Reklama

Reklama

Wednesday

(seriál)
  • USA Wednesday
Trailer 1

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Chytrá, sarkastická a tak trochu bezcitná? Wednesday Addamsová vyšetřuje sérii vražd a tu a tam se na Akademii Nevermore s někým spřátelí. Udělá si ale i pár nepřátel. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (602)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Addamsovu rodinu zbožňuju a samozřejmě jsem si postupně našla zálibu ve všech formátech na tohle téma, juvenilní animáky nevyjímaje. Nicméně po letech od původního nápadu papá Addamse (Addamsovi poprvé vyšli v novinách v roce 1938) se nám rodinka rozdrobila do spin-offu Wednesday společně s tím, že pubertální hrdinka hraje hlavní roli i v muzikálu Addams Family Andrew Lippa (2009). Nejsem si jistá, že právě tohle je ideální cesta pro moderní pokračování Addamsových, ale pokud to značku udrží živou, tak to zřejmě musí stačit. Koncept seriálu kombinuje schémata kolem internátních škol s mladistvými monstry (zdravíme Monster High), ale primárně je to detektivka, což je vlastně škoda. Takže cosi dobrého se tu najít dá, například příbuzní Addamsovi ve vedlejších rolích nebo zábava s otci zakladateli. Někteří spolužáci Wednesday jsou zajímavá monstra, ale to je asi tak všechno. Uvidíme, jestli se 2. série náhodou nezlepší. ()

