Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Víte, když chcete do válečného filmu hodit poselství, musíte ho tak pojmout od začátku do konce - viz Tenká Červená Linie. Ne že se nemůžete rozhodnout, jestli je to drama jednoho vojáka stíhaného minulostí nebo snad drama dvou vojáků z různých světů, anebo, a to je vůbec od režiséra s renomé Johna Woo šílenost, střílečka Wolfenstein Goes To Pacific. Jeden zásobník Thomsonu versus četa japonských vojáků, a do toho cosi vrzající pan originální komponista Horner, to je jen jeden z lapsů zakládajících na spalující požár kritiky. Jediná klika je, že se neobjevily zpomalené záběry na letící holubice. Zkrátka - takhle ne. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

...takže mě asi nebere ten Vietnam, páč u tohohle jsem fakt už zíval, kýval hlavou.. no srali mě některý momenty znáte to. Navíc když čtete: film by: John Woo tak něco málo hodně čekáte a z toho vyleze jako tohle? Akce minimum, postavy jako jo některý byli dobří, ale ten indián mě celkem sral a tý přestřelce na začátku jsem se musel smát. A to jsem se na to dost těšil, páč jsem viděl kousek, kdyz jsem byl malej a řikal sem si jaká to je bomba.. nojo, ta dětstká naivnost, Líbil se mi ten nápad jak se ten indián převlíkl za Vietnamčíka. ()

Reklama

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Mě tohle docela zklamalo. Docela dost. Akce nemá tu šťávu, co ostatní filmy Johna Woo, Nicolas Cage mi sem doopravdy nesedl a příběh Christiana Slatera a Rogera Willieho byl mnohem lepší a emotivnější než příběh hlavních hrdinů. Pokud bych chtěl srovnávat s HK tvorbou, bylo by to ještě míň. Takhle je to jen lehoučce nadprůměrný válečný film a velký krok vedle v kariéře Johna Woo. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Nicolas Cage, John Woo, Peter Stormare, Akce a příběh o tom, jak to bylo s muži z kmenů Navajo - Pět důvodů pro pět hvězdiček. Nebudu srovnávat s jinými díly Johna Woo, musel bych pár hvězd ubrat (zejména při konfrontaci s Tváří v tvář, nebo Zlomeným šípem)... Pro mě osobně druhý válečný film roku (po Údolí stínů)... ()

imf 

všechny recenze uživatele

Nečekaně oduševnělé, příjemně "Wooovské, na ty dvě hodinky se skutečně vydáte do války - sice trochu učesané, zbytečně moc poetické a mírně nerealistické (Cage by sotva kosil nepřátele po desítkách) - nicméně v téhle "filmové realitě" to lítá o několik řádů lépe než ve Wooově nešťastné M:I-2... John se zřejmě konečně dostal ke kompromisu, který se bude stejnou měrou líbit jak východnímu, tak západnímu publiku... Face/Off ale zůstává nepřekonán... ()

Galerie (159)

Zajímavosti (16)

  • Režisér John Woo řekl (těžko říct, nakolik pravdivě): "Chtěl jsem ve tvářích herců zachytit skutečný strach, takže jsem jim občas neřekl, kde všude jsme nastražili nálože." (NIRO)
  • V roce 1982 vyhlásil prezident Regan 14. srpen celonárodním dnem a svátkem kódovačů Navajo. (ojo323)

Reklama

Reklama