Reklama

Reklama

Film Wonka je založen na výjimečné postavě, která je ústřední postavou knihy „Karlík a továrna na čokoládu“, nejkultovnější dětské knihy Roalda Dahla a jedné z nejprodávanějších dětských knih všech dob, a vypráví podivuhodný příběh o talentovaném Willy Wonkovi, který se s očima dokořán ocitne v centru světa čokolády, nemá nic než pár mincí v kapse a plný klobouk snů – jedním z nich je otevřít si vlastní čokoládovnu, která by se vyrovnala největším čokoládovnám světa. Ale v tomto velkolepém, i když nelítostném městě se Willyho skromné peníze rychle utratí a zavedou ho na cestu strádání a otroctví v nedaleké prádelně. Ačkoli se zdá, že Willyho vyhlídky jsou zmařeny, jeho naděje nikoli, přestože podnikání ve výrobě čokolády je mnohem těžší, než se zdá, a Willyho genialita není vítána cukrářským kartelem, který se nezastaví před ničím, aby si udržel svou klientelu pro sebe. Nicméně díky své osobité značce geniálního vynálezu, troše neotřelého myšlení a pomoci několika nejlepších přátel- zejména bystré mladé dívky jménem Noodle - se Willy stane odhodlanějším než kdy jindy a využije svého talentu a houževnatosti k tomu, aby si splnil svůj sen. Během následujícího kouzelně lahodného, někdy nebezpečného a život potvrzujícího dobrodružství Willy zjistí, že ačkoli většina lidí, které potká, dá přednost chamtivosti před dobrem, každý mrak má stříbrný okraj... stačí jen nepřestávat snít. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (9)

Trailer 11

Recenze (407)

