Reklama

Reklama

Vykopávky

  • Velká Británie The Dig
Trailer

VOD (1)

Britská vdova si v předvečer druhé světové války najme amatérského archeologa, aby prozkoumal záhadné útvary na jejím pozemku. A jeho objev vyrazí leckomu dech. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Tyhle historické britské filmy někdy sednou a někdy ne. Tomuhle se to podařilo a příběh o vykopávkách ze Suffolku jsem si užil. Obsazení se mi líbilo, i když si dovedou představit v roli hlavní herečky někoho staršího než Carey Muligan a to není nic proti ní, jen mi přišla hodně mladá a to mi tam trochu nesedělo. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Krásné drama o tom, jak skupina amatérských i profesionálních archeologů vykopávala v předvečer druhé světové války pohřební mohyly v Suffolku. Pro mě velmi atraktivní téma a přijde mi svěží, že se ten film dějově věnuje nejvíc právě tomuhle motivu a nezačíná žádné jiné velké záplatky (vyloženě jsem se bál, že začne hrát prim nějaká romantická linka). Tohle je zkrátka film o umírání, o tom, co bylo, a o tom, co po nás zůstane. Krásná kamera a výtečně se povedlo vykreslit atmosféru nadcházejícího válečného konfliktu. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné a příjemné nahlédnutí do anglické historie, tj. objevení archeologického klenotu v podobě pohřební lodi, Ralph Fiennes jako Basil Brown výborný a Carey Mulligan v roli Edith Prettyové skvělá.. Velká škoda je, že tenkrát klepal na dveře rok 1939 a s tím spojené válečné běsnění.. Na druhou stranu je úžasné, že všichni zúčastnění se postarali o to, aby se tenhle nález zachoval a „přežil“.. No a v neposlední řadě chválím kameru, která je místy až dech beroucí, a rovněž hudbu, moc krásná.. Asi teď budu chvíli přemýšlet nad plynutím času a zrak obrátím ke hvězdám, u mě filmová spokojenost.. ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Vykopávky jsou filmem od Netflixu pojednávající o archeologovi Basilovi Brownovi (Ralph Fiennes), který není sice dostatečně vzdělaným archeologem, proto na něj ostatní archeologové nahlíží skrz prsty, ale díky svým vědomostem, zkušenostmi a nadáním učiní objev, kterým si získá respekt od ostatních. Ale hlavně od Carey Mulligan, což je vdova, které místo naleziště patří a která Basila na svůj pozemek přivolala, aby ho prohledal. Ta se do něj následně zamiluje. A zamotaný příběh může začít. Vykopávky nejsou klasickým filmem. Chvílemi mají totiž značnou tendenci tíhnout k Terrenci Malickovi. Mají nádhernou kameru. Také se čas od času snaží filozofovat (ale na rozdíl od Malicka daleko v menší míře a také daleko hůře). Ze začátku je trošku složitější si zvyknout na dané (ne)vyprávění. Ale děj neotálí a ihned jde na věc. Úvodní polovina, tedy po úvodním šoku a vzpamatování se, ihned nabírá obrátky. Objev je učiněn velmi brzy a velmi brzy se taky rozvíjí vztahy mezi hlavními protagonisty. Avšak když má přijít na lámaní chlebu, do příběhu vstupují další dvě postavy, které trochu nepochopitelně příběh rozmělní a tempo uvadá. Ostatně kdyby se dané postavy v příběhu neobjevily, stěží bychom to postřehli. Ale naštěstí ke konci film všechny načrtnuté dějové linie rozvine a zdárně dovede do cíle. A závěr dokáže i emocionálně zapůsobit. Ve výsledku musím říct, že se mi film líbil. Kamera nádherná, herci přesní a výborně obsazení. Jen je škoda zdánlivé odsunutí hlavní dějové linie v polovině filmu na druhou kolej. Ale jsem rád, že se příběh i tak vcelku rozumně uzavřel. Z daleka to není dokonalý film. Ale je velmi zajímavým a hlavně velmi solidně natočený. 7/10. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Hezký, lyricky vyprávěný film, ve kterém někdo odhodlaný realizuje největší archeologický objev, někdo nenaplněný nachází životní lásku a někdo pro někoho nesmírně důležitý.... Za tónů klavíru, pocitů úzkosti ze začínající války a nenucených západů slunce a existenciálních myšlenek spojených s uměním a jeho věčností. Všichni herci TOP a místy pro ozvláštnění atypický střih, kteří nemůže říct že by se nelíbil, ani ani obráceně. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Rory Lomax (Johnny Flynn) je fiktivní postava. Skutečnými fotografy vykopávek byli Mercie Lack a Barbara Wagstaff. (Will_X)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama