Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

novoten 

všechny recenze uživatele

John Woo je režisér akčních filmů a v jiném žánru se očividně necítí. Válka totiž v jeho podání nemá dostatečný náboj. Jediným, ale klíčovým problémem je to, že se chová tak, jako by točil svůj další akční opus a snaží se být za každou cenu nad věcí a cpát do filmu téměř až baletní scény, které ale v případě právě zabitých vojáků nemají šanci mě oslovit. Brutální porce nadhledu, příznačná pro jeho dřívější počiny, tady tak působí jen směšně. Když se v Killerovi nebo Hard Boiled postaví hlavní hrdina mnohanásobné přesile, je to přehnané, ale také stylové. Když v Kódu Navajo vletí Nicolas Cage do zákopu jako neřízená střela a začne kosit protivníky bez toho, aby přišel k újmě, můžu jenom kroutit hlavou. Japonci jsou tady navíc totální pitomci, kteří vyskakují z úkrytu a se skloněnou zbraní a rozhozenýma rukama utíkají přímo před americké hlavně. Je tu pořád vytříbená forma a letadla míjející kameru nebo série vybuchujících tanků berou dech. Obsah je ale zoufale triviální. 50% ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Kombinácia Johna Woo, vo Face Off overeného Nicholasa Cagea, vo vedľajších úlohách väčšinou spoľahlivého Christiana Slatera a príbehu, ktorý sa točí okolo indiánskej šifrovacej spojky mala predsa dopadnúť úplne, ale úplne inak. Katastrofa. Ja som vo svojich očakávaniach bol až kdesi pri mixe filmov Dobrý, zlý a škaredý a Tenkej červenej línie okorenenom rukopisom vlastným iba Johnovi Woo... No, rýchlo som sa prebral, veď on v tesnom objatí Hollywoodu či z vlastnej chyby týmto smerom ani len nevykročil. Zle, zle, zle a ešte raz zle... nechutný zlepenec! ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Nicolas Cage, John Woo, Peter Stormare, Akce a příběh o tom, jak to bylo s muži z kmenů Navajo - Pět důvodů pro pět hvězdiček. Nebudu srovnávat s jinými díly Johna Woo, musel bych pár hvězd ubrat (zejména při konfrontaci s Tváří v tvář, nebo Zlomeným šípem)... Pro mě osobně druhý válečný film roku (po Údolí stínů)... ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Po technické a vlastně i herecké stránce takřka perfektní válečný film. Už dlouho jsem neviděl válečný snímek tolik založený na akci a Windtalkers mě opravdu chytli. Reálné to však moc není, Cage je po celou dobu filmu nesmrtelnej hrdina, kterej tancuje mezi kulkami jak profesionální baletka a na konci ho sundá jeden pitomej šrapnel? Pff. Plus dávám za krásnou indiánskou hudbu. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|80%| Za mě spokojenost. Nechápu tolik kritiky. Ale co, jsem na CSFD už opravdu dlouho na to, aby mě to nějak extra šokovalo. Co se týče akčních scén – jsou přímo perfektní. Přehledné, nápadité, intenzivní. Přemýšlel jsem, kde je nějaká chyba. Jedině možná v tom, že to asi čistokrevný válečný film není. Jasně, jsou tu typické aspekty zranění apod. Ale vše je to takové moc urychlené, tempo se ubírá příliš vysoko. A asi tak za půlkou filmu je pasáž cca 20minutových nudných konverzacích, ale to je asi tak vše co bych vytknul. Hudba je solidní, k tématu optimální. Emocionálně to není tak zle natočeno, jak tu někteří píší. Chemie mezi hlavními dvěma postavy se projeví až za půlkou snímku a rozhodně funguje. I se mi ve finále líbil konec, jak to celé dopadlo. Úplná pecka to tedy není, je tam cítit spíše akční nasazení než to válečné pojetí, které tu sice je, ale furt tam není nic zásadního a zapamatovatelného. Přesto si tento film můžu pustit kdykoliv znova a budu spokojen. ()

Galerie (159)

Zajímavosti (16)

  • Roli „Private First Class Nellie" měl původně ztvárnit Steve Termath. Nakonec si ji však zahrál Martin Henderson. (Terva)
  • Režisér John Woo řekl (těžko říct, nakolik pravdivě): "Chtěl jsem ve tvářích herců zachytit skutečný strach, takže jsem jim občas neřekl, kde všude jsme nastražili nálože." (NIRO)
  • Jedná se o druhou spolupráci Nicolase Cage a režiséra Johna Woo po veleúspěšném akčním filmu Tváří v tvář (1997). V době filmování spolu plánovali natočit ještě nepojmenovaný western, ale po nepříliš velkém úspěchu tohoto filmu z úvah sešlo. (Edgerton)

Reklama

Reklama