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Už by to konečne niekto mal povedať otvorene: Timothée Chalamet má pred sebou závratnú kariéru. Stane sa minimálne hviezdou desaťročia. Je tu nákazlivo optimistický. Ako celý film. Kuriózne nie je to, že máme dočinenia s feel good filmom. Kuriózne je, že je to feel good film o sirotách, nútenej práci, likvidácii bábätiek, chudobe, tyranii, obmedzovaní osobnej slobody, únosoch, vydieraní a korupcii na najvyšších miestach. Občas pár vecí nesedí (Wonka má morálny problém ukradnúť fľašu mlieka, ale desiatky balónov nie... ale OK, máte pravdu, nešlo mu o kravské, lež o žirafie mlieko). Inokedy snímka pôsobí dojmom drastického prestrihávania (som jediný, kto sa tešil sa na finálny megasúboj s desiatkami mníchov a kung-fu zabijačkou?), v iných momentoch si režisér zvolil také jednoduché riešenie, až to musel byť asi zrejme nejaký extra rafinovaný vtip (objavenie úkrytu s účtovnou knihou). Rovnako mi nedáva logiku, ako mohli ak som to správne pochopil denne miznúť na celé hodiny a nikto si to nevšimol. A ako mohli urobiť také gigantické slávnostné otvorenie s TONAMI čokolády, keď pár scén predtým Wonka explicitne povie, že mu Umpa Lumpa vzal posledné zásoby čokolády. Scenár je jedno obrovské klišé. Ale. Wonka ako postava je skvelý, detto jeho herecký predstaviteľ. Atmosféra je jedným slovom úžasná a vizuál podmanivý. Scenár, hoc plný predvídateľných okamihov, je zároveň plný báječných nápadov (neskutočne chytľavý Hugh Grant). Na môj vkus je tu prekvapivo veľké množstvo tzv. konenčníkových momentov. Prvú polovicu by som zhodnotil ako fantastickú. V druhej sa to pokazí (kto sa bude taktiež tešiť na namakaný čoko-heist movie, bude sklamaný, je tomu venovaných len cca posledných 15 minút a aj tých je dosť slabých). Našťastie, napriek tomu máme dočinenia so skvelým prequelom plným rozkošného humoru, milých postáv, hravých dialógov, pekných muzikálových vystúpení a dojemných, silných, kúzelných momentov (mama). ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Tak takto hezkou a kouzelnou novou pohádku jsem už nezažila roky. Wonka nemá vánoční příběh, ale Dickensovská atmosféra tento pocit navozuje. Optimistický příběh a černobílé postavy, budou nejvíce vyhovovat malým dětem , pro dospělé je tu plejáda britských herců a britský humor. Ten se ostatně líbil i dětem, bylo vidět, že se opravdu baví. Od Paula Kinga se asi nedala čekat postava zlomyslného Wonky, ale suverénní Chalamet mu dokázal vtisknou tolik charismatu a entusiasmu, že mi to ani nevadilo. Chalamet má jednu velkou výhodu, i přes svůj věk pokročilého dvacátníka, má stále v sobě tu první mladickou dychtivost, která je zvláště u Wonky naprosto odzbrojující.Tu nominaci na zlatý glóbus si opravdu zasloužil. Je pravda, že písničky nejsou (až na dva případy) moc zapamatovatelné, ale i tak mi příběh utekl velmi rychle a neměla jsem pocit nějaké roztříštěnosti. Možná je to tím, že jsem šla do kina s otevřenou myslí a nesnažila jsem se srovnávat s předchozími verzemi. Ostatní herci byli také skvělí, výkvět britského filmu a jedna fajn žirafa. Líbilo se mi, jak film hýřil nápady a nadějí, prostě fantasie. Jen škoda, že to mělo ( to asi není příliš velký spoiler) až příliš šťasný konec, přeci jen bych ráda viděla, alespoň náznakem, přeměnu idealistického mladíka k uzavřenému podivínovi Wonkovi. Ale třeba bude ještě druhý díl. Edit: Tak po druhém zhlédnutí beru zpět. Ty písničky jsou vlastně velmi chytlavé, takže mám další oblíbený muzikál. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„DÁMY A PÁNOVÉ V GALERII GURMÁNŮ, JMENUJI SE WILLY WONKA A JDU VÁM PŘEDVÉST PARÁDNÍ POCHUTINU, NESKUTEČNOU ŇAMINU, LUXUSNÍ LASKOMINU, JAKOU SVĚT DOSUD NESPATŘIL…“ Pohádkovej muzikál. Ale jo, jednou to v pohodě dám a mít doma nějaký holky, asi bych jim to občas pustil a myslím, že by je to bavilo. Příběh je lehce úsměvnej a i když je plnej bezpráví, má takovej optimistickej podtón. Ovšem Karlík…. to byla jiná čokoláda! /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Na filmu se jako producent podílel Luke Kelly, který je vnukem spisovatele Roalda Dahla.  2.) Při tvorbě postav se King inspiroval v dalších Dahlových knihách. 3.) Chalametův honorář byl 9 mil. USD. 4.) Thx za titule “Petr Putna“. ///                         PŘÍBĚH  ****  HUMOR  *  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ne ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Protože obecně moc rád muzikály nemám, vyděsil mne celý ten zpívaný úvod včetně všech těch černoušků v londýnských ulicích konce 19. nebo začátku 20. století, a docela dlouho mi trvalo, než mne tento šok přešel. Ale jakmile se rozjede děj (od lavičky, s geniální hláškou "Asi skutečně trochu přituhuje"), už to šlape jako hodinky až do konce, písniček již tolik není a jedna mne v dobrém uzemnila (páni ředitelé přemlouvající šéfa policie napotřetí). Navíc je v ději spousta odkazů, jemných rýpanců, jeden herec z Mighty Boosh (a ze seriálu je ostatně i to zoo), Hugh Grant jako umpa lumpa, vychytaných a skutečně dokonalých scén, Mr. Bean jako čokoholický farář s čokoholickými mnichy, hodně dobrých dialogů a hodně dobrých hlášek ("A neměli bychom raději vyřešit ty nevyřešené vraždy?") - a konečně i to vyznění je hodně pozitivní a v dnešní době hodně potřebné (nechci spoilerovat, jaké je tajemství čokolády Wonkovy maminky, ale plně s ním souhlasím). A černoušky mi vysvětlil starší syn (parodický overrun jako reakce na přepisování děl Roalda Dahla) a chybějícího otce zubaře zase mladší syn (Kdo asi pečoval o malého kluka, když mu umřela maminka? Tatínek, který o syna původně pečovat nechtěl.). Škoda jen, že jsem to viděl dabované (ačkoliv nutno uznat, že dabing je velmi povedený a také překlad musel dát fušku a povedl se myslím na výbornou), musím to zkouknout ještě jednou v původním znění a nejspíš půjdu o hvězdu výš. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Prekvapive docela prijemny prekvapeni. Trochu me nejdriv zaskocila ta rozjuchana, priteplala a rozezpivana stylizace, ale ten film je proste neskutecne optimistickej, navic pisnicky jsou docela chytlavy a jak Chalameta moc nemusim, jako Wonka je skvelej, neskutecne pozitivni i kdyz az lehce pritroubla postava, trochu mi pripomnel Monkeyho z One Piece. K tomu super stylizace ala Dickens, svizne odsejpajici dej, paradni fory, skvely herci. Proste dvouhodinova jizda pro dobrou naladu za lepsi 4*. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (17)

  • Mesto, kde chce Wonka (Timothée Chalamet) otvoriť svoj obchod, sa nikdy nespomína. Hoci sa (čiastočne) natáčalo v Londýne, nápisy na obchodoch sú často vo francúzštine a v ZOO sú nemecké nápisy, čo naznačuje fiktívne európske mesto. (Arsenal83)
  • Timothée Chalamet priznal, že bol spočiatku voči filmu skeptický: "Ako mnoho ľudí, keď ide o remaky, cítim veľmi ochranný vzťah k pôvodným postavám a verziám, ktoré máte radi. Vaše obočie sa zdvihne so skeptickým pohľadom na to, či ide o legitímny, hodnotný príbeh alebo cynický pokus získať peniaze." (Arsenal83)
  • Paul King prirovnal Chalametovho Wonku k "nevinnej postave ako bol Charlie Chaplin, takmer ako postava prisťahovalca tuláka, ktorý prichádza na svet po prvýkrát, so žiarivým pohľadom a úplne naivný – s touto detskou zvedavosťou, ale bez žiadnych múdrostí z ulice, ktoré si vyvinie v priebehu nasledujúcich 25 rokov". (Arsenal83)

Související novinky

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

30.07.2023

Sedmá Mission: Impossible měla IMAX kina jen něco málo přes týden, než ji odtamtud vystrnadil Christopher Nolan a jeho Oppenheimer. Atomový opus populárního režiséra si nyní tento formát udrží… (více)

Reklama

Reklama