k212 

všechny recenze uživatele

Na Netflixu bych čekala důkladnější topení se v bahně bizáru. Na druhou stranu je tu Tim a jeho zde lehce umírněná vizuální poetika, která je těžce vyšperkovaná nabroušeně sarkastickým jazykem a minimalistickou mimikou hlavní hrdinky. Takže vlastně chápu ten masový úspěch, protože Wednesday jen lehce a občasně hrábne za hranu společenské normy černým a morbidním humorem, ale ve skutečnosti nechce rozhodně za tu hranici padnout. Jako dobrý, fakt jsem se pobavila a zasmála hodně. Hlavně ne další série, woe! Spoiler: Počet skutečných úsměvů hrdinky - 2. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tim Burton natočil pro Netflix spin- off Addamsové rodiny a je z toho budoucí klasika pro moderní diváky, ale potěší i fanoušky Burtonovy tvorby. Wednesday je nečekaný hit a další velký úspěch pro Netflix, já se obával v obyčejnou teen spotřební taškařici, ale je to paráda po všech stránkách. Wednesday je poctivá a temná detektivka, kterou by mohla závidět i Agatha Christie s esencí Harryho Pottera zasazená do světa Addamsové rodiny s kapkou hororu. Tohle je koktejl, který chutná výborně. Celou show si krade pro sebe Jenna Ortega, novodobá Scream Queen ( Babysitter, Vřískot, X, Wednesday) slušná hororová kariéra na 20 let, ( Chci vidět Samaru Weaving, Jennu Ortegu a Anyu -Taylor Joy v jednom filmu !!). Ortega se do role Wednesday narodila, její sarkasmus a cynismus z ní dělá ikonickou postavu a působivého detektiva, kterého by chtěl za parťáka i Sherlock Holmes. Málokdy se stane, že ženská postava zvládne utáhnout celý film natož seriál, ale Ortega to zvládá s přehledem, nenechá si srát od nikoho na hlavu a její hlášky i roztomilý look je vyloženě trefa do černého. Vizuálně je Wednesday velmi fajn, scénař je slušný, je to napsáno velmi inteligentně ( né jen samotné dialogy, ale i dějové zvraty- finální je nečekaný!), hudba je příjemná, vedlejší postavy jsou sympatické, prostředí školy Nevermore připomene to nejlepší z HP a líbilo se mi i netradiční ústřední monstrum. ( nestaví to na žádném explicitním násilí ani jumpscarech, ale tady mi to vůbec nevadí). Jde o svěží a zábavnou žánrovku, která potěší teenagery i dospělé a to se stává málokdy. Velkým plusem je i dravost příběhu, kde zábavnost hraje prim a celých 8 dílů se dá zhlédnout na jeden nádech a sledování je to vskutku příjemné. 8/10. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po nátlaku rodičov je Wednesday Addams nútená navštevovať novú školu s názvom Nevermore Academy. Ide o školu pre odlišné deti, ktoré nedokážu zapadnúť do normálneho sveta. Wednesday už po krátkom čase zistí, že nie každý je z jej prítomnosti v škole nadšený, pretože sa stane obeťou útoku, ktorý mal vyústiť v jej smrť. Musí zistiť, kto sa ju pokúsil zavraždiť. – Po tejto strede patrí Jenne koruna hororovej královny roku 2022. Štyri kvalitné celovečerné horory s väčšími alebo menšími úlohami  plus seriál, v ktorom bez problémov zatieňuje všetkých ostatných hercov. To už sa v dnešnej dobe často nevidí a má u mňa obrovské uznanie. Už po sequele k The Babysitter som vedel, že toto dievča bude úžasnou herečkou. Ťažký charakter Wednesday Addams stvárnila bravúrne. Hláškuje s top formou, resting bitch face zvládla na jednotku a v podstate si ani neviem predstaviť, kto by sa ako náhrada Christiny Ricci hodil do tejto úlohy viac. Seriál je tak trochu mixom viacerých Netflix projektov posledných rokov, ako napríklad Chilling Adventures of Sabrina, The Order alebo Fear Street, takže originálne to príliš nie je, ale velmi ma zaujal príjemný latino podtext, ktorý tvorcovia zakomponovali pomocou hudby a občasných výstupov v španielčine. Záhada okolo vražedného monštra ma dosť chytila a na rozdiel od minulotýždňového 1899 sa tvorcom nerozpadla už v polovici seriálu, ale fungovala až do úplného konca. Aj keď sa to v závere začalo zamotávať už trochu nasilu, stále ma to bavilo. Čo sa týka povinného woke Netflix balastu, seriál je až prekvapivo umiernený. Prvý homosexuálny pár sa objaví až v piatej epizóde (aj to len na chvílku), čo je tuším aj tohtoročný rekord. Aj v rámci feminizmu je Wednesday napísaná znesitelne a dialógy nepôsobia prvoplánovo. Z negatív musím opäť spomenúť nedostatok originality, čo by u príležitostných divákov nemuselo byť problémom, ale aktívni diváci v tom zrejme rozpoznajú nespočet inšpirácií z moderných projektov. Dá sa povedať, že aj herecké výkony sú slabé, ale dôvodom je v tomto prípade to, že Jenna Ortega je oproti vedlajším postavám úplne niekde inde. Taktiež to mohlo vyjsť ešte pred Halloweenom, kedy by sa to hodilo viac, ale aj tak to je jedna z najviac uspokojivých vecí, ktoré som tento rok videl a pozitíva tu s prehladom prevládajú nad všetkým, čo sa tu nepodarilo. Taktiež si myslím, že táto verzia by nemala uraziť ani ortodoxných fanúšikov pôvodných verzií, pretože prinajmenšom Christina Ricci je klasicky viac než uspokojivá a už sa kvôli nej nemôžem dočkať druhej série Yellowjackets. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[58%] Původní dva filmy Addamsové rodiny mě nijak extra neuchvátily, ale ani neurazily a navíc je to už dlouho, co jsem je viděl naposledy – ani se na ně už moc nepamatuju. Tato nová netflix verze složená z 8 epizod mě nalákala především kvůli hlavní herečce - Jenna Ortega, která mě sem tam v některých rolí zaujme, naposledy v pátém Vřískotu. Zde zahrála svou roli docela dobře a vlastně byla jediný důvod proč jsem tuhle minisérii dokoukal. Dějově mě to skoro vůbec nebavilo, řešení všelijakých záhad atd – to vše bylo celkem nudné. Ale přesto mě sem tam nějaké scénky zaujaly, a to především ty naštvané, zamračené pohledy Jenny. První epizoda mě docela zaujala, pak už to bylo takové průměrné, někdy podprůměrné. Ve finále 7 epizody to mělo aspoň solidní pointu, kterou jsem nečekal. Takže na 1 vidění to jen tak tak šlo, ale znova bych si to už nepustil a ani bych nešel do případné druhé série. ()

Galerie (425)

Zajímavosti (60)

  • Že Jenna Ortega bude hrát Wednesday bylo oznámeno 19. května 2021, tedy ve středu (anglicky wednesday). Premiéra filmu pak proběhla 23. 11. 2022, což byla také středa. (Arigato)
  • Wednesday (Jenna Ortega) píše na psacím stroji s německým rozložením klávesnice. (Ricci)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Vřískot opouští i Jenna Ortega

Vřískot opouští i Jenna Ortega

22.11.2023

Ne, nevidíte dvojmo. Obsazení sedmého Vřískotu skutečně odpadává rychleji, než kdyby herečky likvidoval samotný zabiják Ghostface. Pouhých několik hodin po zprávách, že populární hororovou sérii po… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (více)

Reklama

Reklama