Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Během druhé světové války se vedly urputné boje také v Tichomoří. Japonským nepřátelům se tehdy podařilo rozluštit všechny spojenecké kódy. Americký námořní sbor proto vyvinul nový šifrovací systém, založený na jazyce kmene Navajo. Příslušníci tohoto domorodého národa se následně v bojích velmi osvědčili jako radisté-šifranti. Aby se nedostali do rukou nepřítele a nemohli šifru vyzradit, dostal každý z nich osobního ochránce, který měl dva úkoly: postarat se o radistovo bezpečí, nebo ho v případě hrozícího zajetí zabít. Právě z tohoto důvodu je navažskému radistovi Benovi Yahzeemu (Adam Beach) přidělen seržant Joe Enders (Nicolas Cage), který se dosud potýká s následky nedávného zranění. Joe se zpočátku ke svému nezkušenému partnerovi nechce znát. Jejich pouto se však začne vytvářet poté, co se i s dalšími mariňáky zúčastní těžkých bitev o strategicky významný japonský ostrov Saipan. Dokázal by Joe v případě potřeby zabít muže, který si mezitím získal jeho respekt? Válečný snímek je dílem nejznámějšího hongkongského režiséra Johna Woo (Operace: Zlomený šíp, Tváří v tvář). Vedle příběhu o přátelství dvou povahově i kulturně rozdílných mužů je film i velkolepou válečnou podívanou, která si v přesvědčivém zobrazení bojových situací nezadá s nejlepšími díly tohoto žánru (Zachraňte vojína Ryana, Tenká červená linie). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (362)

Tyler 

všechny recenze uživatele

Jako celek působí "Kód Navajo" nepřesvědčivě - chvílemi se tváří jako ryzí válečný film, ve kterém jde jen o přiblížení bitevního pekla, chvílemi hraje na psychologickou strunu a chvílemi jen nudí...Výsledný dojem mohl být mnohem lepší, kdyby John Woo uchopil (mohl uchopit?) bezpochyby velmi zajímavou látku bez prvoplánové touhy vyprávět velký film o velkých věcech. Tato očividná snaha sráží "Kód Navajo" do kolen...Není to samozřejmě jen chyba režiséra, už samotný scénář je na mnoha místech předvídatelně klišovitý. Naštěstí velkým pozitivem v jinak dost negativním hodnocení jsou pro mě herci - především indiánská dvojice, v níž bych rád vyzdvihnul staršího z nich, Rogera Willieho. Krásná ukázka úsporného a přitom přesného výkonu...Nicolas Cage se svého traumatizovaného, ale stále elitního mariňáka zhostil se ctí, jeho projev je však rozmělňován již zmíněným scénářem. Po delší době se mi líbil i Christian Slater a takový Peter Stormare předvádí pouze svůj obvyklý standard. O ostatních nemá cenu mluvit, nikoho jiného si stejně z filmu nezapamatujete...Akce, trocha humoru, psychologická "drobnokresba", výbuchy, mužské přátelství, indiánská kultura, rasové předsudky, sebeobětování, svědomí, povinnost atd. Je toho moc, o čem chce "Kód Navajo" vyprávět. A to většinou dobře nedopadne. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Smrk – smrk pojďme děcka zase brečet nad další zbytečnou válkou…Tentokrát Američané ve své „vychcanosti“ vsadili na indiány a jejich jazyk. Jak se ovšem ukázalo zas až tak moc jim to proti ještě vychcanějším žluťákům nepomohlo. Tedy alespoň co se lidskosti týče. Každopádně tento válečný kousek není vůbec špatný. Má to několik silných momentů, nechybí tu ani slušná dávka emocí, akčních pasáží – navíc solidně natočených a dobrých hereckých výkonů. Lepší průměr – čili 60% ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Sterilnejšia vojnová dráma. Aj napriek častým bojovým scénam a akcii ma snímok nedokázal strhnúť tak, ako by som chcel. Samotný príbeh mi po dramatickej stránke vyznel tiež len do priemeru, skrátka John Woo nezvládol réžiu vojnovej drámy tak, aby si dokázala omotať diváka okolo prsta. Keby tam nehral N. Cage, tak by som s hodnotením išiel asi ešte nižšie. Scenár mu síce toho veľa nedovolil, ale mám tohto herca pre jeho osobitý štýl hrania rád, čo už samo o sebe často u mňa pridá jednu hviezdičku. Film na jedno použitie. 65/100 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

John Woo zažil pomyslný vrchol filmem Tváří v Tvář. Ani předtím, ani potom na tuto laťku nedosáhl. Kód Navajo je určitě lepší než gibsonovo tragické Údolí stínů, ale Vojín Ryan jej zadupává do země. Nicolas Cage zde hraje po čertech dobrého vojáka, který prostě nepřemýšlí a jen plní rozkazy. Při té příležitosti mu nevadí zabíjet Japončíky. Snímek mě nikdy nijak zvlášť neoslovil. 60% ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Těžko zde hledat nějaké klady. Herci přehrávají, bitvy jsou přehnané a naprosto nereálně (místy to působí až směšně, jak chlapci se samopaly pobíhají po bitevním poli, křičí a okolo vybíhají z křoví Japončíci a padají jak hrušky), příběh sám o sobě taky nic moc. Až na atraktivní prostředí dost slabá věc... ()

Galerie (159)

Zajímavosti (15)

  • Roli „Private First Class Nellie" měl původně ztvárnit Steve Termath. Nakonec si ji však zahrál Martin Henderson. (Terva)
  • Aby tvůrci přidali na autentičnosti, rozhodli se od sběratele Hevenera z Ohia odkoupit originální rádia WWII-vintage. (KucC)

Reklama

Reklama