstává jen pocit zmaru, žádné oslavy s vlaječkami…až na pár drobných výtek dám solidní 4*. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Plne súhlasím s Trevorom. Bojové scény ja síce nemusím, ale tento nenápadný film ponúka naozaj dobrý zážitok a príbehy v pozadí a tým sa stáva naozaj jedným z najlepších kúskov na Netflixe. Aj mne sa páčila tá ukážka, že na oboch stranách sa našli ľudia takí, aj onakí. Prisluhovači systému a ľudia, ktorým sa to vyslovene bridilo, lenže nátlak a doba nepustí. Som rád, že sa tu dal priestor zabudnutej udalosti, ktorá mala na priebeh vojny ale veľký vplyv. Prináša zároveň nádej, že sa o druhej svetovej vojne nemusí točiť stále to isté. Tých osudov a príbehov bolo tak veľa, že je z čoho vyberať. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Tento film se zaměřuje na bitvu o Sloedam na východě Walcherenu. Bitva o Walcheren se odehrála ještě na dvou frontách na jihu a západě, kde došlo k obojživelnému vylodění. (Johnny.ARN)
  • V listopadu 2019 bylo oznámeno, že Netflix bude také koproducentem, čímž se Bitva v ústí Šeldy stala prvním nizozemským filmem Netflixu. (Johnny.ARN)
  • Kluzáky krátce používaly ke komunikaci s vlečnými letouny vysílačku, ale jak je vidět ve filmu, kromě hmotnosti a spolehlivosti to není nejjasnější způsob komunikace a představuje riziko odhalení nepřítelem. Dlouho před operacemi z roku 1944, které jsou ve filmu ukázány, vedl mezi kluzákem a vlečným letadlem další tenký drát, který sloužil k ovládání interkomunikujícího telefonu, po němž se bezpečně a soukromě dorozumívali. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama