Reklama

Reklama

Wednesday

(seriál)
  • USA Wednesday
Trailer 1

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Chytrá, sarkastická a tak trochu bezcitná? Wednesday Addamsová vyšetřuje sérii vražd a tu a tam se na Akademii Nevermore s někým spřátelí. Udělá si ale i pár nepřátel. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (602)

HAL 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho Rowlingová Warnerům odmítala svolit k natočení seriálu z prostředí Bradavic, až si v Netflixu natočili vlastní. A do hlavní role obsadili Wednesday z Adamsovy Rodiny.  Jenna Ortego je jako mladší verze Christiny Ricci vynikající, její sarkastické hlášky nepřestávají bavit a s jejím charakterem v seriálu pracují dobře - ale ona je taky to jediné co tu připomíná Adamsovu Rodinu, jinak je to fakt Potterovka jak vyšitá.  Prostě až moc pro normíky, a to je trochu škoda, potenciál mnou milovaných Addams Family filmů je větší než jak tady jen variovat klasická schémata teenage komedií s trochou ostřejšího koření navíc... ale je to jen těžko překvapení, už tak je pomalu zázrak že to v úplně Netflixu nezvrtali jako jiné kultovky a vzniklo něco takto příjemného. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna copatá a sarkastická rebelka a na platformě Netflix si mnou ruce. Sonnenfeldův fenomén z první poloviny 90. let s kouzelnými rodiči Raúlem Juliou a Anjelicou Huston i ďábelskou dcerkou Christinou Ricci mě pokaždé pobaví, seriálová Wednesday se chce zalíbit všem. Dospívajícím i jejich rodičům. A právě všechny ty středoškolské sváry, záhady i trable dospívání nestrhly. Alespoň mě, který to prostě vnímal jen jako spotřební teenagerovskou taškařici, kdy se hlavní hrdinka snaží zachránit pověst vlastní rodiny, kterou přitom upřímně nesnáší. Správně břitké hlášky, zajímavý děj, pohlcující atmosféru či zajímavé vedlejší figury si představuju jinak. Rozhodně ani o scénáři se nedá říct, že by byl nějak poutavý nebo propracovaný. Ač se Wednesday tváří vyšinutěji a vezme si ještě tmavší odstín černé, pořád je to naprosto všední a nenápaditý seriál. Postavy hlásají rozmanitost, formování vlastní identity a respekt k druhým, k jinakosti, ale seriál coby celek je naprosto konvenční a nijak osobitý. A zároveň zdaleka není takový bizár, jak se po celou dobu tváří. Kromě Jenny Ortegy mě bavila ještě Emma Myers, zbytek je docela velký omyl. Druhou sérii, ke které to všechno směřuje, si určitě nechám ujít. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vizuál Tima Burtona se střetává s temnějšími díly Harryho Pottera a přináší ... až překvapivě zábavnou sérii, ve které je úplně jedno, jaký máte vztah k rodině Addamsových. Tempo je nevyvážené a po Burtonovské první polovině se vyprávění stáčí směrem, které není úplně šťastné, ale po celou dobu stále dokáže jak napínat, tak i bavit sarkasmem hlavní hrdinky. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Dostala jsem zaplaceno, abych se na to podívala, a rande u Pravý blondýnky bylo upřímně vtipný, takže nemůžu úplně pyskovat. Jinak je to standardní rozvláčná moderní teenagerovka, která se nápadově vyčerpá po 2 epizodách a uprostřed zapomene, jaký postavy píše (Addamsovi zničehonic vyznávají normální morální hodnoty a jsou těžce proti vraždění a stalkování, k). ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Tim Burton je definitivně vyčerpanej a po jeho kdysi tak ikonickym i pověstnym gotickym stylu není ve Wednesday ani vidu, ani slechu. Adamsova rodina byla pohřbena tím nejrutinnějším a nejlínějším scénářem, ve kterym je hlavní postava – vzhledem ke svojí jinakosti – vražena na speciální školu „čar a kouzel“. Celý to young adult pojetí bere příběhu jakoukoli atmosféru, jakoukoli vážnost a dokonce pohřbívá i všechny snahy o černej humor – ten sám o sobě  občas funguje jenom díky samotný Wednesday, kterou si Jenna Ortega neskutečně užívá (zbytek obsazení je jeden velkej omyl). Do toho Elfman fidlá svoje orchestry stejně nudně, jako Burton režíruje. Wednesday je generická, předvídatelná, prosluněná a překvapivě barevná nepohádka s vyumělkovanou stylizací pro nikoho, postrádající originalitu i snahu o skvělou show. Je proto dost divný, že nejenže má seriál tak vysoký hodnocení, ale především to, že se na něj docela dobře kouká - všem záporům navzdory. ()

Galerie (425)

Zajímavosti (60)

  • Rumunský herec George Burcea je se svými 180 cm dosud nejmenším hercem, který hrál Lurche. Díky zvedacím botám vypadá v seriálu vyšší. (HanzoBureshi)
  • V rozhovoru pro Teen Vogue Jenna Ortega řekla, že jako dítě byla také dost zvláštní jako Wednesday, protože prováděla pitvy mrtvých zvířat. Přesněji mrtvé ještěrky, které nacházela na svém dvorku. (HanzoBureshi)
  • Písací stroj Wednesdays nemá anglické rozloženie QWERTY, ale nemecké QWERTZ. 1) klávesy "Y" a "Z" sú vymenené oproti svojim miestam na anglických klávesniciach, pretože "Z" sa v nemčine používa častejšie ako v angličtine; 2) vidno jedinečné nemecké znaky, konkrétne eszett (dvojité S, ktoré vyzerá ako grécka beta) a U-umlaut; 3) posunuté znaky na číselných klávesoch sa výrazne líšia od anglických písacích strojov tej doby. Je na ňom tiež vidieť vek: nie je tu kláves "1", ktorý bol nahradený malým písmenom "L", pretože na papieri vyzerali rovnako. Až s príchodom počítačov bolo potrebné rozlišovať medzi "l" a "1". Nemecký písací stroj sa celkom dobre hodí k Wednesdayovmu (Jenna Ortega) dokonalému ovládaniu nemčiny, ako zaznelo v epizóde Friend or Woe (2022), keď sa snažila odradiť nemeckých turistov od toho, aby si zobrali "pravú" karamelku. (molcan2)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Vřískot opouští i Jenna Ortega

Vřískot opouští i Jenna Ortega

22.11.2023

Ne, nevidíte dvojmo. Obsazení sedmého Vřískotu skutečně odpadává rychleji, než kdyby herečky likvidoval samotný zabiják Ghostface. Pouhých několik hodin po zprávách, že populární hororovou sérii po… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno